GM-Honda spúšťa komerčnú výrobu v prvom spoločnom podniku zameranom na výrobu vodíkových palivových článkov

07.03.2024 10:44

·         Závod FCSM (Fuel Cell System Manufacturing LLC) otvára sériovú výrobu palivových článkov v novom závode v americkom Michigane

·         Nový spoločne vyvinutý systém palivových článkov nielen zvyšuje výkon a zdvojnásobuje životnosť, ale zároveň výrazne znižuje výrobné náklady

·         Prototyp novej generácie vodíkových palivových článkov sa predstaví na veľtrhu Hannover Messe v apríli 2024

GM a Honda rozbiehajú výrobu systémov vodíkových palivových článkov vo svojom spoločnom podniku s podielmi 50-50 pod názvom Fuel Cell System Manufacturing LLC (FCSM), ktorý je prvým spoločným podnikom na veľkovýrobu palivových článkov.

Odkedy bol závod s rozlohou 6500 metrov štvorcových založený v Michigane v januári 2017, vytvoril vďaka spoločnej investícii vo výške 85 miliónov dolárov (99 miliónov eur/72,3 milióna libier) už 80 pracovných miest. Vodíkové energetické riešenia svetovej úrovne, ktoré od januára zostavuje závod FCSM, budú obidve spoločnosti využívať v rôznych produktoch a obchodných aktivitách.

GM a Honda sú prvým spoločným podnikom zameraným na výrobu kompletných systémov palivových článkov, ktorý začal so sériovou veľkovýrobou palivových článkov pre dopravu a iné účely. Prezident FCSM, Suheb Haq, sa vyjadril k dosiahnutému pokroku: „Proces začíname surovinami na výrobu membrán a elektród až po kompletné systémy. Vo FCSM dosahujeme úspechy vďaka neustálym investíciám a odhodlaniu obidvoch spoločností. Toto odhodlanie zodpovedá nášmu poslaniu vyrábať vysoko kvalitné, odolné a cenovo dostupné systémy vodíkových palivových článkov pre širokú škálu využitia a zákazníkov.“

„Spojili sme silné stránky spoločností Honda a GM, aby sme v tomto spoločnom podniku vytvorili ten najschopnejší výrobný systém,“ povedal Tetsuo Suzuki, vice-prezident FCSM. „Sériovú výrobu sme obohatili o zmysel pre detail a zameranie na vysokú kvalitu, takže sme pripravení uspokojiť potreby zákazníkov na budúce použitie technológie palivových článkov a začiatok vodíkovej éry.“

Konštruktéri spoločností Honda a GM začali v roku 2013 spoločne pracovať na vývoji novej generácie systému palivových článkov. Okrem zvýšenia výkonu sa spoločnosti snažili dosiahnuť zdvojnásobenie životnosti v porovnaní s palivovým článkom Honda Clarity 2019 vďaka materiálom odolným voči korózii a zlepšeniu prevádzky pri nízkych teplotách.

Obidve spoločnosti sa spoločne zamerali na znižovanie nákladov na vývoj a výrobu, a to využitím množstevných úspor, zdokonalením konštrukcie článkov, zjednodušením pomocných zariadení, využitím spoločných zdrojov a znížením využitia nákladných drahých kovov. Vďaka tomu bude výroba nových systémov palivových článkov o dve tretiny lacnejšia ako palivové články Honda Clarity z roku 2019.

V závode FCSM tiež vyvinuli značné úsilie na zaistenie najvyššej úrovne kvality popri zvyšovaní výrobnej produktivity. Podnik využíva mnoho prvenstiev vo svojom odvetví na automatizáciu výroby membránových elektród a montáže palivových článkov.

Systém palivových článkov je základnou súčasťou ambiciózneho prístupu spoločnosti Honda „Tri kroky k nule“ zameraného na dosiahnutie globálneho cieľa nulového vplyvu na životné prostredie do roku 2050, a to nielen prostredníctvom svojich výrobkov, ale aj celého ich životného cyklu vrátane firemnej činnosti.

·         Uhlíková neutralita vo všetkých produktoch a podnikových aktivitách spoločnosti Honda do roku 2050.

·         Cirkulácia zdrojov – používanie 100 % udržateľných materiálov na vytvorenie obehového hospodárstva umožní Honde recyklovať alebo opakovane používať všetky materiály z jej vozidiel, znovu ich spracúvať na suroviny a tie opätovne použiť pri tvorbe nových produktov. 

·         Používanie čistej, obnoviteľnej energie, vrátane elektriny a vodíka.

Spoločnosť Honda rozšíri uplatnenie nového systému palivových článkov nielen na vozidlá Honda FCEV, ale aj na rôzne interné a externé oblasti, čím bude stimulovať dopyt po vodíku a uľahčí uhlíkovú neutralitu spoločnosti prostredníctvom jeho využitia.

Honda Motor Europe po prvýkrát uviedla prototyp systému vodíkových palivových článkov novej generácie na Európskom týždni vodíka v novembri 2023 v Bruseli. Počas päťdňového podujatia uvítala spoločnosť dotazy od viac ako 100 návštevníkov z rôznych odvetví z celého regiónu.

Spoločnosť Honda sa snaží stimulovať dopyt po vodíku rozširovaním jeho využitia v produktoch a aktivitách so zameraním na štyri oblasti použitia vrátane vozidiel FCEV a úžitkových vozidiel, stacionárnych elektrární a stavebných strojov.

„Keď sme v Bruseli odhalili systém palivových článkov novej generácie, záujem bol úžasný,“ hovorí Ingo Nyhues, zástupca generálneho riaditeľa, Europe Business Planning & Development, Honda Motor Europe. „Vodík ako nosič energie je ideálny pre mnohé priemyselné odvetvia a tie na oplátku prinášajú nové príležitosti, potenciálne partnerstvá a možnosti. Systémy palivových článkov sú kľúčovým komponentom v našej ceste smerom k budúcnosti s nulovými dopadmi na životné prostredie a môžu pomôcť ďalším odvetviam dosahovať ich vlastné ciele.“ 

Pripravované podujatia 

Palivové články predstaví spoločnosť Honda najbližšie na veľtrhu Hannover Messe 2024 (22. – 26. apríla), v rámci ďalšieho hľadania možností spolupráce s obchodnými a technologickými partnermi s cieľom rozšíriť využitie tohto produktu.

Návštevníci podujatia sa môžu presvedčiť na vlastné oči v stánku C56 v hale 13 počas veľtrhu. Firmy a potenciálni partneri môžu kontaktovať tím Hydrogen prostredníctvom formulára, (hydrogen@honda-eu.com) a položiť akékoľvek otázky alebo požiadavky.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode