Gladiátor s germánskou krvou

30.10.2014 09:17

Ako blesk z jasného neba sa v automobilom ringu objavil nový gladiátor s germánskou krvou a trojcípovou hviezdou na hrudi. V nádhernom šate jupiterová červená majestátne predvádzala svoje dokonale vyšportovavané telo, na ktoré s rešpektom hľadia všetci jeho rivali. Áno, je reč o novom Mercedese GLA 220 CDI 4 Matic. Ťažko povedať do akej triedy ho zaradiť je to taký kríženec terénného SUV s prvkami klasického hatchbacku. No čo vás na GLA-čku na prvý pohľad upúta je atraktívny dizajn so štipkou športového nádychu. Charakterovou črtou auta je široká karoséria s nízkou líniou strechy a ostrými prelismi na dverách. Robustnú masku chladiča s mriežkami v tvare kosoštvorca dopĺňa dvojica chrómovaných lamiel, ktorú predeľuje  nezameniteľné veľké logo. Agresívny vzhľad auta dopĺňa veľký difúzor, vytiahnuté blatníky, športové prahy a diódové svetlá imitujúce oči dravca. Proste nádhera. Zvedavosť nám nedala spať a tak sme nakukli do vnútra.

Celý interiér je prešpikovaný do najmenších detailov a kvalita použitých materiálov spĺňa najvyšší level. Komfort a kvalita typický Mercedes. Podobnosť s modelom CLA triedy A a B asi nie je náhodná, tak prečo niečo meniť ak to spĺňa účel a ľudom sa to páči?! Priestranosť na predných sedadlách vám dovolí pohodlne sa usadiť, natiahnuť nohy a s pôžitkom vychutnať jazdu za volantom. Zadná časť punúka klasický priemer pre pasažierov do výšky 180 cm. Sedadlá s integrovanými opierkami hlavy majú dokonalú ergonómiu, príjemne obtiahnu chrbát a bočné vedenie udrží vaše telo aj pri dynamickom prejazde zákrut.

V imitácií kože Artico s červeným prešívaním pekne ladia s multifunkčným trojramenným volantom. Perličkou prístrojovej dosky je veľký farebný CENTRAL MEDIA DISPLEJ s prepracovanou grafikou a jednoduchou obsluhou. Digitálne rádio spĺňa najprísnejšie kritéria a ak si potrpíte na kvalitný priestorový zvuk, tak si prídete na svoje. Informácie o momentálnej rýchIosti, stave paliva a otáčkach motora nájdete v dvoch hlboko posadených tubusoch s efektným strieborným pozadím a červenými ručičkami. Medzi budíkmi nájdete informácie palubného počítača a obsluhovať ho môžete tlačítkami na volante.

Po otvorení piatych dverí vás prekvapí veľký vstupný otvor batožinového priestoru. Poskytuje pravidelnú rovnú úložnú plochu a objem 421 litrov bohato stačí. Pri väčšom množstve batožiny sklopením zadných operadiel získate o 814 litrov naviac. No najdôležitejším orgánom tohto krásavca je srdce, ktoré bije pod kapotou. Niekedy ho nie je ani počuť. Objemný dieseloý agregát s výkonom 125 kW a 170 koňmi je najsilnejšou alternatívou. Má vynikajúci kultivovaný chod a pri svižnej jazde alebo predbiehaní prevapia jeho rýchle reakcie vďaka dvom turbodúchadlám. Musíme pochváliť aj prácu automatickej sedemstupňovej dvojspojkovej prevodovky 7G DCT vlastnej výroby. Radí rýchlo, plynulo a žiadne trhanie sme nezaznamenali. Ak si však chcete vychutnať nádherné farby jesennej prírody a posledné lúče slniečka, stačí otvoriť panoramatickú sklenenú strechu pomocou elektrického ovládania. Keď si nohy potrebujú oddýchnuť k dispozícií je radarom ovládaný inteligentný systém Distronic Plus, ktorý zabezpečí bezpečný odstup od vozidla pred vami. Ak je potrebné pribrzdiť urobí to za vás, ak môže zrýchliť nemá problém. Podvozok je ladený tvrdšie a skôr mu vyhovujú klasické cesty ako terén. Myslím, že tak presné a citlivé riadenie vám neposkytne žiadna iná značka.

A na záver?

Kto má rád pohodlie a plnými dúškami si užíva jazdu za volantom nemusí dlho otáľať. Je to bezpečné spoľahlivé auto, ktoré stále budí obdiv a rešpekt! 

Text a foto: Ľubomír Feckanín

 

Mercedes-Benz GLA 220 CDI 4 Matic  
Zdvihový objem cm3       2143
Max. výkon v kW (k) pri 1/min    125/3400/4000
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min    350/1400/3400
Maximálna rýchlosť v km/h       217
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h          8,2
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)     5,9/4,4/4,9
Základná cena od           38 382 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode