Eldorádo na cestách

25.11.2017 10:31

Autá, motorky a testovanie novej Škody Octavie RS – o tom všetkom sa s nami porozprával sympatický herec Martinského divadla - Tomáš Grega

 

Tomáš,  je dobre mať pracovné zázemie a vy ho máte už tretí rok v martinskom divadle. Ešte tuším stíhate aj Bratislavu?

V martinskom divadle som dostal zmluvu na neurčito, čomu sa veľmi teším. Do mesiaca mám cca. 10 predstavení ako kedy to vyjde. V Bratislave hrám v divadle Petra Mankoveckého, čo je môj taký väčší záväzok a okrem toho tam na mňa čaká moja snúbenica, tak túto trasu jazdím bežne.

Okrem činohry sa snažíte ako mnohí herci zarábať aj inakšie, či už film, televízia a dabing...?

Účinkoval som v seriáli Panelák, v rodinných prípadoch, ale dabing nerobím, hoci rád by som si ho vyskúšal. Verím, že budú časom aj nejaké filmy, čo ma tiež láka, byť pred kamerou.

Ak sa vrátime k divadlu, tak si ako mladí herci sem tam urobíte srandu počas predstavenia alebo padnú nejaké brebty?

Občas som „brebtman“, sú to väčšinou tie dni, keď sa až tak nedarí. Vtipných vecí zažívame dosť, hlavne ja to mám rád, keď môžem trošku robiť zlobu kolegom. S citlivým kolegom Marekom Geišbergom som sa v jednej scéne lúčil a dával zbohom, pri tom som mu pošepkal do ucha, že ho milujem. Ako jeho strelený kamarát som ho tým dostal do pomykova, rozhodilo ho to tak, že nevedel v monológu pokračovať, ale nejako sa napojil, no sranda bola!

Tým, že najazdíte trasy Martin, Bratislava alebo Michalovce, tak nám prezraďte, aké boli vaše začiatky za volantom?

Vybaví sa mi autoškola v Michalovciach ešte na strednej.  Rýchlo som ju urobil, veď už od šestnástich mám šoférske skúsenosti. Spomínam si, ako som chcel v noci utiecť za frajerkou, tak som vzal rodičovské kľúče a po tichu som odišiel z domu. Keby ma vtedy chytili, tak neviem kedy by som tak skoro robil vodičák, ktorý som ešte nemal.

S akým autom ste začali jazdiť a je rýchlosť za volantom vaša slabina?

Moje prvé a zatiaľ posledné auto je VW Passat, čo som kúpil od strýka. Za pol roka najazdím asi 30 tisíc km. Za rýchlosť ma zvykli zastavovať policajti, keď som vošiel do obce a nestihol som spomaliť. Namerali ma, tak som platil, ale už som pokojnejší a nemám také svižné chute ako kedysi.

Tak sa pochváľte, či bola nehodová poistná udalosť?

Požičal som si dedovu Feliciu a išiel som s kamošom v aute, rozprávali sme sa, pred nami išlo auto. Išli sme asi 60-tkou, pozriem sa a on predo mnou zastal, lebo odbočoval a ja v plnej rýchlosti som bol v ňom. Odvtedy som sa naučil byť pozornejší a predvídať na ceste.

Čo vodiči, s ktorými sa denne stretávate? Sú medzi nimi aj dobré vodičky?

Vodiči jazdia hekticky a zabúdajú na zipsovanie. Nechápem, že v iných krajinách to funguje a u nás nie, asi sú nízke pokuty, ktoré by ich naučili jazdiť podľa pravidiel, čo mám pocit, že ich asi zabudli. Moja mama je dobrá vodička a ako malý chlapec som sa s ňou vozil, keď jazdila do Nemecka, kde pracovala. Je veľa dobrých vodičiek, možno niektorú sú až príliš opatrné, mohli by byť akčnejšie hlavne vo veľkých mestách práve pre tú hektiku, aby sa vedeli rýchlejšie rozhodovať.

Staršie časy boli späté so škodovkami na cestách. Máte z domu takú skúsenosť?

Mali sme doma starú škodovku aj autoškolu som robil na škodovke. Raz sme išli so susedmi na výlet do škodovky sme sadli deviati. Haha, ešte aj stopári nás zastavovali len neviem kam by si sadli?!

Chceli by ste si kúpiť motorku?

Jeden môj kamoš mal v garáži starú motorku 50-tku s dvojtaktovým motorom. Také retro z Ukrajiny, tak som ju od neho kúpil, veď využijem v Martine len opravím prevodovku a môžem na nej jazdiť.

Vyskúšali ste si 6-stupňovú DSG prevodovku v Škode Octavia RS v benzínovej verzii. Čo hovoríte na jej facelift?

Športová Octavia RS na ceste vždy zaujme zovňajškom aj keď predné vynovené svetlá sú ozaj vec vkusu, ale mňa viac zaujala zadná časť auta so spojlerom. V interiéri to už malo riadneho športového ducha a po nasadnutí do pohodlných sedadiel s červeným štepovaním, táto niť pokračovala cez páku na športový volant, ktorý sa dobre držal. Prístrojová palubovka, dotykový displej, premakaný infotainment, navigácia a všetko čo potrebujem RSa naozaj mala. Najviac ma ohúrilo vyše 200 koní pod kapotou, ktoré dupali mimoriadne svižne. Dvojlitrový benzínový motor sa už chytal v nízkych otáčkach a potom to už bolo riadne eldorádo. Priestoru je všade habadej, na zadných sedadlách veľa miesta, sú tam dva USB porty a pod krytom je 220 W, no a v kufri by som sa aj vyspal. Toľko miesta aj na dlhé predmety ako sú lyže, ktoré po sklopení stredovej opierky, sa v pohode uložia. K tomu dobrá hudba s dobrým ozvučením cez 10 reproduktorov, tak to ja môžem! RSu by som si sebe odporučil a mladým aktívnym ľuďom a rodinkám, ktorí radi športujú a majú veľa batožiny...

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode