Don Chuan Leon

14.07.2014 16:08

Herečka a členka Prešporského divadla Judita Hansman sa s nami podelila o svoje motoristické zážitky a zajazdila si na červenom Seate Leon ST kombi

Podľa tváre vás hneď spoznávajú, niekedy je však  ťažšie si spomenúť na vašu tvár podľa mena, či nie?

Určite ma viac poznajú podľa tváre... a niektorí aj podľa mena. Najväčšiu popularitu mi priniesol seriál Odsúdené a Dotyky. Točím v seriáli Tajné životy pre RTVS. Píšem diálógy do prešporského divadla, ale v prvom rade som herečka.

Možno by mnohých čitateľov zaujímalo, aká ste za volantom?

Pozorná a bez pásu sa nikde nepohnem. Autoškolu som si robila ako 39-ročná, a to je už dosť neskoro. Nerobila som si ju skôr, keď som nemala auto, ale posledné roky to bolo už treba. Dokonca sa mi naskytla kúpa staršej škodovky, tak som ju kúpila. Volala som ju Ferdo.

Tak super! Na záverečných skúškách bol policajt milý a nebol problém so stresom?

Mala som individuálnu autoškolu, nech sa ju dobre naučím. Aj preto som to chcela v zime, ale keď sa ma v závere policajt opýtal, čo je alternátor, tak som priznala, že síce neviem, ale mám dobrého automechanika, ktorému viem rýchlo zatelefonovať, ak je to potrebné. Milý policajt sa so mnou stretol o týždeň a moja prvá jazda bola s vodičákom. A už neexistuje pre mňa situácia, že by som nejazdila v zime alebo v iných ťažších poveternostných podmienkach.

Po škodovke prišlo nejaké lepšie auto?

Benzínové Daewoo Nubira 1,4! Bolo to posledné auto tejto značky, kým ho nepremenovali na Chevrolet. To auto bolo o polovicu lacnejšie, ako za normálnych podmienok. No a nekúp ho! Úžasný Nubi, nedopustím naňho.

Boli ste účastná pri nejakej dopravnej nehode?

Stála som na červenej v Trenčíne a v spätnom zrkadle som videla, že sa na mňa rúti auto a vôbec nemieni zabrzdiť. Opitý vodič mi „vliezol“ do auta svojím autom a ja som sa zázrakom zachránila. Kórejci na spodok auta dali nejakú kovovú platňu, čo má údajne len Volvo a tá platňa ma zachránila, inak by sa prebúral až ku mne. S rozbitým autom som ešte odšoférovala do Bratislavy autoklampiarovi. Raz som bola v štrúdli áut a pred nami nemecký pár a vzadu mal guľu.  Naraz sa 15-te auto pred nami rozhodlo prudko odbočiť, ten za ním dostal infarkt a ja som skončila v guli! On v pohode a ja v jeho chladiči s mojím Ferdom.

Je taká krajina, kde sa vám páči dopravný systém aj vodiči?

V Maďarsku. Tam ľudia zastavia, aj keď tam nie je prechod pre chodcov. Nikto tam nefrfle, vodiči sú oveľa tolerantnejší ako u nás. Nemáme možno najhoršie cesty na svete, ale máme viac agresívnych vodičov. A to by malo byť súčasťou výuky v autoškolách. Ponáhľať sa neznamená, že tam dôjdem skôr.

Navigáciu v aute potrebujete?

Viem čítať z mapy, aj keď mám v aute navigáciu. v Prahe nám vypadla navigácia a  bez problémov som podľa mapy prišla do cieľa. Rada čítam manuál a učím sa ho.

Poznajú vás policajti z väzenského prostredia zo seriálu Odsúdené?

Veľa policajtov pozeralo Odsúdené, ale zopár pokút za rýchlosť už bolo. Najnižšie taxy boli za 100 eur.  Na konci Petržálky som sa chcela len rýchlo otočiť a tam stáli.

Judita, aké sú ženy v porovnaní s mužmi vodičky, čo pozorujete na cestách?

Sme pozornejšie, ale bývame na ceste otravné. Sezónne vodičky idú po rovnej ceste, potrebujú odbočiť doprava a keď  cestu uvidia, hneď spomalia a došuchcú sa a šofér za nimi môže ošedivieť. A muži? Je semafór,  na ňom červená a on kašle na všetko, vyradí rýchlosť a ide si ležérnym tempom ku križovatke. Kašlať na to, čo bude za ním. Muži sú nepozornejší, hysterickejší.  Ženy šoférujú blízko volantu a nepozerajú do späťákov, ale muži pomaly ležia za volantom, už im len povedať uspávanku.

Benzínový Seat Leon ST kombi vás upútal svojím zjavom?

Určite áno! Na to, že mám aj ja taký istý jednaštvorkový motor, tak na Leone sa obiehalo parádne! Nubi by jednoznačne zaostával. Leon má všetky atribúty dobrého auta. Kufor obrovský, veľa priestoru a ja mám vždy veľa vecí, tak by mi určite vyhovoval, ale uznajte, je to rodinné kombi s výbornou spotrebou. Samozrejme ho odporúčam rodinám, pretože to auto nemá chybu! Červená farba sa mi páči z hľadiska bezpečnosti, pretože šedé a biele autá splývajú s cestou a v zime na ceste ich nie je vidieť a tak táto farba u mňa jednoznačne dominuje. Vo vnútri je veľmi pekné, radenie ľahké a pritom športové ako táto  temperamentná značka. Zvykla by som si a tento don "Chuan" Leon by mi cestu určite spríjemnil... trebárs na dovolenku smer Španielsko!

Text: Alena Chorvátová

Foto: autorka

 

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode