Ekologický Samuraj

24.05.2015 13:36

Čoraz viac na cestách sa objavujú autá z kategórie SUV a vďaka ich veľkej obľube sa automobilky predbiehajú medzi sebou s novými modelmi. Ani japonský koncern nechce zostať pozadu a predstavil nám novú faceliftovú Hondu CR-V.

Usilovná práca šikovných dizajnérov priniesla svoje ovocie a výsledkom je dynamická elegantná kráska so štíhlymi líniami. Z brusu predná maska chladiča s chrómovaným lemovaním dáva jasne najavo svoje emócie. Stačí jediný pohľad na úzke pretiahnuté svetlomety a budete mať problém odtrhnúť od nich oči. Prekvapí aj množstvo vyšperkovaných doplnkov ako strešná žraločia plutva, skvostné zliatinové disky kolies alebo ozdobné chrómové lišty.

Pohľad do interiéru napovedá, ako si honda hýčka svojich zákazníkov. Je kráľovsky priestranný a po dizajnovej stránke kvalita a celkové prevedenie odzrkadľuje japonský perfekcionizmus aj pre najmenšie detaily. Pekné kožené sedadlá s bielym prešívaním poskytujú dokonalé pohodlie pre váš chrbát a bočné vedenie spĺňa svoju funkciu na výbornú. Predĺžené sedáky dokonale podopierajú stehná aj pre basketbalistov a ponúka aj dostatok priestoru pre nohy aj hlavu. Multifunkčný volant sadne do rúk ako uliaty a s ovládačmi ergonomicky rozloženými si poradí aj úplný začiatočník. Palubná doska je veľmi prehľadná a všetky ovládače má vodič v zornom poli. Budíky sú dostatočne veľké, majú skvelú grafiku a čo je dôležité, volant nezavadzia vodičovi pri sledovaní údajov počas jazdy. Dominantou stredového panelu je 7-palcový displej s dotykovou obrazovkou Honda CONNECT s tunerom AM/FM/DAB, internetovým rádiom. Prístup na internet alebo komunikáciu so smartfónmi zabezpečuje aplikácia Honda App. Vo výbave nechýba tempomat, predné a zadné senzory, sada Handsfree (HFT) s Bluetooth, konektory USB alebo HDMI či parkovacia kamera. Zo stredového tunelu zmizla ručná parkovacia brzda a nahradila ju elektrická. Ani automobilka Honda nezabúda na bezpečnosť svojich pasažierov a v ponuke má balík technológií Honda Sensing", ktorí pomáha vodičovi predchádzať nehodám pomocou vizuálnej a zvukovej výstrahy, prípadne aktiváciou automatického brzdenia. Aj karoséria má vyššiu tuhosť a dvojnásobná hrúbka tesnení vo dverách vyriešila akustický zvuk v kabíne. Po stlačení elektrického ovládača piatych dverí sa obnažil batožinový priestor v objeme 589 litrov. Po sklopení zadných sedadiel sa jeho číslo vyšplhá na úctyhodných 1 669 litrov, dosť pre početnú rodinu.

No najváčším prekvapením je deficit 2,2 litrového dieselu, ktorému odzvonilo. Nahradil ho nový motor 1,6 i-DTEC s dvomi turbami pod názvom Earth Dream. Ak si myslíte, že výkonom nebude stíhať, tak ste na omyle. Tento agregát je o  35 kg ľahší no dokáže vyvinúť úžasný výkon. Má nízku spotrebu paliva  a ak chcete jazdiť ekonomickejšie k dispozícií je tlačítko ECO. Kultivovaný chod motora bez problémou spolupracuje so šesťstupňovým manuálom. Krátka páka bez reptania hladko zapadá tam kam má. Podvozok je tiež vylepšený a pri jazde pocítite jeho patričnú stabilitu a komfort. V teréne pekne drží stopu, nakláňanie mu je cudzie a bez problémov zvláda výtlky a nerovnosti ciest.

Leto sa blíži, dovolenkové obdobie nám už klope na dvere a vy ešte nemáte vybraného tátoša, ktorí vás bezpečne a pohodlne odvezie do vysnívanej destinácie?

Skúste nádhernú Hondu CR-V a budete očarení jej skvelými jazdnými vlastosťami, úžasnou spotrebou a maximálnym komfortom. Tak na čo ešte čakáte?

Text a foto: Ľubomír Feckanín

 

Honda CR-V 1,6 i-DTEC  
Zdvihový objem cm3    1597
Max. výkon v kW (k) pri 1/min 118/160/4000
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min 350/2000
Maximálna rýchlosť v km/h  202
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h   9,6
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)  5,3/4,7/4,9
Základná cena od  29 990 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode