Elektromobily sú super do mesta a blízkeho okolia…

19.02.2022 10:31

Olympionik, Majster sveta a Európy v rýchlostnej kanoistike Denis Myšák pre náš časopis prezradil o cestovaní v rôznych krajinách, ako ho zastavil policajt v Amerike, či ho na Slovensku spokutujú alebo ho spoznávajú a aký má vzťah k elektromobilite…otestoval si nový Hyundai Ioniq 5 a dojmy si pozriete na videách

 

Od ôsmych rokov športuješ v rýchlostnej kanoistike a prvýkrát si vyšiel na stupienok víťazov ako 11-ročný. Neskôr boli medaily na MS, ME a Olympiáde. Máš takú zvláštnosť z pretekov, ktorá stojí za spomenutie?

 

Po každom preteku sa vyberajú športovci na dopingovú skúšku a  na OH v Riu v roku 2016 som na nej bol trikrát po sebe. Každý deň tam bola tá istá pani, čo mi odoberala vzorku a posledný deň, keď som tam zase bol, tak sa zasmiala a vedela už všetky moje údaje, ktoré si predtým vypísala. Potom mi opäť odobrala vzorku, ktorá bola samozrejme ako vždy negatívna. Najdôležitejšie však bolo, že sme domov doniesli striebro…

 

Precestoval si veľa krajín ako je Tanzánia, Zanzibar či Amerika. Spomenieš na ich dopravný systém?

 

Vrátim sa ešte k Riu, kde bolo veľmi veľa áut, motoriek a jazdilo sa tam v kolóne za sebou. Medzi autami myšičkovali motorky a z troch pruhov bolo zrazu šesť...bolo to dosť nebezpečné. V Tanzánii sa jazdí na opačnej strane, čo som sa musel prispôsobiť a k tomu ešte tam nikto nedával prednosť a nikto nikoho nepustil. Jazdil som tam po takej ceste, že som si myslel, že sa mi auto rozpadne. Dokonca sme išli dve hodiny po takej provizórnej ceste, kde ste stretli okrem domorodca, nejakú kravu a iné exotické zvieratá. Do Ameriky lietame dvakrát za rok. Za chvíľu nás čaká tréning na Miami Beach skoro 6 týždňov. Necháme si tam doviesť najprv kajaky a potom prídeme my. 

 

 

V Amerike sa ti podarilo platiť za nejaký priestupok alebo platíš pokuty iba na Slovensku?

 

V Amerike nás raz zastavili a báli sme sa, lebo už bola tma a v aute sme bolo šiesti. Našťastie si to policajt nevšimol a ja som si vydýchol. Bežne tam nezastavujú ako u nás, kde pravidelne prispievam policajtom na pokuty či už za rýchlosť, ale prešiel som aj cez plnú čiaru. Mám jednu skúsenosť s mladým policajtom, ktorý asi vyšiel práve z policajnej školy a bol veľmi nabudený. Začal ma šikanovať, že mi to až bolo smiešne a začal som sa smiať. Naštvaný mi dal fúkať a nakoniec mi vzal vodičák, že som bol drzý. Dokonca som ani nenafúkal, ale za dva týždne mi ho vrátili, hoci som nechápal, prečo. Inokedy ma policajti púšťajú, keď ma ako reprezentanta spoznajú.

 

Mal si nejaké dopravné kolizie?

 

Rozbil som auto! Veľmi rád jazdím a zvykol som vyparkovávať otcove auto. Jedno auto sme parkovali na ceste a druhé som vycúvaval z dvora. A raz tam bol akurát blbý uhol a nevidel som to druhé auto v spätnom zrkadle a presne som ťukol svetlá. Otec sa nepotešil, že som poriešil hneď dve autá. Druhú nehodu som mal minulý rok na diaľnici, keď sme išli z Chorvátska. Približoval som sa autom k colníkovi a zrazu do mňa zozadu nabúral švačiar, ktorý sa hral pri šoférovaní s telefónom. Drzosť bola, že chcel odísť, tak sme ho museli zastaviť. Spísali sme papiere, lebo som mal požičané auto. Dotyčný sa začal vyhovárať, že je len oškreté a žiadna vážna nehoda nebola. Ešte sa rozčuľoval, že to musí vypísať  a pritom bol na vine. Donútili sme ho, aby to podpísal a riešili sme to cez jeho poisťovňu.

 

 

Aký máš vzťah k elektrickým autám?

 

Elektrické auta hlavne do mesta a okolia sú super! Veľmi sa mi to páči, lenže, s manželkou býváme v byte a v okolí bohužiaľ nie sú žiadne nabíjačky a preto si také auto zatiaľ nemôžeme dovoliť. Možno raz, keď budeme bývať v rodinnom dome, tak sa to bude dať.  Na Hyundai Ioniq 5 je výborné, že sa batéria dobije za 18 minút na 80%, a to je vynikajú údaj a takom nabíjaní som u iných áut nepočul. Určite v budúcnosti zvážime kúpiť elektrické auto, ktoré jazdením šetrí naše životné prostredie.

Čo ty a motorky?

 

Otec mal motorku, keď som bol malý, takže motorky mi prirástli k srdcu a milnulý rok som si kúpil skúter Yamahu 125, takže do mesta je to ideálne. Spomínam si, že ako malému, mi otec kúpil crossovú motorku, čo si už síce moc nepamätám iba mi utkvelo v pamäti, že som išiel po lúke a bol tam kúsok kmeňa zo stromu, čo spôsobilo, že som urobil salto mortale a spadol som. Otec ju potom predal a odvtedy som motorku nemal.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode