Elektronické zabezpečenie motorových vozidiel

15.05.2019 16:33

Snaha zabezpečiť automobil je stará takmer ako automobil sám. Už v rannom štádiu automobilizmu sa objavovali jednoduché systémy určené k tomu, aby nemohol odísť s automobilom každý okoloidúci.

 

S rozvojom automobilizmu a najmä elektroniky sa dostávame k sériovým elektronickým systémom, ktoré naši otcovia nevideli ani v sci-fi filmoch.

 

Zabezpečenie auta môžeme rozdeliť na 3 základné časti:

  1. Preventívne- signalizácia napadnutia vozidla, čo sú alarmy; zámky riadiacej páky, inteligentné znehodnotenie vozidla s uvedením do špeciálnej evidencie VINPRINT; ochrana kľúča proti zneužitiu – SAFE KESSY CHIP

  2. Systémy na imobilizáciu vozidla – mechanické zabezpečovacie systémy, systémy blokovania štartu –rôzne druhy imobilizérov

  3. Poslednou časťou sú online systémy pre vyhľadávanie už odcudzeného vozidla, rôzne GPS trackery alebo off-line vyhľadávacie systémy – napr . SAFE SNOOPER.

 

Optimálne zabezpečenie je kombinácia týchto systémov, minimálne dvoch na sebe nezávislých!

 

Z dlhodobého hľadiska sa dá povedať, že všetky autoalarmy, vyznačujúce sa najmä húkajúcou sirénou alebo klaksónom, majú opodstatnenie iba v prípade, že ich zaregistruje majiteľ, buď na základe húkania sirény, alebo volania na mobilný telefón. Najmä vo veľkých mestách si húkanie áut nikto nevšíma. Pre zlodeja to znamená malú prekážku, obvykle skráti dobu vykrádania áut z 10 sekúnd na 8. Pokiaľ ide vozidlo ukradnúť, buď sirénu odstrihne alebo radšej utečie, čo vaše auto zachráni. Doba, kedy veľká časť autoalarmov húkala len tak, z ničoho nič, je už našťastie za nami. Najspoľahlivejšie alarmy sú originálne systémy od výrobcov áut, nainštalované pri výrobe auta. Ich senzory sú nastavené presne pre konkrétne vozidlo, funkcia alarmu je obvykle súčasťou komfortnej elektroniky vozidla, nedochádza k žiadnemu ovplyvňovaniu elektroniky vozidla ani k zbytočnému vybíjaniu autobatérie. Domontované autoalarmy ide už dnes taktiež pripojiť s minimálnym zásahom do elektroniky vozidla avšak napriek tomu je nutné ich do elektroinštalácie pripojiť, čo ju môže ovplyvniť. Ovládanie autoalarmov kedysi vychádzalo zo samotného ovládača, dnes je už všetko zlúčené s ovládaním vozidla pomocou originálneho kľúča, prináša to komfort, ale taktiež ľahké prekonanie.

 

Imobilizácia vozidla znamená jeho znehybnenie, alebo neuvedenie do pohybu. V amerických filmoch často vidíme, ako akčný hrdina vytrhne káble zo spínacej skrinky, ihneď naštartuje a ide. To by bolo možné pri starších autách. Snáď všetky dnešné vozidlá, akejkoľvek výbavy, majú originálny imobilizér v kľúči. Jeho úlohou je zabrániť štartu auta, pokiaľ niekto skopíruje mechanický kľúč, alebo prepojí nejaké káble. Originálne imobilizéri sú veľmi spoľahlivé. Akákoľvek demontáž vyžaduje zásah do elektroinštalácie. Akékoľvek prerušovanie káblov je z hľadiska výrobcu áut neprípustné a je tu nebezpečenstvo poškodenia vozidla a straty záruky. Často sa stáva, po niekoľkých rokoch bezproblémovej prevádzky dorobeného imobilizéra, že jeho opotrebením dôjde k neštartovaniu alebo k zastaveniu vozidla v najmenej vhodnú dobu, čo môže spôsobiť aj nehodu s fatálnymi dôsledkami. Aj na Slovensku bol a je veľmi obľúbený ,,skrytý vypínač“. Jeho použitie je veľmi účinné avšak opäť nedovolene zasahuje do originálnej elektroinštalácie vozidla a ešte so sebou prináša určité nepohodlie ovládania prepínača na konci a na začiatku jazdy.

 

 

Systémy pre lokalizáciu vášho vozidla sú krásna vec. Výroba a inštalácia ,,kúzelných“ krabičiek bola výsada niekoľkých firiem na svete, dnes sú ich tisíce. V posledných rokoch tieto prvky inštalujú už výrobcovia áut, jednak ako eCall systémy pre volania pri havárii alebo pre rozšírenie funkcií elektroniky vozidiel. Systémy pre diaľkové načítanie informácií o vozidle a ovládanie cez šikovné mobilné telefóny iba kvitnú a automobilky sa predbiehajú vo funkciách, ktoré ponúkajú. Niektoré sú natoľko neobvyklé, že nie sú nikdy využité. Obvykle si šťastný majiteľ nového auta skúsi čo to vie a potom to už nepoužíva. Záleží do akej miery bude možné nové vozidlá diaľkovo ovládať, veľmi tu rastie nebezpečenstvo diaľkového ,,heknutia“. Samotné prvky pre sledovanie polohy vozidla obvykle vychádzajú z GPS technológie určenia polohy a GSM prenosu informácií o polohe. Bohužiaľ na trhu je veľké množstvo dostupných rušičiek GPS aj GSM signálu, pri ich použití vaše auto ,,oslepne“ nedostane sa k vám informácia o jeho napadnutí, jazde, aktuálnej polohe a vozidlo nie je možné žiadnym spôsobom dohľadať.

 

Niektoré vyhľadávacie jednotky pracujú iba na vlastnej malej batérií po dobu niekoľkých rokov. Tieto jednotky nevyžadujú žiadne pripojenie do elektroinštalácie vozidla a sú k nemu najšetrnejšie. Vďaka možnosti ,,uschovania“ aj do miest bez možnosti privedenia káblov sú tieto systémy pre zlodejov veľmi ťažko vypátrateľné a tým pomerne účinné pre neskoršie prípadné vyhľadanie ukradnutého vozidla. Špičkou produktov sú aktívne systémy, ktoré upozornia majiteľa ihneď po neoprávnenej manipulácií alebo vniknutí. Zlodeji potom nemajú čas na prevoz vozidla do zahraničia alebo na rozobratie. Zlodejská hodina, o 3-4 ráno, má niečo do seba. Kým si ráno všimnete, že je auto preč, už je v ,,čiernej diere“, obvykle v Poľsku.

 

Najväčším problémom originálnych prvkov pre zabezpečenie áut je ich sériovosť.

To sa týka autoalarmov, imobilizérov aj komunikačných jednotiek. V každom aute sú nainštalované rovnako. Pre chytrejších alebo informovanejších zlodejov nie je problém si podobné požadované vozidlo zohnať a kompletne sa naň pripraviť. Samozrejme pre odblokovanie elektronických systémov je nutné použiť sofistikované prvky, ktoré sa dajú zakúpiť najmä vo východnej Európe. Výsledkom môže byť krádež alebo vykradnutie vozidla za pár sekúnd aj s originálnym alarmom či imobilizérom.

 

Nemôžem zabudnúť na keyless systémy – bezkľúčové ovládanie vozidla. Systém je veľmi príjemný na ovládanie, rýchlo sa naň zvyká. Bohužiaľ nejaký šikovný vývojár vymyslel zariadenie, keyless extender, pomocou ktorého ide predĺžiť signál keylessu a vozidlo zaparkované pred domom, s kľúčom vo vnútri domu, sa dá behom niekoľkých sekúnd otvoriť, naštartovať a ukradnúť. Popisy funkcií a videá s krádežami áut tohto typu je plný internet. Automobilky si problém uvedomili a postupne ho naprávajú, bohužiaľ takto napadnutých vozidiel sú len v Európe milióny. Jednoduchou a účinnou možnosťou ako sa takejto krádeži vyvarovať je použiť SAFE KESSY CHIP, ktorý sa vsadí do kľúča vozidla, ochráni ho potom pred vykradnutím ale aj samotnou krádežou.

 

Zaujímavý, trochu primitívny, ale účinný spôsob ako vykradnúť auto je znemožniť majiteľovi jeho uzamknutie pri odchode z vozidla. Slúžia k tomu miniatúrne rušičky signálu kľúča, ktoré zamykajú auto. Zlodej čaká až vozidlo zaparkuje, majiteľ vystúpi a odchádza, v tom okamžiku aktivuje rušičku, majiteľ vozidla sa snaží vozidlo uzamknúť kľúčom – diaľkovým ovládačom, ale ten je rušený, vozidlo sa nezamkne. Časť vodičov, zvyčajne v zhone, si nevšimne, že nedošlo k uzamknutiu vozidla a odíde. Pokiaľ máte vo vozidle autoalarm ovládaný zamknutím, nedôjde v tomto prípade k jeho zapnutiu a zlodej má potom k dispozícií otvorené auto. Odporúčame vždy sledovať, či bol signál pre diaľkové uzamknutie vozidla prijatý a potvrdený smerovými svetlami, prípadne sklopením zrkadiel. Poprípade povel opakovať, alebo auto zamknúť manuálne kľúčom.

 

 

Ako sa rozhodnúť?

 

V prvom rade si rozmyslieť, čo požadujeme, či iba zabezpečenie auta proti vykradnutiu alebo zabezpečenie s možnosťou jeho nájdenia. Ak chcete vedieť, že sa vám do auta vkradol niekto s tehlou...stačí autoalarm. Jazdí vám s autom 18- ročný syn a zaujíma vás či príliš ,,neblázni“? Kde bol a ako rýchlo išiel? Využite elektronickú knihu jázd. Chce mať istotu, že keď ráno prídete k autu, bude stáť tam kde ste ho zaparkovali alebo ho aspoň nájsť keď ho ukradnú? Nespoliehajte sa iba na originálne zabezpečenie vozidla!!!

 

Čo odporučiť? Záleží na tom , čo požadujete a koľko ste ochotný do zabezpečenia investovať!

 

Ak chcete postrážiť vaše vozidlo proti vykradnutiu, alebo skôr signalizovať napadnutie, využite originálny alebo dorobený autoalarm so sirénou, ešte lepšie s funkciou volania na mobilný telefón pri poplachu. Pri vozidlách l s bezkľúčovým prístupom je vhodné toto kombinovať so SAFE KESSY CHIPOM.

 

V prípade požiadavky na sledovanie jázd vozidla využite továrenské knihy jázd, pokiaľ ich výrobca ponúka, alebo si nechajte dodatočne nainštalovať elektronickú knihu jázd GPS/GSM, pozerajte si jazdu na mobilnom telefóne.

 

Ak nechcete prísť o vaše vozidlo, nechajte si doňho nainštalovať preventívne aj vyhľadávacie systémy, varianty niekoľkých skrytých, prípadne autonómnych jednotiek v kombinácií s prevenciou typu VINPRINT alebo SAFE KESSY CHIPU do vozidiel s keyless systémom. Tieto systémy okrem vykradnutia zabránia aj krádeži, sú tiež veľmi účinné a nezasahujú do automobilu.

 

Nenechajte si neodborne zasahovať do elektroniky vozidla, skôr či neskôr vás to dobehne. Akýkoľvek neoprávnený zásah do elektroinštalácie má za následok stratu záruky.

 

Platí, že kombinácia rôznych prvkov zabezpečenia zvyšuje úroveň zabezpečenia!

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode