Elektrická jazda je žltá - MINI Cooper SE

15.03.2020 16:26

MINI je ikona a teraz aj elektrická. S elektrickým hatchbackom sme vyrazili do ulíc Bratislavy a zrazu bolo všetko pestré...pretože elektrické MINI jazdí ticho, ale vie, keď treba vytiahnúť poriadne pazúriky a športovosť tomuto autu sa nedá vytknúť. Vynikajúce jazdné vlastnosti, stabilita podvozku a zákruty si tento elektromobil užíval a my s ním. Dokonca sme s ním predbiehali, jednoducho radosť jazdiť.

Pod kapotou modelu MINI Cooper SE sa nachádzal elektromotor. Kompaktná pohonná jednotka s integrovanou výkonovou elektronikou a prevodovkou sa nachádza v prednej časti uchytená v pomocnom ráme vytvorenom z rúrok. MINI má batérie v podvozku v tvare T pozostávajúce z 12-tich modulov a ich celková kapacita je 32,6 kWh. Podľa výrobcu vystačí na maximálne 270 km, ale mi v chladnom počasí pri jazdení v meste sme urobili 130+ km. Na každodenné jazdenie v meste to stačí, ale  mimo mesta už asi nie. A sedenie? Pre dvoch pasažierov je toto vozidlo ideálne a sedenie bolo pohodlné aj v zákrutách sme sedeli ako prikovaní. Na testovacej jazde sme boli v aute v trojici a odviezli sme sa úplne v pohode, aj keď vzadu také pohodlie pre dospelých určite nie je, ale pre deti to bolo dostačujúce.

Štandardnú výbavu nového MINI Cooper SE je navigačný systém spolu s prístrojovou doskou a službami MINI Connected špeciálne zameranými na elektromobilitu. Obrazovka eDrive poskytuje informácie o aktuálnom prúde energie a o dojazde ako aj tipy na predĺženie dojazdu vypnutím komfortných funkcií či zvýšením miery rekuperácie. Mapa navigácie dokáže zobraziť akčný rádius nového MINI Cooper SE vypočítaný na základe aktuálneho nabitia batérií. Po spustení navádzania sa zobrazí najrýchlejšia a najkratšia cesta a zároveň aj návrh trasy GREEN s najnižšou spotrebou energie.

Elektrické Mini Cooper SE odlíšite od štandardných verzií žltými doplnkami a znakmi elektrickej zástrčky. Auto je už v základnej výbave dobre vybavené. Mini Cooper SE začína na cene cca 33-tisíc eur s DPH a v základnej výbave ponúkne dvojzónovú automatickú klimatizáciu, LED svetlá, navigáciu s prepojenými službami šitými pre využívanie elektromobilu – napríklad môžete počas nabíjania na diaľku sledovať priebeh nabíjania. Mini ponúka k autu štyri balíky výbav s označením Trim S, M, L a XL. Testovaný model bol obdarený vyššou strednou výbavou L. Tá cenu zdvihla na 39-tisíc s DPH. Autu pridala parkovacie senzory, parkovací asistent, hi-fi Harman Kardon, head-up displej, adaptívne LED svetlá, kožené prevedenie sedadiel a mnohé ďalšie.

Motor v novom MINI Cooper SE poskytuje maximálny výkon 135 kW (184 k). Maximálny krútiaci moment 270 Nm je k dispozícii od nulovej rýchlosti, čo patrí k charakteristickým vlastnostiam elektromotorov. Plne elektricky poháňané MINI vodičovi umožňuje, aby si prispôsobil vozidlo podľa svojich predstáv a jazdné režimy MINI Driving Modes sa prepínali ovládačom na pravej strane lišty s prepínačmi. MINI Cooper SE ponúka na výber zo štyroch režimov. Režim Sport sa líši od štandardného režimu MID priamejším riadením a výrazne rýchlejšími reakciami pohonu.

Nabíjanie môžete robiť doma pomocou štandardne nabíjacieho kábla alebo v nákupnom centre ako v našom prípade sme využili Euroveu, kde sme nemuseli čakať a mohli sme si v pokoji rýchlo nabiť náš MINI Cooper SE za krátky čas, cca. 35 minút. Nabíjacie konektory sú prispôsobené na jednosmerný aj striedavý prúd pomocou zástrčiek Type 2 a CCS Combo 2. Nad zásuvkou sa potom zobrazí indikátor nabíjania. Oranžová farba znamená spúšťanie, pulzujúca žltá znamená samotný nabíjací proces a zelené svetlo signalizuje plné nabitie batérií.

Text: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode