Goodyear odhaľuje Oxygene, koncept pneumatík pre čistejšiu a pohodlnejšiu mestskú dopravu

07.03.2018 17:48

Koncept Oxygene spoločnosti Goodyear predvída dopravné riešenie, ktoré bude zlepšovať kvalitu ovzduší
 

V podobe najnovšieho konceptu pneumatík, ktorý spoločnosť Goodyear predstavuje na veľtrhu 2018 Geneva International Motor Show, doslova ožíva budúcnosť dopravy. Ponúka víziu riešenia pre čistejšiu, pohodlnejšiu, bezpečnejšiu a trvalo udržateľnejšiu dopravu v mestách.

Súčasťou unikátnej štruktúry konceptu pneumatík s označením Oxygene (Kyslík) je živý mach, ktorý voľne rastie medzi ich bočnicami. Otvorená štruktúra pneumatík a behúň s inteligentným dezénom pohlcujú a ďalej odvádzajú vlhkosť a vodu z povrchu vozovky a vytvárajú tak podmienky pre vznik fotosyntézy s následným uvoľňovaním kyslíka späť do ovzdušia.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO je viac ako 80% populácie v mestských aglomeráciách, kde sa emisie merajú, vystavené vzduchu, ktorého znečistenia prekračuje limity WHO.1

"S viac ako dvoma tretinami svetovej populácie, ktoré by podľa odhadu mali žiť do roku 2050 v mestách, sa bude ďalej podstatne zvyšovať dopyt po dopravných sieťach v mestách," povedal Chris Delaney, prezident spoločnosti Goodyear v Európe, na Blízkom východe a v Afrike. "Inteligentnejšia, zelenšia infraštruktúra a doprava budú preto zohrávať kľúčovú úlohu pri zvládaní najnaliehavejších výziev mobility v mestách a rozvoja miest."

Goodyear sa inšpiroval zásadami cirkulárnej ekonomiky s dôrazom na znižovanie odpadu, emisií a energetických strát. Jeho koncept Oxygene je navrhnutý tak, aby ho bolo možné bezproblémovo integrovať do budúceho mestského prostredia vďaka niekoľkým novým riešeniam:

  • Čistí vzduch, ktorý dýchame: Oxygene pohlcuje prostredníctvom unikátneho behúňa vlhkosť z vozovky a vstrebáva CO² z ovzdušia, aby ich mohol využiť mach rastúci v bočniciach, v ktorom sa fotosyntézou premieňajú na kyslík, ktorý sa potom uvoľňuje do ovzdušia. V meste veľkosti Paríža s približne 2,5 miliónmi vozidiel by to mohlo ročne znamenať uvoľnenie približne 3000 ton kyslíka a absorpcie viac ako 4000 ton oxidu uhličitého.

  • Recyklovanie ojazdených pneumatík: Konštrukcia Oxygene sa zaobíde bez vzduchu a vyrába sa v 3-D tlačiarni z prášku z recyklovaných použitých pneumatík. Ľahká, nárazy pohlcujúca štruktúra poskytuje odolné riešenie bez hrozby defektov s cieľom predĺžiť životnosť pneumatík, minimalizovať problémy s ich údržbou a obmedziť tak problémy spojené s dopravou. Otvorená štruktúra pneumatiky ďalej tiež zvyšuje bezpečnosť prevádzky, pretože vďaka pohlcovaniu vody z behúňa zvyšuje priľnavosť pneumatík.

  • Výroba vlastnej elektrickej energie: Oxygene zbiera energiu vytvorenú počas fotosyntézy a využíva ju pre pohon zabudovanej elektroniky, vrátane palubných senzorov, procesorov umelej inteligencie a nastaviteľného osvetľovacieho pásu v bočnici pneumatík, ktorý zmenou farby svetla upozorňuje ako ostatných vodičov, tak aj chodcov na nadchádzajúce akciu, napríklad zmenu jazdného pruhu alebo pribrzdenie.

  • Komunikácia rýchlosťou svetla: Oxygene využíva komunikačný systém na báze viditeľného svetla, čiže LiFi, pre vysokokapacitné mobilné napojenie rýchlosti svetla. Pomocou LiFi sa môžu pneumatiky pripájať k internetu vecou a vymieňať si dáta na pôdoryse vozidlo-vozidlo (V2V) a vozidlo-infraštruktúra (V2I), čo má obrovský význam pre riadiace systémy inteligentní dopravy.

"Rovnako ako doterajšie návrhy konceptov, ktoré Goodyear v Ženeve prezentoval v minulosti, je aj Oxygene zamýšľaný ako výzva na zamyslenie sa a nastolenie ďalšieho smeru diskusií o budúcnosti inteligentnej, bezpečnej a trvalo udržateľnej dopravy," povedal Chris Delaney. "Tým, že takýmto spôsobom prispeje k čistejšiemu ovzdušia, by mohol nový koncept pneumatík zlepšiť kvalitu života a zdravotný stav obyvateľov miest."

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode