Európska verzia Kia Optima 2016

24.08.2015 09:15

Vo Frankfurte nad Mohanom sa predstaví úplne nové SUV Sportage zo Žiliny, ale aj európska verzia sedanu Optima. Škála motorov bude však v porovnaní s USA o čosi skromnejšia. Na aprílovom autosalóne v New Yorku predstavila Kia druhú generáciu sedanu strednej triedy Optima. Teraz prišiel rad na európsku verziu, ktorá sa líši nielen dizajnom, ale aj technikou. Predstaví sa v septembri na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Slabšou stránkou bude len pomerne malý výber motorov, menej ako v USA. Rozšíriť by ju však časom mohla ostrá verzia GT.

Európska modifikácia Optimy vychádza z tej americkej. Dizajnéri v nemeckom vývojovom stredisku v Russelsheime ju však prispôsobili viac európskemu vkusu a, samozrejme, aj tunajším predpisom. Predná časť preto dostala úplne nový nárazník, bližší ženevskému konceptu Sportspace. Bočné vertikálne sacie otvory sú užšie a úplne nové sú aj denné LED svetlá. Predné reflektory zamenili oranžové „smerovky“ za biele. Viditeľné je aj masívnejšie spracovanie prednej masky, ladiace so súčasnými európskymi modelmi Kie.

 

Vzadu bude jednoduchší nárazník bez falošného difúzora a jedinú koncovku výfuku. Šírku zdôrazňuje výrazná chrómová lišta. Grafika svetiel však ostala bez zmien. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou bude posádka ťažiť z väčšieho priestoru. Novinka má rázvor náprav predĺžený o 10 mm na konečných 2 805 a je o 25 mm širšia (1 860 mm).

Interiér je až na detaily identický s americkým vyhotovením. Odkladací priestor vedľa radiacej páky však zakrýva decentná roletka, ktorú Optima pre USA nemá. V Optime tiež debutujú najmodernejšie bezpečnostné asistenty vrátane autonómneho brzdenia až do 50 km/h, sledovania vedľajších prúdov, adaptívneho tempomatu či varovania pred prichádzajúcimi vozidlami pri vychádzaní z parkovacieho miesta. Diódové svetlá tu síce zatiaľ nenájdeme, ale pokrokom sú aj adaptívne bi-xenóny s automatickým diaľkovým režimom.

 

Najviac rozdielov je pod kapotou. Kým v USA budú v službách Optimy pracovať až tri benzínové agregáty (2,4 GDI – 136 kW, 2,0 T-GDI – 182 kW, 1,6 T-GDI – 132 kW), do Európy sa dostane len atmosférický dvojliter 2,0 GDI s výkonom 120 kW. S preplňovanou jednašestkou, spojenou s dvojspojkovou prevodovkou 7-DCT, sa napriek trendu downsizingu prekvapujúco zatiaľ nepočíta. Druhou alternatívou je známy, ale modernizovaný turbodiesel 1,7 CRDi (103 kW) spojený so 6-stupňovou manuálnou „skriňou“. Na výber bude aj 7-stupňový automat  a hovorí sa aj o ostrej verzii GT s motorom 2,0 T-GDI a o hybride.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode