Ford Focus je dobrým autom pre každú rodinu

08.07.2023 21:24

 

Paris Tafvizi - modelka, podnikateľka a manželka iránskeho futbalového obrancu Rezu Ghanizadeha pre náš časopis porovnala s nový Ford Focus s jej starším modelom. Okrem toho prezradila rozdiely žien za volantom v Iráne, na Slovensku a v Arabských krajinách...

Paris, tvoj manžel bol futbalista, hral v DAC Dunajská Streda a momentálne robí trénera mladým chlapcom SDM Domino. Ty si mala perzskú reštauráciu, kaviareň...čo u nás je neobvyklé...

 

Je to pravda, že som mala perzskú reštauráciu, ale prišla korona a musela som ju zavrieť ako mnoho iných podnikateľov. Mali sme dosť veľa zákazníkov a veľa sme do nej investovali, ale v tom období bolo náročné hocijakú reštauráciu. S manželom sme prišli z Iránu a na Slovensku sme už desať rokov a páči sa nám tu. Manžel má trénerskú licenciu a trénuje deti od 10 do 16 rokov. Už sa nechceme vrátiť naspäť do Iránu, lebo aj naše deti si tu zvykli a majú tu domov.

 

Je veľa rozdielov, čo sa týka vodičiek na Slovensku, v Iráne, prípadne v arabských krajinách?

 

V Arabských krajinách ženy nemôžu tak veľa šoférovať ako muži, ale u nás v Iráne je to v poriadku a ženy tam jazdia bez problémov už dávno. Musia mať síce šatku na hlave, aby mali zakryté vlasy, ale nemusia mať celú hlavu zahalenú ako arabské vodičky, preto v Iráne sú oveľa lepšie podmienky, čo sa týka šoférovania žien ako v Arabských krajinách. Aj keď sa dá vždy ešte niečo vylepšiť aj tejto oblasti v porovnaní s vašou krajinou. U vás majú ženy slobodu na 100 %, ale u nás to až tak nie je. 

 

Kúpili ste si Ford Focus v Iráne alebo na Slovensku? Ste s ním ako rodina spokojní?

 

Samozrejme, že sme spokojní, ale už je Ford Focus starší, má desať rokov a bol kúpený na Slovensku. Momentálne uvažujeme, že kúpime nové auto. Máme ako iránska rodina trošku problém, že nám nechcú schváliť hypotéku na Slovensku., tak musíme auto kúpiť cash. Vo Focuse sa cítime dobre a hoci má veľa najazdených kilometrov, stále dobre jazdí. Máme veľmi radi kamping, tak dosť veľa jazdíme po Slovensku. Hlavne v Žiline a v Banskej Bystrici, kde je veľmi pekná príroda. Už ako dieťa som s mojím otcom veľa kempovala. Tie zvyky som si priniesla aj do vašej krajiny, ktorá je pekná.

 

Za čo, vás naposledy zastavili policajti?

 

Stalo sa nám, že sme išli na takú bočnú cestu, na ktorú sme nemali ísť, lebo tam bol zákaz vjazdu. A my sme si to bohužiaľ nevšimli. Dostali sme pokutu 40 eur. Museli sme to zaplatiť, ako aj za rýchlosť, keď sme išli trošku rýchlejšie, ako sme mali. Snažíme sa s manželom jazdiť bezpečne a opatrne. V zahraničí sme ešte nemali nehodu, len v Rakúsku do nás nabúrala dodávka a zostala nám na aute preliačina. 

 

Jazdia vodiči v Iráne bezpečne?

 

U nás vodiči zle šoférujú a nerešpektujú dopravné predpisy. Sú naozaj divokí. Máme tam tiež veľa áut. Motorkári majú na ceste vždy prednosť, jazdia aorgantne a nevyspytateľne, v protismere a často ich vidíte aj na chodníkoch pre chodcov. Policajti, ak vás zastavia, tak vám dajú pokutu šekom na mieste a potom ju zaplatíte na ich účet. Výška pokút je podobná ako na Slovensku. Tým, že je tak veľa áut, tak to moc nestíhajú riešiť.

 

Dostala si už defekt? Vedela si si poradiť?

 

Nedostala som defekt ja, ale môj manžel. Je zručný a vedel si to sám opraviť. Ja by som musela jemu volať alebo niekoho poprosiť, aby mi pomohol. Zatiaľ sa mi nič také nestalo a verím, že ani nestane, lebo máme dobré auto. :)

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode