Eclipse na horách

02.02.2020 20:24

Mitsubishi Eclipse Cross je inteligentnou kombináciou dizajnového štýlu vozidiel s karosériou v tvare „kupé" so všetkými úžitkovými výhodami vozidiel typu SUV. Krásna nová modrá metalická farba Lightning Blue tohto modelu sa vynímala na ceste ako sme cestovali na lyžovačku do Štajerska. Cez strešné okno dopadali lúče slnka a tak nám optimisticky presvetlili interiér a s dobrou náladou sme vyrazili za dobrodružstvom.

Efektné a nápadité bolo ambientné podsvietenie v interiéri vozidla, ale najviac potešilo dobré sedenie s príjemnými hlavovými opierkami. Veľa priestoru vpredu aj vzadu sme uvítali na dlhej trase, ktorú sme absolvovali a do kufra o objeme 531 l sme nabalili všetko, čo sme potrebovali...lyže lyžiarky, veľké tašky. Plusom boli zadné sedadlá, ktoré sa dali sklopiť do roviny a tak sa priestor zväčšil dvojnásobne.

Pohľad na palubovku v interiéri príjemne prekvapil, hneď sme sa stotožnili so systémom Smartphone Link Display Audio (SDA), ktorý bol ovládaný prostredníctvom tenkej 7 "dotykovej obrazovky a umožňuje vodičovi bezpečne sledovať online informácie a dáta s minimálnym odklonením zraku od vozovky. Niektoré tlačidlá na ovládanie palubného počítača boli schované za volantom a tak nám nejakú chvíľu trvalo, kým sme ich našli. Za to vychytenou novinkou bol touchpad, ktorý vodič počas cesty prakticky využival na potrebné informácie. Aj Hlasitosť audiosystému možno napríklad ľahko upraviť potiahnutím dvoch prstov nahor alebo nadol po ploche dotykového ovládača. Určite priehľadový head up displej premietaný v čelnom skle držal vodiča v pozornosti či sa neprekročila predpísaná rýchlosť. Využívali sme aj adaptívny tempomat, ktorý miestami pribrzďoval aj keď sme nechceli...možno registroval vedľajšie autá v pruhu. Cez zadné delené sklá sme dosť zle videli, keď sa pokazilo počasie a začal sypať dážď so snehom...


O pohon modelu Eclipse Cross sa stará vyspelý systém 4x4 S-AWC (Super-All Wheel Control) a preplňovaný motor 1.5 MIVEC

v spolupráci s 8-stupňovou automatickou prevodovkou typu CVT veľmi pekne pracoval. Podvozok bol tuhší a  možno vo vyšších rýchlostiach bol trošku hlučnejší, ale v nižších to bolo tak akurát. Musíme pochváliť priemernú spotrebu okolo 7,4l na 100 km, ak sme jazdili pri zapnutom eko mode...nemuseli sme potom hlboko načrieť do peňaženky. :) V meste sme mali už o liter vyššiu spotrebu.

 

Eclipse Cross je zároveň aj mimoriadne bezpečné vozidlo, čoho dôkazom je maximálne 5-hviezdičkové hodnotenie v bezpečnostných testoch EuroNCAP. Pýši sa 7 airbagmi v základnej výbave a radom senzorov, ktoré sledujú okolie vozidla aj jeho jazdné správanie a v prípade potreby upozornia vodiča alebo priamo zasiahnu do riadenia. Eclipse Cross sa môže pochváliť ziskom viacerých uznávaných ocenení ako je napr. „Auto roka 2019 RJC“ v Japonsku, ktoré mu udelila Konferencia Výskumných pracovníkov v oblasti automobilového priemyslu a motoristických novinárov Japonska (RJC) či prestížne dizajnové ocenenie „Good Design Award 2018“ v súťaži usporiadanej pod záštitou Japonského inštitútu na podporu dizajnu a mnohé ďalšie.

Mitsubishi Eclipse Cross 1.5 MIVEC 4WD CVT Instyle Lightning Blue  
Motor Benzínový štvorvalec 1,5 l Turbo Mivec
Max. výkon v kW pri 1/min 120/5 500
Max. krútiaci moment v Nm pri 1 min 250/ 2 400 - 4 500
Zrýchlenie z 0-100 km/h (s) 10,4
Prevodovka 8-stupňový automat CVT
Kombinovaná spotreba 7,4 - 8,7 na 100 km
Cena testovaného modelu 32 040 eur

Text, foto a video: Alenka Chorvátová, Mário Chorvát
 


 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode