ENERGIA BRAZÍLSKEHO SLNKA

03.08.2021 10:00

 

Skupina Renault, priekopník vo vývoji „Smart Islands“, prostredníctvom svojej značky Mobilize, pokračuje v inováciách a poskytuje krajinám celý rad riešení na dosiahnutie uhlíkovej neutrality. Po Belle-Ile-en Mer (Francúzsko) a Porto Santo (Portugalsko) sú teraz na rade ostrovy Fernando de Noronha v Brazílii, ktoré sú na zozname svetového dedičstva UNESCO. Elektrické vozidlá, nabíjacie stanice poháňané solárnymi panelmi, prebytočná energia odosielaná späť do siete: objavte systém riadenia energie navrhnutý na ochranu prírody a pomoc miestnej komunite.

Na severovýchode Brazílie sú ostrovy Fernando de Noronha známe svojou rozmanitosťou flóry a fauny, kde morské korytnačky, raje, delfíny a žraloky žijú vedľa seba v teplých, krištáľovo čistých vodách. Prioritou je ochrana prírody a prechod na čistú energiu, a preto sa Skupina Renault v Brazílii v roku 2019 rozhodla zahájiť partnerstvo s miestnou vládou a podpísala projekt Noronha Zero Carbon v prospech inteligentného ekosystému.

„Cieľom projektu Noronha Zero Carbon je zmeniť energetický ekosystém súostrovia, ktorý je v súčasnosti založený prevažne na fosilných palivách a ponúkať čisté a obnoviteľné zdroje energie na zníženie emisií skleníkových plynov.“

LIVIA, Renault Group Partnership Manager, Brazília

PRICHÁDZA SLNKO!

Tímy Skupiny Renault v Brazílii sa zaviazali pracovať na celom energetickom ekosystéme súostrovia. Začali s dodávkou 100 % elektrických vozidiel do správy ostrova. Odvtedy niektorí obyvatelia ostrova prestúpili na elektrické vozidlá a zakúpilo sa ďalších 24 vozidiel, ako sú ZOE, Twizy a Kangoo Z.E.

Ambíciou je, že do roku 2030 už na ostrove nebudú ďalšie ICE vozidlá.

"Súčasne pracujeme na tom, aby sme ostrovu poskytli čistú a obnoviteľnú energiu. Od roku 2021 spolu s našimi partnermi ponúkame kompletný verejný solárny nabíjací systém: vyvinuli sme fotovoltaické nabíjacie stanice a na ich strechy namontujeme solárne panely," hovorí LIVIA.

Každá stanica môže napájať až šesť vozidiel súčasne a poskytuje 26 MWh energie ročne. Táto vyrobená energia zodpovedá 180 000 najazdených kilometrov bez emisií, ktoré nahradia asi 20 000 litrov fosílneho paliva. A prebytočná energia sa posiela späť do siete na použitie v miestnej komunite.

 

SPOLU SA BAVÍME A POSÚVAME VPRED

V roku 2020 sa podpísala dohoda o technickej spolupráci medzi vládou a energetickou spoločnosťou Pernambuco (Celpe). Umožňuje aktiváciu dvoch nových solárnych fotovoltaických batériových modulov, čím posilňuje úložný systém na ostrove a zdvojnásobuje využitie čistej energie počas špičky.

"Je to kompletný ekosystém elektrických vozidiel, nabíjacích staníc a úložiska založený na obnoviteľnej energii, ktorú sa tu pokúšame vybudovať. Veľký krok k dekarbonizácii tohto idylického miesta," uzatvára LIVIA.

Belle-Île, Porto-Santo a súostrovie Fernando sú príklady, ktoré ukazujú, že sú možné spôsoby podpory využívania udržateľných území s nulovou uhlíkovou stopou.

Pár vecí však treba:  prispôsobiť vybavenie každému jednotlivcovi či už na ostrovoch alebo v mestskom prostredí, a predovšetkým využitie slnečnej energie ako nevyčerpateľného zdroja!

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode