Domáci test môže včas odhaliť skryté krvácanie

10.04.2017 18:59

Test Veroval Prevencie črevných ochorení zdarma

V prípade záujmu o test Prevencia črevných ochorení možno aktuálne využiť prebiehajúcu kampaň a získať test zdarma. Stačí zaregistrovať svoj email na webe www.veroval.sk, vybrať si test a zodpovedať jednoduchú otázku. Výherca obratom získa kupón, za ktorý si môže do 10 dní vyzdvihnúť test zadarmo v najbližšej lekárni. Kampaň trvá  do 30. apríla a pripravených je 5 000 testov. Test je voľne dostupný v lekárňach a jeho cena sa pohybuje okolo 7 eur.


Ročne sa na Slovensku diagnostikuje viac ako 3600 prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka. S ich výskytom vedieme európsky rebríček a v mužskej populáci máme najvyšší výskyt na svete. Celkovo sme v svetovom rebríčku druhí.
Presnú príčinu rakoviny hrubého čreva sa zatiaľ nepodarilo odhaliť, známe sú však faktory, ktoré riziko ochorenia zvyšujú. V populácii so stredným alebo vysokým rizikom sa vo veku 50 rokov až u tretiny a vo veku 70 rokov až u polovice objavujú adenómové polypy, ktoré môžu prerásť do rakoviny. Polypy  nemusia zo začiatku spôsobovať žiadne problémy, riziko však enormne stúpa ak začnú krvácať.

Kolorektálny karcinóm je druhou najčastejšou príčinou úmrtia medzi onkologickými pacientmi. Pritom patrí medzi najlepšie liečiteľné ochorenie, ak sa odhalí včas.  Až u polovice pacientov by sa mu dalo zabrániť pravidelnou kontrolou. Inými slovami, polovica pacientov by mohla žiť, ak by nezanedbali prevenciu.
Príčinou neskorého zistenia rakoviny hrubého čreva sú príznaky, ktoré nebývajú výrazné ani trvalé. Črevné potiaže sa mylne pripisujú raz zlej zlej strave, inokedy stresu či hemoroidom. Jedným z príznakov ochorenia býva aj prítomnosť krvi v stolici.
„Krvácanie do stolice môže byť známkou ochorenia čriev, ako sú zápaly a črevné polypy, ale aj začínajúceho nádorového ochorenia čreva. Preto u nás prebieha skríning rakoviny hrubého čreva pomocou testu na skryté, tzv. okultné, krvácanie do stolice,“ vysvetľuje MUDr. Jana Bendová, praktická lekárka pre dospelých.
V rámci prevencie má každý nárok v rámci zdravotného poistenia na pravidelné testy na skryté krvácanie do stolice od 50 rokov a preventívnu kolonoskopiu raz za desať rokov vo veku nad 50 rokov.
Prítomnosť krvi v stolici je možné overiť si i v domácich podmienkach. Test Veroval s názvom Prevencia črevných ochorení zistí výsledok v priebehu 10 minút. Pozitivita testu ešte neznamená prítomnosť ochorenia, ale je dôvodom k návšteve lekára, ktorý zvolí ďalší postup," dodáva MUDr. Jana Bendová, praktická lekárka pre dospelých.
V lekárňach už dnes možno nájsť niekoľko druhov domácich testov Veroval, ktoré napomáhajú prevencii a včasnej diagnostike – kliešťovej borelióze alebo žalúdočných ochorení spôsobených prítomnosťou helicobactera pyroli. Overiť si môžete aj alergie, neznášanlivosť lepku, zápal močových ciest, nedostatok železa, hladinu cholesterolu, mužskú plodnosť či užívanie drog. S domácimi CRP testami môžno rozlíšiť či má význam užívať náročné antibiotiká alebo nie. Presnosť niektorých testov je veľmi vysoká a porovnateľná s laboratórnymi testami. Ich výhodou je možnosť absolvovať test kedykoľvek a v súkromí a získať výsledky vo veľmi krátkom čase.
Ak vás trápi hnačka alebo zápcha, strata hmotnosti, nechuť do jedla, nadúvanie, pocit plnosti či kŕče, je možné rýchlo overiť svoj zdravotný stav a mať istotu. "Výhodou testu je, že takmer okamžite a v domácich podmienkach získate cennú informáciu, či sú vaše obavy opodstatnené a je potrebné vyhľadať lekára, alebo je všetko v poriadku," vysvetľuje Markéta Pilná, produktová manažérka výrobcu.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode