IDS BK: S letnými prázdninami prichádza ku zmenám cestovných poriadkov v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji

30.06.2022 09:00

 

S príchodom letných školských prázdnin od 1.7.2022 prechádzajú dopravcovia v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji / IDS BK/ na prevádzkový režim školských prázdnin. V MHD, v regionálnej vlakovej aj autobusovej doprave prichádza tiež k čiastkovým úpravám cestovných poriadkov. Dopravcovia v IDS BK prinášajú aj špeciálne letné ponuky.

 

Vzhľadom na školské prázdniny a s tým spojený nižší dopyt po cestovaní dopravcovia každoročne prechádzajú na prevádzkový režim školských prázdnin. Je zapracovaný v cestovných poriadkoch, pre cestujúcich to znamená, aby si pri vyhľadávaní spojov z klasických cestovných poriadkov všímali správny stĺpec alebo značky pri spojoch. Tí, ktorí využívajú aplikáciu IDS BK alebo vyhľadávače spojení, to majú jednoduchšie, aplikácia aj vyhľadávače im ponúknu spoje aktuálneho prevádzkového režimu. 

V porovnaní so školským rokom bude v lete jazdiť približne o 15 percent spojov menej. 

 

V železničnej doprave prišlo k úprave cestovných poriadkov regionálnych vlakov už od 12. júna a oproti minulému obdobiu boli mierne zredukované vlaky počas prázdninového režimu na linke S60 medzi Bratislavou, Sencom a Galantou. Aj vzhľadom na túto úpravu prichádza ku zmenám v cestovných poriadkoch regionálnej autobusovej dopravy, ktorej spoje nadväzujú na vlaky. K úprave prichádza aj z dôvodu prispôsobenia zníženému dopytu po cestovaní počas prázdninových pracovných dní, či z dôvodu neskoršieho začiatku poobednej špičky.

V MHD nebudú počas prázdnin jazdiť autobusové linky 130 (Patrónka - Segnáre - Lamač – Krematórium) a 131 (Hlavná stanica - Lanfranconi - Cintorín Slávičie) 

Čiastkové zmeny v regionálnej autobusovej doprave 

Od 1. júla 2022 bude dopravca ARRIVA Mobility Solutions jazdiť podľa upravených cestovných poriadkov. Úpravy sa týkajú všetkých obsluhovaných smerov. V regióne Malacky sa dotknú liniek 209, 219, 239 a 269, v regióne Pezinok príde k úpravám na linkách 540, 545 a 565, v regióne Senec budú zmeny na linkách 605, 609, 610, 620, 630, 640 a 658. A v regióne Šamorín príde ku miernej redukcii spojov na linkách 720, 727, 737 a 740.

Verejnou dopravou aj na prázdninové výlety a cyklovýlety 

Dopravcovia v IDS BK v prázdninovom období rozširujú ponuku pre využitie verejnej dopravy na víkendové a prázdninové výlety po Bratislavskom kraji. 

Mestskú hromadnú dopravu, je možné využiť k víkendovým výletom #sMHDpozelenej na týchto linkách:

  29 Hrad Devín, Devínska Kobyla, Sandberg

  43 Železná studnička, Kačín, lanovka, Lesopark

  44 Koliba, Horský park

  52 Biely kríž, Červený kríž, Veľká Baňa

  79 Topoľové, Gajc, Poľovnícky les, lužné lesy

  80 Nesto, vojenské bunkre, rakúske prihraničie

144 Kamzík, lanovka

154 Pekná cesta, Horáreň Krasňany

 

 

 

 

 

Regionálna doprava bude mať od soboty 2. júla do nedele 4. septembra 2022 pre väčšiu kapacitu prepravy bicyklov na Záhorí k dispozícii cyklonosiče (pre 6 bicyklov). Budú na linkách vhodných pre cyklotúry:

219 Bratislava – Stupava – Borinka

240 Malacky – Záhorská Ves – Vysoká pri Morave

250 Bratislava – Stupava – Záhorská Ves – Suchohrad

275 Malacky – Moravský Svätý Ján – Borský Svätý Jur

277 Malacky – Lakšárska Nová Ves – Bílkove Humence

289 Malacky – Rohožník – Plavecký Mikuláš – Plavecký Peter

 

Prichádza aj ku zmene podmienok prepravy bicyklov. Doteraz sa bicykle v regionálnych autobusoch mohli prepravovať len počas soboty, nedele a sviatku. Od 1. júla 2022 sa bicykle v regionálnych autobusoch môžu prepravovať za rovnakých podmienok ako v spojoch liniek MHD, teda v pracovných dňoch v čase od 09:00 do 13:00 a v čase od 18:00 do 06:00, počas sobôt, nedieľ a sviatkov bez časového obmedzenia. Vodič autobusu môže prepravu bicykla odmietnuť, ak nie sú vo vozidle vhodné podmienky na bezpečnú prepravu bicykla.  

 

Za prepravu bicykla v autobusoch, električkách a trolejbusoch sa platí dovozný cestovný lístok (celosieťový 180 minútový lístok stojí 0,45€), za prepravu bicykla vo vlakoch sa platí lístok podľa tarify ZSSK.

Na jeden lístok môže cestovať aj celá rodina

Počas sobôt, nedieľ a dní pracovného pokoja môže s držiteľom základného (nezľavneného) denného cestovného lístka cestovať aj ďalšia dospelá osoba a až 3 deti do dovŕšenia 18 rokov. Podmienkou takéhoto využitia je, že v skupine cestujúcich je minimálne 1 dospelý a 1 dieťa.

 

Všetky aktuálne informácie a cestovné poriadky nájdu cestujúci na webe idsbk.sk alebo na weboch dopravcov. V prípade potreby odporúčame cestujúcim obrátiť sa na Infocentrum IDS BK e-mailom na adresu: info@idsbk.sk alebo telefonicky:  0948 102 102.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode