Iné auto ako štvorkolku už nechcem...

20.06.2020 16:45

Operný spevák Dalibor Jenis o svojej práci, hudobných projektoch, cestovaní a všetko z jeho auto-moto sveta. Okrem toho si vyskúšal nový model Mitsubishi ASX, zaujímavé postrehy si môžete pozrieť vo videu.

 

Začínali ste ako 16 – ročný na basgitare, hral v skupinách Esprit Band, Fermata, VV systém. A nakoniec vyhrala opera, povedzte aký je rozdiel operou a hudbou, ktorú ste pretým robili?

 

Vo vážnej hudbe máme stanovené presné zadania či už od Bethovena, Mozarta. Improvizovať nemôžeme, lebo sme obmedzení postavou, ktorú hráme. Na druhej strane je to obohatenie, že môžeme byť stále niekým iným. No a keď som robil jazz rock, tak som bol stále Dalibor Jenis a bol väčší priestor na improvizáciu, ale vo vážnej hudbe toto žiaľ neexistuje.

 

Korona viacerých umelcov zložila na kolená, ale postupne sa umelcom vyjasnieva. Ako to bolo u vás, s vašimi projektami?

 

Prišiel som presne o tri projekty, ktoré ma čakali. Dokonca som mal byť v Pekingu, práve v tom čase, keď tam vypukla pandémia. Padlo to a nakoniec aj Španielsko a Nemecko. Už niekoľko mesiacov som bez práce a to platí aj pre divadlá u nás na Slovensku, takže momentálne sa nedá pracovať. Napriek tomu, všetko, čo mám podpísané, sa presúva a ja verím, že na jeseň sa to opäť rozbehne. Ak nepríde druhá vlna korony...

 

Veľa jazdíte po Európe a zaujímalo by ma, kde sa vám najlepšie jazdí na cestách a kde majú veľmi dobrý dopravný systém?

 

Nemecko je práve tá krajina, ktorej dopravný systém je úplne inde ako u nás. Čo sa týka značenia, kvality ciest a rozvoja diaľnic. My postavíme kúsok diaľnice a už potrebujeme ďaľšie peniaze, nemáme tu takú kontrolu ako oni. U nich je tá kvalita a fungovanie dopravného systému na inej úrovni a má to svoju logiku. Francúzsko a Taliansko nemajú dobré značenia...tam som neraz zablúdil...

 

Aj vás chceli v týchto krajinách pokutovať za nejaký dopravný priestupok?

 

Stalo sa to v Čechách, keď som smeroval do Drážďan, kde som mal účinkovanie. Mal som pomerne silné auto a za mnou sa veľmi nablízko nalepilo veľké BMW. To nemám rád a chcel som sa ho zbaviť, tak som dal rýchlosť až na 180-tku a hovorím si, že nech ma predbehne a tak sa aj stalo... Už mi chceli pomaly brať vodičák za tú rýchlosť. Tak som im povedal, že nebyť ich tlačenia, tak ja ten priestupok neurobím. To by predsa neurobili bratovi, veď som neni žiadny cudzinec a moja mama sa narodila v Kolíne. Takže som československý občan! Nakoniec som ich uhovoril a boli takí milí, že ma ešte upozornili, kde je ďalšia hliadka, aby som si dával pozor. Doslova som podal herecký výkon.

 

A kedy ste nepodali herecký výkon a museli ste bohužiaľ zaplatiť?

 

Z Viedne som odchádzal a dosť neskoro v noci som sa vracal na Slovensko. Pred Sitinou som išiel takou 140-tkou, keď zrazu sa za mnou rozbehlo auto s majákami. Odstavili ma nabok a dali pokutu, nedalo sa vyjednávať a pravdu povediac ani sa mi nechcelo, lebo bola strašná zima, tak som ju radšej zaplatil.

 

Zažili ste aj kolízie s inými autami, že vám nebolo všetko jedno?

 

Mali sme jednu takú dosť vážnu nehodu v Taliansku, presnejšie v Benátkach. Obaja s manželkou sme išli v noci, keď jeden talian dostal mikrospánok a nabúral do nemca, ktorý ťahal príves a ten sa mu utrhol v rýchlom jazdnom pruhu. Akurát som vyšiel z pumpy, predbiehal som dodávku a zrazu predo mnou príves! Strhol som volant, ale pri myšičkovaní som si vyzul obe pneumatiky a ťahalo ma nabok, išiel som doslova na ráfikoch! Nabúral som do zvodidiel a leteli sme katastroficky do jarku. Ten jeden talian si myslel, že sme obaja mŕtvi a my sme z auta vystúpili. Vďaka bezpečnostnému pásu sme obaja prežili aj keď s modrinami. Odvtedy som si povedal, že v noci už jazdiť nebudem.

 

Máte aj niečo zo zimných šmykov a iných nástrah z vášho šoférskeho života?

 

Nezabudnem na svoju prvú jazdu v autoškole na Exnárke, keď ma vyzval inštruktor, že ideme mäsiarovi na Miletičku. Šmýkalo sa, cesta robila zrkadlový efekt a všetky oprotiidúce svetlá sa v tej mrznúcej ceste dvojnásobne odrážali. Mal som pocit, že každé auto mi svietilo do tváre.

A potom mám skúsenosť so zádným náhonom, keď som v daždi na Dlhých Dieloch sa predbiehal v kopci s iným autom a dostal som sa do šmyku. S predným náhonom som to vždy dorovnal, ale tu som zdvojnásobil šmyk a urobil hodiny. Tak som si nakoniec kúpil štvorkolku a iné auto už nechcem.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode