Ekológia a úspora

04.08.2018 07:00

Herec, spevák a hudobník Dano Junas pre našich čitateľov otvoril jeho auto-moto svet a otestoval hybrid Kia Niro

Dano, boli ste vychytaný moderátor v Rock FM a vo Fun radiu, moderovali ste nezabudnuteľnú pesničkovú súťaž Triangel..potom sme vás videli v seriáloch a aj teraz sa mihnete v televízii. Čo všetko pracovne máte za sebou a čo vás čaká v najbližšej budúcnosti?

 

Mal som v Brnianskom divadle derniéru a v Čechách som dohral viacero predstavení. Už by som sa mal rozbehnúť na Slovensku. Na jeseň by sme mali skúšať na Malej scéne hru Ruže pre Algernona, kde by som mal hrať hlavnú rolu chlapíka, ktorý je trošku mentálne nižšie oproti ostatným, ale má veľa kamarátov a bude to určite zaujímavé predstavenie. Čo sa muziky týka, tak s Milanom Žitným ideme urobiť ďalší singel, ktorý pošleme do rádia a uvidíme či sa to chytí. Je pravda, že som teraz také štyri roky robil viac v hudobnej oblasti, tvoril som scénickú hudbu viacmenej v Čechách.

 

Sme magazín zameraný na motorizmus a okrem vážnej nehody, ktorú ste mali v roku 1997 ste na autá nezanevreli. Ešte si spomeniete a priblížite nám, čo sa vtedy vlastne stalo?

 

Je pravda, že som sa vtedy 2x narodil a bola to vraj moja chyba. Vychádzal som zo Sládkovičova smerom do Galanty a na Stopke som nedal prednosť. Veľa som toho nevidel, lebo tam stál autobus. No a s mojím Nissanom Teranom som mal kolíziu s kamiónom, ktorý ma roloval až som zbúral jednej babke dom! Našťastie sedela vonku a dokonca jej dom mali asanovať, tak som jej ho zbúral zadarmo. Už si toho veľa nepamätám. Bol som naozaj veľmi dolámaný, rebrá, kľúčna kosť, prasknutá panva na 5x, puknutá lebečná kosť, krvácanie do mozgu, tak na to sa ťažko spomína.

 

Hlavne, že ste to prežili... Predsa len mi nedá opýtať sa, na akom aute ste začínali šoférovať a naberať jazdné skúsenosti a čo také zaujímavé ste s ním zažili?

 

Moje prvé auto bol kombík, hráškovo-zelený trabant. Rodičia mi naňho prispeli a tak som ich raz v zime vzal na výlet do Devína. Mrzlo, pršalo, snežilo a auto zrazu skapalo. Vtedy boli ešte na Devíne všade naokolo napustené ostnaté drôty elektrinou. Zrazu reflektory, že máme zostať stáť a po zuby ozbrojená pohraničná stráž nás začala kontrolovať a riešiť. Nechali sme tam pre istotu auto a išli sme peši v tom zlom počasí, juj vtedy mi otec dosť nadával. Na druhý deň sme auto odtiahli.

 

S trabantom ste pozažívali ozaj hocičo, ale asi ste boli nútení v tej dobe ho aj opraviť, či?

 

Chcel som vymeniť olej v trabante, tak som si ľahol pod auto a on potvora celý na mňa vytiekol. Inokedy sa stalo, že som zastal, lebo sa dymilo z motora a vedel som, že treba doliať vodu do chladiča, ale ona okamžite zovrela. Tým sa mohol zničiť motor, ale v tej dobe to tak fakt bolo. Defekt za rezervu som si vymenil a iné normálne veci, ktoré ste museli ovládať. Spomínam si, ako mi došiel benzín na diaľnici a nemal som žiadny kanister, tak v plastových pohároch som to nosil k autu a z trojdecákov som urobil lievik a čapoval do trabanta. Bolo veľa úsmevných príhod.

 

Tak dajme takú, že ešte aj teraz po rokoch vám pri spomienke na tú príhodu tečú slzy...vylovme niečo z pamäte :)

 

Mamina svojho času spievala v slovenskej filharmónii, keď som mal ten moj skvelý trabant. Tešil som sa, že ju prídem s čerstvým vodičákom po skúške vyzdvihnúť, ale mal som nejaké žalúdočné problémy a nebolo mi až tak dobre. Mama bola milá a pozvala tetu Noriku do auta, že ju odvezieme do Dúbravky. Vtedy ma zalial pot! Teta Norika si sadla dozadu a vyšli na hlavnú cestu lenže nejaký pán sa strčil predo mňa a musel som zabrzdiť. Moje celé svalstvo sa uvoľnilo a všetko zo mňa vyšlo! Otvoril som okno s dodatkom, že asi kanál vypúšťajú a pridal som teplo, Teta Norika vystúpila a mama mi vynadala, že prečo som celú cestu prdel, že to bolo strašne cítiť. Až o desať rokov som jej povedal pravdu, tak sme sa na tom celom zasmiali.

 

Máte len množstvo takýchto úsmevných alebo aj smutných príhod?

 

Za bieleho dňa na obed mi vykradli auto priamo pred bankou v Malackách napriek tomu, že tam boli kamery! Nejakí feťáci mi roztĺkli zadné okno na aute a ukradli športovú tašku aj s tenisovými raketami. Našťastie doklady a peňaženku som mal v tašticke pri sebe, ale aj tak ma to naštvalo...

 

Policajti vás z telky poznajú a viete to vo svoj prospech využiť?

 

Som slušák na policajtov a keď ma zastavia, tak vždy viem prečo...raz som išiel na červenú, ale to mame zistili onkologické ochorenie, tak som bol dosť v zlom stave. Ešte predtým mesiac mi zomrel otec a toto ma dostalo až tak, že som zamyslený prešiel na červenú a dostal som pokutu. Väčšinou platím, ale oni môžu určiť výšku na mieste, tak som rád, keď mi to znížia.

 

Čo iné krajiny, ktoré boli niečím iné a špecifické v doprave, prípadne na čom ste jazdili, čo vám utkvelo v hlave?

 

V Číne som jazdil na slonovi a v Tunise som „šoféroval“ ťavu, lebo sme tam točili videoklip. Jedna z nich ma ocikala, keď som jej dával popruhy a chcel som ju „šoférovať“. Zrazu som pocítil silný prúd na chrbte a to bolo pre všetkých zábavné len pre mňa moc nie. Emočne neuveriteľný zážitok čo asi nezažije každý... Inak Izrael je veľmi zaujímavá krajina z hľadiska dopravy a v mnohom to má podobný európsky charakter na vysokej úrovni. Minimálne 50 percent obyvateľstva sú tam rusi.

 

Rád si zajazdíte aj vo vysokých rýchlostiach? Mali ste métu jazdiť nejaké rýchlostné preteky?

 

Jazdil som Ford Fiesta Cup na okruhu v Brne a vyhral som pohár! Bolo tam viacero osobností a organizoval to pán Charous, lebo išlo o veľký československý program, kde som účinkoval. Urobil som si aj na pretekársku licenciu. Najprv som jednu Fiestu počas skúšobných jázd roztrieskal, ale aj tak som vyhral. Všetko to mám natočené na VHS-ke.

 

Predaj hybridov stále rastie a vy ste si mohli vyskúšať hybridný crossover Kia Niro 1,6 GDI. Čo na tento typ auta hovoríte v dnešnej dobe a ako sa vám jazdilo?

 

Kombinácia benzínu a elektriky ide v trende a treba sa na to koncentrovať. Čím skôr ľudia pochopia, že budúcnosť je už súčasnosť, tak v rámci áut a tohto prevedenia, tak to bude jazdenie ekologickejšie, úspornejšie...časom aj čisto na elektriku. Zatiaľ sú hybridy ideálne na naše cesty.

Kia mala odjakživa svoj charakteristický dizajn a to platí aj pre Kia Niro. A tento model je nad moje očakávanie, pretože som v Kii nikdy nesedel a nemal možnosť šoférovať. Moderná prístrojová palubovka s veľkým displejom bola prehľadná, hneď som sa aklimatizoval s každým gombíkom, aj volant mi padol akurát do ruky. Sedenie pohodlné a výhľad výborný. Všetko v interiéri bolo kvalitné spracované a odkladacími priestormi naozaj je v tomto modeli požehnane. Ten tichý chod by som si vedel predstaviť, že počúvam každý deň v tomto aute muziku a nič ma neruší. AUX, USB je tu, čo používam a technicky je to vybavené tak, že by mi to stačilo. Automat pekne preraďoval, žiadne rušivé zvuky pre moje uši. Malo to skvelú dynamiku, ale radil by som to medzi rodinné autá aj z hľadiska veľkého priestoru na zadných sedadlách, ale aj úspornosti motora. Ja dokonca vítam ak je v aute klimatizácia aj v kufri, keď vozím psa, aby mu nebolo teplo. Kia Niro je komfortným modelom, ktorý má čo povedať na našich cestách...

 

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode