Idete na dovolenku s firemným autom? Pozrite sa, na čo si dať pozor

07.07.2014 18:31

Prinášame niekoľko rád, ako sa zachovať pri dopravnej nehode, krádeži auta a ako si rátať spotrebu a kilometre.

 

Mnoho firiem dnes poskytuje svojim zamestnancom benefity vo forme využívania firemného auta na súkromné účely – obvykle na cestu z domu do práce a naopak. Počas leta si však nejeden takýto vodič „požičia“ firemné auto aj na súkromnú dovolenku.

 

„Je na každej firme, či zamestnancovi dovolí využívať vozidlo nielen na trase bydlisko a práca, ale aj počas dovoleniek. Firma však musí jasne a čo najpresnejšie stanoviť pravidlá využívania vozidla, aby zamestnanec vedel, za čo je zodpovedný,“ upozorňuje Lucia Čišková, obchodná riaditeľka Business Lease Slovakia.

Bez ohľadu na firemné smernice, ale aj spôsob obstarania auta do vlastníctva firmy či na operatívny lízing však platí niekoľko zásad, ktoré treba vždy dodržiavať.

 

Výhodnejšia dovolenka vďaka zdaňovaniu

Na rozdiel od vlaňajšieho roka, pre tento rok platí nové zdaňovanie pri využívaní firemného auta na súkromné účely. To je pre zamestnanca výhodnejšie. Kým ešte vlani zamestnávateľ zdaňoval zamestnancovi mesačne 1 % zo vstupnej ceny vozidla po celý čas používania auta vo firme podľa Zákona o dani z príjmov (č. 595/2003 Z.z.), od tohto roku sa už zohľadňuje amortizácia. „Ak je auto v užívaní len prvý rok, vypočítava sa jedno percento zo vstupnej ceny vozidla. Teda pri cene napríklad 20 000 eur s DPH je to 38 eur, keďže 1% z ceny je 200 eur a zamestnanec platí daň z príjmu 19% z tejto sumy. No ak je už v užívaní dva a viac rokov, zdaňuje sa v nasledujúcich siedmich rokoch 1% zo vstupnej ceny každoročne zníženej o 12,5%,“ hovorí Lucia Čišková. Teda pri dvojročnom aute klesne mesačná daň už na 33,25 eura. Zdaňuje sa vždy k prvému dňu príslušného kalendárneho roka za každý aj začatý kalendárny mesiac jeho poskytnutia na používanie na služobné a súkromné účely. V prípade technického vylepšenia auta v daných rokoch sa pri výpočte nepeňažného príjmu vstupná cena vozidla zvýši o  sumu vylepšenia. „Ak ide o prenajaté vozidlo napríklad formou operatívneho lízingu, vychádza sa z obstarávacej ceny u pôvodného vlastníka, teda u lízingovej spoločnosti,“ dodáva Lucia Čišková.

 

Dôsledne rozdeľujte súkromné kilometre

Napriek takémuto benefitu treba vždy viesť knihu jázd, kde budete dôsledne rozdeľovať súkromné a služobné kilometre. „Súkromné kilometre si, ak nie je dohodnuté inak, platí zamestnanec. Keďže firmy vo väčšine prípadov využívajú palivové karty na tankovanie, súkromné kilometre sú tak zamestnancovi obvykle strhnuté pozadu z jeho príjmu,“ spresňuje Lucia Čišková.

 

Benefity tankovania áno, ale...

Zamestnanec väčšinou môže využívať spomínané výhody týkajúce sa používania palivovej karty, či palivových kariet, ktoré má firma u partnerských sietí čerpacích staníc. Opäť však platí, že zamestnanec musí viesť knihu jázd a dôsledne rozdeľovať súkromné a služobné kilometre, aby bolo možné presne vypočítať súkromnú spotrebu.

 

Mali ste nehodu? A v cudzine?

Nemilou skúsenosťou je, ak sa vám na firemnom aute počas dovolenky, a ešte aj v cudzine, stane dopravná nehoda. Vodič by mal aj počas dovolenky konať tak, ako keby sa nehoda stala v bežný pracovný deň. „Postup závisí hlavne od výšky škody. Napríklad pri využívaní áut cez operatívny lízing vodiči musia zavolať políciu vždy, keď je predpokladaná škoda vyššia ako cca 4 000 eur,“ hovorí Čišková. V prípade, že si vodič nie je istý výškou škody, čo je takmer vždy problém, je lepšie privolať políciu. „Určite ju treba privolať vždy, keď vám niekto spôsobil škodu. Tento krok je dôležitý kvôli poisťovniam, ktoré v prípade nekompletnej dokumentácie k poistnej udalosti môžu odmietnuť plniť poistné plnenie,“ spresňuje. V prípade, že vodič potrebuje cestnú asistenciu resp. odtiahnutie jeho vozidla alebo náhradné vozidlo, môže privolať asistenčné služby, ak ich firma využíva. „Napríklad v Business Lease sú dostupné nonstop, na Slovensku aj v Európe,“ dodáva Lucia Čišková. A to bez nutnosti úhrady poplatkov za služby na mieste. Ak bol účastníkom nehody aj spolujazdec či člen rodiny, postupuje sa klasicky. „Vozidlo je poistené, prípadne sú poistené všetky sedadlá v rámci úrazového poistenia,“ konštatuje.


Pri krádeži auta sa pripravte na vybavovačky

Najhorším variantom je krádež auta. Bez ohľadu, či je vo vlastníctve firmy, alebo na operatívny lízing, treba okamžite volať políciu. Ak je auto v majetku firmy, čo najskôr je potrebné kontaktovať aj poisťovňu, aby začala riešiť poistnú udalosť. Pripravte sa však na vybavovačky. Jednak či ide o nahlásenie poistnej udalosti, vyplnenie dotazníku o krádeži, potrebu odovzdania poisťovni kľúčov a všetkých ovládačov zabezpečovacích zariadení,  no myslieť treba aj na čo najrýchlejšie odhlásenie vozidla z evidencie. Poisťovňa tiež môže  žiadať aj ďalšie kroky. Ak je auto v majetku lízingovej spoločnosti, treba ju tiež čo najskôr kontaktovať, no postup je pre používateľa auta o niečo jednoduchší. „Lízingová spoločnosť administratívu rieši za klienta a v prípade potreby mu poskytuje aj náhradné vozidlo,“ dodáva Lucia Čišková.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode