Hyundai Motor bude štartovať na 24-hodinových vytrvalostných pretekoch na Nürburgringu s troma automobilmi, vrátane vývojového prototypu i30 2.0 Turbo

26.05.2016 16:10

Spoločnosť Hyundai Motor nasadí tri továrenské automobily na legendárnych vytrvalostných pretekoch 24 hodín na Nürburgringu, ktoré sa konajú tento víkend (s tréningami od 26. do 29. mája), ako súčasť vývoja vysoko výkonnej modelovej línie ‘N’. Hyundai Motor bude štartovať s dvoma automobilmi odvodenými od sériových modelov – i30 1.6 Turbo (štartovné číslo 133) a Veloster (štartovné číslo 134), ako aj s vývojovým prototypom i30 2.0 Turbo (štartovné číslo 102).

  • Hyundai bude v podmienkach legendárnych vytrvalostných pretekov testovať nový motor
  • Vývojový prototyp Hyundai i30 2.0 Turbo je jedným z troch automobilov, ktoré budú štartovať na pretekoch
  • Preteky 24 hodín na Nürburgringu sú súčasťou vývoja športových modelov N, inšpirovaných automobilovým športom

 

 

Hyundai i30 1.6 Turbo sa sústredí na obhájenie svojho víťazstva v triede z roku 2015, vývojový prototyp i30 2.0 Turbo absolvuje preteky na testovanie a overovanie technológií, využiteľných pre pripravovanú športovú modelovú líniu N. Jedným z hlavných cieľov účasti prototypu Hyundai i30 2.0 Turbo na extrémne náročnom nemeckom pretekovom okruhu je intenzívny test nového, vysoko výkonného motora.

 

Tieto preteky 24 hodín na Nürburgringu predstavujú ideálnu testovaciu platformu pre našu modelovú líniu N, inšpirovanú automobilovým športom a je kľúčovou súčasťou jej étosu ‘zrodený v Namyangu, vyladený na Nürburgringu’. Technologická inšpirácia a skúsenosti získané pri tomto extrémnom testovaní urýchlia vývoj vysoko výkonných modelov N, koncipovaných pre maximálny pôžitok z jazdy,“ povedal Albert Biermann, šéf oddelenia testovania a vývoja vysoko výkonných modelov Hyundai Motor.

 

Pre model i30 2.0 Turbo bolo vyvinutých približne 40 % nových komponentov, ktoré zahŕňajú nový motor, vylepšenú prevodovku, modifikovaný podvozok, ako aj iné kolesá, riadenie, rozšírené blatníky a bezpečnostné prvky, ktoré požadujú predpisy pre automobilový šport. Videoklip, obsahujúci podrobnejšie informácie o novom motore 2.0 Turbo sa dá pozrieť na: https://youtu.be/BVmY3t2SjHE.

 

V septembri 2015 spoločnosť Hyundai Motor oznámila vytvorenie vysoko výkonnej modelovej línie N, ktorá bude poskytovať maximálny pôžitok z jazdy skutočným automobilovým nadšencom. Pri  vývoji týchto modelov ako súčasť programu ‘zrodený v Namyangu, vyladený na Nürburgringu’ konštruktéri už niekoľko rokov realizovali zrýchlené testy opotrebovania so sériovými modelmi a teraz Nürburgring využívajú aj na vyladenie vysoko výkonných modelov radu N.

 

Vývojový prototyp, ktorý bude štartovať na vytrvalostných pretekoch na Nürburgringu, pripravila pre Hyundai Motor spoločnosť Schumann Motorsport, zaoberajúca sa konštrukciou pretekových automobilov. Sesterská spoločnosť Gebr. Schumann GmbH, ktorá má sídlo v nemeckom meste Saarbrücken, je už vyše 20 rokov autorizovaným predajcom Hyundai. Aj obidva pretekové automobily Hyundai odvodené od sériových modelov sú dielom Schumann Motorsport. 

 

Počas 24-hodinových pretekov na Nürburgringu bude mať Hyundai Motor Deutschland otvorený areál ‘Hyundai N Fan Arena’ v časti Brünnchen s veľkoplošnou obrazovkou, na ktorú sa budú preteky naživo prenášať. Hyundai Motor Deutschland poskytne fanúšikom značky balíčky, obsahujúce skladacie stoličky, čiapky a kupóny na kávu. Fanúšikovia sa okrem toho budú môcť zúčastniť lotérie o rozličné vecné ceny – hlavnou je Hyundai i30 Turbo.

 

Spoločnosť Hyundai Motor má na Nürburgringu vlastné testovacie centrum s rozlohou 3.600 m2, ktoré prevádzkuje technické centrum Hyundai Motor Europe. Tím technikov využíva okruh Nürburgring Nordschleife, ktorý má celkovo 73 zákrut, sklon trate až do 17 % a výškové prevýšenie približne 300 metrov na rozličné náročné testy. Napríklad zrýchlený test opotrebovania zahŕňa 480 kôl na okruhu (10.000 km), ktoré vozidlo absolvuje za niekoľko týždňov. Namáhanie pri tomto teste je ekvivalentné najazdeniu vyše 150.000 km v bežnej premávke.

 

Pri 24-hodinových vytrvalostných pretekoch na Nürburgringu automobily absolvujú 150 kôl na okruhu dlhom 25,4 km – čo spolu predstavuje 4.250 km extrémne vyčerpávajúcej jazdy. Prototyp Hyundai i30 2.0T bude pilotovať Bruno Beulen – jeden z testovacích vodičov, ktorí robia zrýchlené testy opotrebovania na okruhu. Za volantom sa bude striedať s ďalšími troma jazdcami. Bude to Michael Bohrer špecialista na Nürburgring Nordschleife, Alexander Köppen a Rory Pentinnen.

 

Kým tím Hyundai Motor má s automobilmi odvodenými od sériových modelov cieľ dosiahnuť čo najlepší výsledok, vývojový prototyp bude zbierať skúsenosti z podmienok reálnych pretekov, ktoré sa využijú pri vývoji sériových modelov línie N.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode