Japonský šampión

14.11.2015 19:59

Generálna riaditeľka Novej scény Ingrid Fašiangová popreháňala kone pod kapotou Hondy CR-V


Pani Fašiangová, od augusta ste nastúpili na post riaditeľky Novej scény. Skončili ste VŠMU odbor divadelná veda  zameraná na dramaturgiu aj kritiku. Aké boli ďaľšie kroky vášho profesionálneho života?
VŠMU  z nás chcelo vyprofilovať kritikov divadelného umenia, ale ja som viac inklinovala k praxi a hneď po škole som začala pracovať  v Slovenskej televízii v redakcii zábavy ako dramaturgička. Pracovala som pre Umelecké scény Slovkoncertu, neskôr ako umelecký manažér v Umeleckom a kongresovom centre Istropolis a v Divadle Nová scéna. Založila som umeleckú agentúru IstroArt Production, v ktorej som bola programovou riaditeľkou. Celý život som sa venovala oblasti, ktorá je mojím koníčkom a vnútorne ma uspokojuje.
Muzikál Bedári bol zazmluvnený predchádzajúcim vedením, ale vy ste ten projekt nahradili iným muzikálom Cats, na ktorý sa už robia castingy. Kvôli čomu je tá zmena?
Na muzikál Bedári nemá divadlo momentálne vhodné podmienky - finančné, ani technické. Orchestrálna jama vyžaduje rekonštrukciu a preto tento projekt odsúvame do budúcoročnej sezóny. Svetoznámy muzikál Cats ( Mačky ) autora Andrey Loyd Webbera bude na Slovensku uvedený prvýkrát a vzniká pod vedením českej hosťujúcej režisérky Gábiny Petrákovej a v choreografii Lacka Cmoreja. Krásna hudba s nezabudnuteľnou titulnou piesňou Memory, vizuálne efektná výprava, tanečno-spevácke výkony prevažne mladých umelcov to všetko ponúkne muzikál rodinného typu. Verím, že diváci si odnesú domov kvalitný umelecký zážitok.
Asi pri svojej práci veľa cestujete... Máte firemné auto alebo jazdíte na súkromnom?  
Máme firemné autá, ktoré využívame, ale ja najradšej jazdím na svojom  Mercedese ML, ktoré už mám 9 rokov a stále slúži ako má.

Stane sa, že musíte riešiť aj rôzne kolízie a situácie v doprave, keď sa premiestňujete za pracovnými povinnosťami v rámci mesta?
Nedávno na ceste z pracovného stretnutia sa v zákrute pri Hrade točil jeden nezodpovedný vodič, ktorý zrazil motorkára a k tomu všetkému z miesta činu ušiel. Zabrzdila som, ale našťastie sa motorkárovi nič vážne nestalo, len bol doudieraný. ŠPZ-tku som si zapamätala, vinníka našli a všetko sa rieši na polícii.
Za ktorý priestupok najčastejšie dostávate pokuty?
Platím nezmyslené pokuty. Naposledy to bola STOPKA.  Bývam pri Horskom parku, denno-denne prechádzam cez Stopku.  Jedného pekného dňa som pri nej len málinko pribrzdila nakoľko nikde nikoho nebolo, len policajti žiaľ číhali a spokutovali ma sumou 80 eur. Sem tam platím aj za prekročenie rýchlosti. Vždy, keď ma zastavia, tak mi povedia, že som išla rýchlo a ja odpovedám: „ale bezpečne.“ Niekedy sa snažím jazdiť tempomatom, ale ak je veľká premávka, tak radšej nie.
Je najvyšší čas prezúvania pneumatík z letných na zimné a mnohí si to nechávajú na poslednú chvíľu. Ako je to s vami?
Som nezodpovedná, lebo som vždy medzi poslednými. Spomínam na Jasnú, keď som sa chcela  zviesť dolu kopcom autom na čerstvej námraze. Napriek zimným pneumatikám sa neuveriteľne šmýkalo .Ťahalo ma to stále nižšie, vedela som, že nesmiem šlapnúť na brzdu a krokom som sa posúvala. Mala som smrť v očiach a nevedela som poriadne auto ovládať, ale nakoniec som to zvládla.
Je veľa vodičov nielen tých profesionálnych, ktorí aspoň raz zažili mikrospánok. Také niečo sa vám prihodilo?
Pri Ružomberku som zažila kalamitnú situáciu a vtedy som ako šofér pocítila únavu až tak, že mikrospánok urobil svoje a ja som sa precitla tesne pred kamiónom. V hodine dvanástej ma prebrali svetlá, ale na to tak skoro nezabudnem.

Veľa žien je opatrnejších a mnoho mužov nás práve preto podceňuje. Ako to vidíte vašimi očami?
Ženy za volantom sú určite zodpovednejšie, chlapi viac riskujú. A čím sú chlapi starší, tým sú na ceste nebezpečnejší. My ženy dokážeme robiť viacero vecí naraz. Dokážeme riadiť, telefonovať, zabávať sa so spolujazdcami , muži sa sústredia iba na cestu. My jazdíme určite bezpečnejšie!
V živote ste navštívíli veľa krajín, kde sa vodiči trošku inak správajú za volantom ako u nás?
Často lietam do Grécka a tá ich cestná doprava je hotové zúfalstvo! Podarilo sa mi tam šoférovať a na to ako bláznivo šoférujú,  nemajú veľa dopravných nehôd. Sú k sebe tolerantnejší ako na našich cestách. Naozaj som tam ani jednu nehodu nevidela, čo som nechápala, lebo pre nich  neexistujú vymedzené cestné pruhy ani smerovky. Veľa motorkárov tam jazdí bez prilby, taká divočina. Celé to tam je o predvídaní.
A v iných krajinách?
V Amerike a v Čechách sú disciplinovanejší vodiči. Môže to byť aj tým, že majú od nás vyššie pokuty. Raz ma zastavili českí policajti a boli nekompromisní. Dohovorom sa nič nedalo riešiť, dostala som pokutu a zaplatila som. To isté platí aj o rakúskej polícii. Žiadne zjednávanie, ale aspoň nestoja na takých miestach ako naši policajti. Oni skutočne stoja tam, kde je najväčšia nehodovosť. U nás je to skôr o výbere pokút...

Pani riaditeľka, obľubujete SUV-čka a jedným z nich bola vami testovaná Honda CR-V Executive 1,6 i-DTEC 9AT. Aké boli vaše dojmy z tohto modelu?

Japonské CéeRVéčko je zvonku veľmi elegantné v sivomodrej metalíze so zaujímavými tvarmi a krivkami. Sadla som si a cítila som sa naozaj bezpečne, vyšší posed, pohodlné sedenie, komfortný interiér s kvalitnými materiálmi a s dostatočným priestorom na všetkých sedadlách mi vyhovoval, kufor nevynímajúc. Našla som tu veľa odkladacieho priestoru aj v bočných dverách. Logické usporiadanie gombíkov na palubovke, nebolo toho veľa, len čo vodič k jazde potrebuje. Na obrazovke som pri cúvaní vedela presne ako mám vycúvať vďaka kamere, ale viem zacúvať aj bez nej, ale ako pomôcka pomôže každej ustráchanej žene. Navigácia, autorádio, tak to v aute musím mať. 9-stupňový automat mi vyhovoval a radenie bolo hladké, brzdy hneď reagovali. Dynamický naftový motor sa zdal dosť tichý a pritom svižný. Panoramatická strecha nad nami presvetlila interiér a jesenná atmosféra cez ňu žiarila.
Eco štýl nám hovoril o ekonomickej jazde, čo sa mi páčilo. V mojom aute nemám vyhrievanie sedadiel, ale tu v CRV-čke to bolo a v zime je to výborná vec! Honda CR-V je rodinné auto vhodné na výlety do kopcov, ale aj k moru. Dlhé roky jazdím na SUV-čkách a ten pocit bezpečnosti je na nezaplatenie. Určite som rada, že som si ju mohla vyskúšať a v budúcnosti nevylučujem aj prechod na inú dôveryhodnú značku ako je táto.

Text a foto: Alena Chorvátová
 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode