HONDA ODHALILA NA TOKIJSKOM AUTOSALÓNE 2015 MODEL CLARITY FUEL CELL

28.10.2015 10:04

Spoločnosť Honda, priekopník v technológii vodíkových palivových článkov, odhalila dnes na 44. tokijskom autosalóne model Clarity Fuel Cell.

Na tokijskom autosalóne 2015 debutovalo vozidlo Honda Clarity Fuel Cell novej generácie
Najlepší dojazd vo svojej triede, porovnateľný s vozidlami na fosílne palivá
Model Clarity Fuel Cell sa na vybraných európskych trhoch predstaví v roku 2016


Model Clarity Fuel Cell, s najpokrokovejšími technológiami od spoločnosti Honda, je prvý sériovo vyrábaný sedan s palivovými článkami na svete, ktorý má celý systém sústavy palivových článkov a pohonnej jednotky umiestnený v priestore, v ktorom býva normálne umiestnený motor a prevodovka. Model Clarity Fuel Cell bude komerčne dostupný v Japonsku od začiatku roka 2016. Ďalšie informácie o začatí predaja vozidla v Európe zverejníme v priebehu roka 2016.

Svetovo unikátne umiestnenie palivových článkov
Unikátne umiestnenie palivových článkov v modeli Clarity Fuel Cell bolo inšpirované zásadou „človek maximum, stroj minimum“. Minimalizovaním priestoru, ktorý zaberá hnacia jednotka, sme dokázali dosiahnuť úroveň vnútorného priestoru, v ktorom môžu pohodlne sedieť piati dospelí tak, ako sa to očakáva od sedanu s konvenčným pohonom. Veľkosť sústavy palivových článkov a pohonnej jednotky sa zredukovala vďaka pokrokovým technológiám spoločnosti Honda na veľkosť porovnateľnú s motorom V6.

Napriek kompaktnosti pohonnej jednotky s palivovými článkami dosahuje sústava palivových článkov vďaka pokrokovým technológiám spoločnosti Honda najvyšší výkon na svete. Originálne vlnové oddeľovače kanálov spoločnosti Honda sú doposiaľ najpokrokovejšie a články majú vyšší výkon a sú tenšie vďaka zmenšeniu hrúbky každého článku o 1 mm (20 %). Vďaka kombinácii týchto pokrokových riešení je sústava palivových článkov o 33 % kompaktnejšia v porovnaní so sústavou v pôvodnom modeli FCX Clarity. Toto vylepšenie je v skutku pôsobivé, pretože bolo dosiahnuté súčasne so zvýšením výkonu motora na 130 kW (177 koní) a zvýšením hustoty energie o 60 % na 3,1 kW/l.

Prvotriedne pohodlie
Vozidlo Clarity Fuel Cell je vybavené vysokotlakovou nádržou, v ktorej je možné skladovať plynný vodík pod tlakom 70 MPa, vďaka čomu sa zvýšil objem vodíka, ktorý je možné uskladniť, a predĺžil sa aj dojazd vozidla. Model Clarity Fuel Cell dosahuje vďaka efektívnej pohonnej jednotke a zníženej spotrebe energie vozidla najlepší dojazd na plnú nádrž v triede vozidiel s palivovými článkami, až 700 km1.

Okrem toho je možné vysokotlakovú nádrž rýchlo dopĺňať, pričom tento proces zaberie približne tri minúty pri tlaku 70 MPa a pri teplote 20 oC. Vďaka týmto a ďalším výhodám je vozidlo Clarity Fuel Cell praktické pre vodičov jazdiacich každý deň, ktorí sú zvyknutí na vozidlá s tradičným benzínovým alebo naftovým pohonom.

Vzrušujúci pocit z jazdy
Vysokovýkonný motor, skonštruovaný tak, aby využíval vysoký výkon sústavy palivových článkov spoločnosti Honda a pomocný výkon lítium-iónovej batérie, poskytuje výkon poháňaným kolesám a okamžité výkonné zrýchlenie. Vďaka nepretržite sa zvyšujúcemu krútiacemu momentu, ktorý zabezpečuje vysokovýkonný 130 kW (177 koní) motor s bezstupňovou prevodovkou, dosahuje vozidlo Clarity Fuel Cell dokonale plynulé zrýchľovanie kdekoľvek od nuly až po maximálnu rýchlosť.

Priama odozva, vzrušujúca jazda a ticho v kabíne tvoria pôsobivú kombináciu. Vozidlo Clarity Fuel Cell ponúka vodičovi dva jazdné režimy: režim „Normal“ poskytuje vyváženie medzi spotrebou paliva a jazdným výkonom, zatiaľ čo režim „Sport“ poskytuje zrýchlenie s lepšou odozvou.

Výnimočný dizajn
Exteriér vozidla Clarity Fuel Cell bol navrhnutý tak, aby na ceste pôsobil impozantne, no zároveň si zachoval výrazný aerodynamický profil. . Vzhľad dotvárajú svetlomety s ostrým a úzkym profilom, ktoré sú kompletne osadené diódami LED, a 18-palcové hliníkové disky s aerodynamickým štýlovým dizajnom.

Interiér vozidla Clarity Fuel Cell je kombináciou atmosféry pokroku, no zároveň kultivovanosti a je navrhnutý tak, aby vodičovi poskytoval uvoľňujúce a pohodlné jazdné prostredie. Pokrokové rozhranie vodiča využíva princípy dizajnu spoločnosti Honda, ktorými sú okamžité rozpoznávanie a intuitívne ovládanie. Jednoduchý a výnimočne priestranný interiér pozostáva z prémiových pohodlných materiálov, vďaka ktorým si jazdu užijete.

Honda Clarity v Európe a účasť na projekte HyFIVE

Spoločnosť Honda plánuje v roku 2016 predstaviť vozidlo Clarity Fuel Cell na obmedzenom počte Európskych trhov. Spoločnosť Honda je jednou z piatich automobiliek konzorcia HyFive, ktoré dodajú vozidlá pre silnú európsku flotilu 110 vozidiel, ktorej cieľom je propagovať vývoj, využívanie a životaschopnosť tejto novej technológie.

V Spojenom kráľovstve spoločnosť Honda spolupracovala s dodávateľmi na podpore miestnej výroby a spotreby energie, vybudovaním solárnej vodíkovej čerpacej stanice v priestoroch závodu Honda of the UK Manufacturing vo Swindone. Stanica je otvorená verejnosti (na základe registrácie) a možno na nej doplniť palivo do akéhokoľvek vozidla s palivovými článkami.

Technické špecifikácie vozidlá na palivové články
Dĺžka (mm)    4 895
Šírka (mm)    1 875
Výška (mm)    1 475
Pasažieri    5
Dojazd na plnú nádrž (km)    Viac ako 7001
Čas čerpania paliva    Približne 3 minúty
Maximálny výkon palivových článkov (kW)    Viac ako 100
Hustota výkonu sústavy palivových článkov (kW/l)    3,1
Maximálny výkon motora (kW)    130
Maximálny tlak nádrže na vodík (MPa)    70
Spôsob uskladnenia energie    Lítium-iónová batéria

1 Referenčná hodnota nameraná spoločnosťou Honda podľa metódy JC08. Palivo bolo do vozidla doplnené podľa normy SAE J2601 na tlak 70 MPa na čerpacej stanici

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode