Je to isté! Kult nadľudských svalov spôsobuje intímne problémy najväčšieho kalibra!

21.06.2018 20:49

Vyťahané tielka na tele Herkulesa, k tomu slušivá kerka na opálenej pokožke a sladký úsmev ako „od boha“ - tak toto vie pritiahnuť pohľady nejednej z nás. Priznajme si, najmä v lete sa je na čo pozerať. Vedeli ste však, že za svalovou hmotou nad rámec prirodzených možností môžu byť vážne problémy v s plodnosťou?!

Nie je to tak dávno čo sa spoločnosť a lekári začali vážnejšie zaoberať vysokým vekom prvorodičiek a nadväznými ťažkosťami s prirodzeným počatím. Neprešlo veľa času a rad prišiel aj na mužov, ktorým biologické hodiny tikajú oveľa pomalšie a v týchto diskusiách boli preto vynechávaní. Odborníci na urológiu a asistovanú reprodukciu však po mnohých štúdiách a prípadoch vo svojej praxi upozorňujú, že mužské problémy pomaličky a v tichosti prevyšujú tie ženské. O schopnosť prirodzenej reprodukcie sa pripravujú vďaka katastrofálnej životospráve, žiareniam moderných technológií a v neposlednom rade i dopingom pri cvičení! Áno, sny o božských telách ničia sny o vlastných potomkoch. Toto nás zaujalo a pýtali sme sa preto za vás k faktu viac.

 

MUDr. Peter Harbulák, vyhľadávaný lekár z centra pre gynekológiu, urológiu a asistovanú reprodukciu GYN-FIV a odborný garant medzinárodných kongresov VITA NOVA priznal, že v ambulanciách špecialistov sa čoraz častejšie objavujú aj nadšenci dopingových látok pri cvičení. Budovanie svalov nad rámec svojich prirodzených možností, teda s užívaním rôznych pomocných látok sa môže postarať o to, že jedného dňa mužom sen o dokonalom tele zničí sen splodiť vlastného potomka.

Hlavne steroidy a androgínne preparáty majú výrazný vplyv na plodnosť muža. To znamená, že tam, kde je veľa testosterónu a hlavne podaného zvonku, tam je s obrovskou pravdepodobnosťou spermiogram zhoršený. Pri injekčnom testosteróne dokonca dochádza k absolútnej zástave spermií alebo dramaticky zhoršenému spermiogramu“, hovorí MUDr. Harbulák.

 

Na otázku, či sa mužom po čase a po vysadení týchto dopingových látok môže spermiogram zlepšiť, odpovedá jednoznačne áno. Avšak, ako to už v mnohých prípadoch býva i tu možno naraziť na malý háčik.

Je to hranie sa s ohňom. V každom prípade, áno, ak sa testosterón vysadí, spermiogram sa môže zlepšiť. Po 3 až 4 mesiacoch od jeho vysadenia už nemá vplyv na spermogenézu a dochádza teda i k zlepšeniu spermiogramu. Avšak, či tento návrat prebehne do pôvodného normálu garantovať nemožno. Osobne poznám veľa prípadov, kde sa spermatogenéza vrátila, ale nie do formy normospermie, ale do formy, že muži mali znovu nejaké spermie aj napriek tomu, že predtým nemali žiadne.“

 

Špecialista na problémy s neplodnosťou upozornil, že z jedného spermiogramu nemožno urobiť definitívny záver alebo jednoznačné vyhodnotenie zdravotného stavu muža. Vyšetrenia je potrebné po čase zopakovať. Ide o jednoduchý, absolútne nenáročný test, ktorý pomáha predísť prípadným neskorším a podstatne zložitejším problémom. Na rozdiel od žien, ktoré podstupujú u svojich gynekológov pravidelné kontroly pohlavných orgánov a ich prostredia, mnoho mužov ani len netuší, ako je na tom so svojou mužskou výbavou tam vnútri. Zisťujú to, až keď sa objavia prvé problémy. Lekár tak apeluje na prevenciu a nezabúda opomenúť v dobe rozmachu sociálnych sietí a budovania kultu dokonalosti, svalov Herkulesa aj spomínané zdravé cvičenie.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode