Išli sme kúpiť ponožky a kúpili sme si nissany… :)

04.09.2021 12:00

Divadelný, rozhlasový a telvízny režisér Martin Kákoš a jeho pohľad na auto-moto svet. Porozprával o svojich začiatkoch šoférovania, kde zažil hektiku na cestách a kde naopak šoférsku etiku. Ako si kúpil prvý Nissan a prezradil dojmy novej Micry, ktorú si vyskúšal v mestskej premávke.

 

Martin, máš za sebou veľa tvorby ako sú desiatky divadelných, televíznych, ale aj rozhlasových projektov. Čo si robil naposledy ešte pred koronou?

Dvořákovú Rusalku v SND. Premiéru a dve predstavenia sme mali a potom sa nehralo vyše roka. Verím, že na jeseň sa dá všetko opäť do pohybu, pretože cez koronu nebolo veľa roboty, ale scénaristicky

som mal som rozpracovaných viacerých projektov. Momentálne robím zaujímavý projekt, ktorý sa volá Renesančné Slovensko. Je to 12-dielny dokumentárny cyklus o tom, aké pamiatky u nás zostali po renesancii. Podobné projekty som robil pre RTVS, kde mám za sebou 50 filmov a inscenácií, ale aj pre komerčné televízie. Diváci si pamätajú seriály Medzi nami či Ordinácia v Ružovej záhrade. 

 

V rámci strednej školy a teda počas maturity si si spravil vodičák. Autoškola bola jednoduchá alebo prišla prvá pokuta v tých šoférských začiatkoch?

 

Až také jednoduché to nebolo, lebo pri povinných jazdách na prvej križovatke som nedal prednosť na hlavnej a potom som brzdil ako blázon! Inštruktor mi to nakoniec dal, vraj sa naučím v praxi. Pri prvej jazde som išiel 50-tkou, kde bola 30-tka a dostal som zápis do kartičky, ktorá bola vložená v ružovom vodičáku. Ak si mal 4 zápisy, tak ti vzali vodičák. Pamätám si, keď som robil s Jarkom Moravčíkom v Nitre Tisícročnú včelu, tak ma zastavili policajti, že som prekročil rýchlosť. Vraj som išiel 70 kilometrov za hodinu a Jaro na to povedal, že to nie je možné, lebo jedna hodina nemá 70 kilometrov. Policajt sa zamyslel a potom mu to došlo, že si robí srandu. Tak mi k tomu prihodili pokutu navyše za vtipkovanie…

Ako si sa vlastne prvýkrát dostal ku značke Nissan?

 

Mal som v živote dva nissany za sebou. Prvý Qashqai som kúpil v Prešove, keďsom tam robil s mojím kamarátom choreografom Jarkom jeden muzikál. Nechcelo sa nám prať ponožky, tak sme si ich išli kúpiť  k číňanom. Ako sme kráčali cez námestie, tak tam dealer vystavoval Nissan Qashqai a Note. Jarkovi sa ľúbil Qashqai a mne menší Note. Dopadlo to tak, že miesto ponožiek sme kúpili autá…Mal som ho štyri roky, potom som kúpil qashqai. Bol nezničiteľlný, ale po piatich rokoch som ho predal susedovi, ktorý ho má dodnes. Niekoľkokrát som sa doňho dobíjal a nevedel som ho otvoriť až mi zaplo, že už ho nemám…

A čo sa stalo s Nissanom Note?

 

Tak toho som rozmlátil v noci okolo druhej, keď sme išli zo zámockých hier vo Zvolene. Išiel som pomerne dosť rýchlo, keď mi do cesty vbehla srnka. Predná časť bola úplne na totálku, ale dali to v servise do poriadku. Inak, to auto neustále priťahovalo zvieratá zvláštnym spôsobom, lebo ako som išiel z toho Prešova, keď som si ho čerstvo kúpil, tak som po ceste zrazil bažanta. Ešte som mal stret so stádom srniek. Aj preto som volil väčšie SUV - Nissan Qasqai.

Zažil si nejaký hektický dopravný systém mimo Slovenska?

 

Sicília a Palermo. Išli sme na dovolenku a nevedel som sa nikde otočiť, až o dvesto metrov sa mi to podarilo. Všade samé trúbenia a teda aj riadna hektika….Ak sa dvaja vodiči ťukli, tak nikto si z toho nič nerobil z toho. Neprežívajú to tam ako naši vodiči. Veľmi sa mi páčil dopravný systém na Kréte, kde sú tolernatní vodiči. Ak som potreboval ísť rýchlejšie a predbehnúť auto, nemal som s tým problém.  Šoférska etika je tam vyššia ako u nás. Máme sa ešte čo od nich učiť.

Akú máme podľa teba - “slabinu”ako vodičky? Na čo treba popracovať?

 

Trošku ste prehnane preopatrné a dlho sa rozhodujete. Musím povedať, že pomalá jazda je určite väčším rizikom ako rýchla. A niektoré, ale nie všetky vodičky niekedy neovládajú dopravné pravidlá cestnej premávky. Ako jedna blondínka v Petržalke, keď vyletela z vedľajšej cesty a myslela si, že je na hlavnej. Ešte mi to tvrdila do očí a to som fakt nechápal. Pýtal som sa jej, prečo si myslí, že je na hlavnej a odpovedala, že ide rovno. A ja taký predpis nepoznám, že ak idem rovno, tak som na hlavnej?! Snažil som sa jej to vysvetliť, ale asi márne…jednoducho to nepochopila…

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode