Dolné Rakúsko sa otvára milovníkom pohybu, jedla a kultúry

30.05.2020 15:38

Príroda, pokoj a nekonečný priestor - miesto na nezabudnuteľné výlety a chvíle pôžitkov i zážitkov. Dolné Rakúsko ponúka hlboké lesy a vinohradmi lemovaný Dunaj, mohutné hory, ale aj pestrú kultúru a zaujímavú históriu. S uvoľnením obmedzení spôsobených koronavírusom sa dolnorakúsky kraj stáva turistickým tipom tohtoročného leta.

 

Po uvoľnení obmedzení z rakúskej strany sa otvorili i hranice v opačnom smere, a teda pre návrat do Slovenskej republiky. Ubytovacie zariadenia sa u našich susedov vrátili do bežného režimu už predminulý týždeň a ďalšie opatrenia rakúska vláda ruší od 15. júna. Rúška však sú aktuálne povinné v hromadných dopravných prostriedkoch, v obchodoch/nákupných centrách či na miestach, kde nie je možné dodržiavať dostatočný odstup. V kontexte epidemiologickej situácie v niektorých iných krajinách Európy a vzdialenejších destináciách sa pre slovenských turistov stáva Rakúsko mimoriadne atraktívnou výletnou krajinou, kde môžu prežiť nezabudnuteľnú dovolenku.

 

Aktívny relax počas turistiky v nedotknutej prírode

Rakúsko ponúka oveľa viac ako Alpské svahy, na ktoré sme zvyknutí predovšetkým v zimných mesiacoch. Dolné Rakúsko pretínajú desaťtisíce kilometrov turistických trás od elegantných promenád pozdĺž brehov Dunaja, cez zážitkové trasy medzi vinohradmi, po kulinárske dobrodružstvá vo Viedenskom lese, regióne vyhlásenom kúpeľníctvom a krásnou prírodou. Peší turisti sa môžu vydať po stopách veľkých mysliteľov a umelcov od chaty k chate vo Viedenských Alpách a tí zdatnejší sa častokrát vyberú pokoriť 1 893 metrov vysoký vrchol Ötscheru. Tí, čo sa radi len tak túlajú panenskou krajinou, si prídu na svoje v národnom parku Thayatal a medzi právom najvyhlásenejšie dolnorakúske turistické trasy patria Trasa svetového dedičstva Wachau alebo Via Sacra na pútnické miesto Mariazell.

Cyklotrasy pre každého

Dolné Rakúsko je veľmi populárne aj pre cyklistov, pretože na vyše 4 200 kilometroch cyklotrás nájdu cyklisti nevšedné zážitky, zároveň si príde na svoje naozaj každý - či už jazdíte na bicykli rekreačne alebo máte radi aktívne športové výkony. Dunajská cyklotrasa ponúka romantické výhľady a kulinárske zážitky, rovnako však nájdu náročnejšie cyklotrasy športovci a to v oblasti Viedenského lesa. Nedotknutou prírodou vedú trasy v údoliach Gölsental, Traisental alebo Ybbstal. Cyklistickou delikatesou sú trasy pozdĺž vodných tokov. Cestou vás sprevádza zurčanie vody, pôvodné riečne luhy i malebné miestečka na kúpanie bez veľkého počtu ľudí. Na fanúšikov elektrobicyklov čakajú špeciálne navrhnuté siete cyklotrás s požičovňami a nabíjacími stanicami, cykloservismi a zastávkami s občerstvením.

 

Festival v mestských exteriéroch - výstava fotografií

V mestečku Baden pri Viedni sa od 14. júla do 26. októbra koná fotografický festival La Gacilly-Baden Photo 2020, tento rok pod heslom „Nikdy sa nevzdávaj!“. Festival privádza tých najlepších svetových fotografov, ktorí v mestečku Baden vystavujú svoje fotografie. Tento rok uvedú fotografie v dvoch pôsobivých cykloch obrazu - Renesancia a Na východe veľa nového. Unikátnosťou výstavy je umiestnenie nadrozmerných fotografií v exteriéroch mestečka - na stenách, vo vode, v parku, na strechách, v uliciach, na mostoch a mnohých iných miestach. Festival sa rozlieha po približne 7 kilometroch - od návštevníckeho centra na Brusattiplatz sa festival tiahne dvoma cestami cez staré mesto Baden a cez Doblhoffpark, Gutenbrunner Park a Kurpark.

 

Jedlo i história - leto plné pôžitkov

Rovnako ako časť západného Slovenska je aj veľká časť Dolného Rakúska vinárskym krajom s dávnymi, ale dodnes živými tradíciami spojenými s lahodným mokom z vínnej révy. Wachau, údolie Dunaja medzi Melkom a Kremsom, je práve pre krásne vinice zapísané do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Táto oblasť je najnavštevovanejšou časťou dolnorakúskeho kraja - kvôli plavbám loďou, návštevám vinoték, fotografiám viníc, splavovaniu, histórii i svetovo unikátnym kláštorom. Na výlet krásnou krajinou od vínnej pivničky k pivničke sa však môžete vydať aj v iných častiach Dolného Rakúska a vždy bude spojený s dobrým jedlom a jedinečnými pamiatkami a bohatou kultúrou.

Vybrať sa môžete i do dávnych čias, ktoré dávno odniesol Dunaj, v Muzeálnej dedinke Niedersulz, skanzenu so starobylými dvormi, príbytkami remeselníkov, kaplnkou a neodmysliteľnou pivničnou uličkou, v ktorej len ťažko odoláte možnosti ochutnať vína z miestnej vinotéky. Ešte hlbšie do minulosti vedie návšteva rímskeho mesta Carnuntum, v ktorého areáli nájdete niekoľko rekonštruovaných budov vrátane rímskej kuchyne i kúpeľov a konajú sa tu gladiátorské predstavenia. Výnimočným zážitkom býva i májový Rímsky festival (Römerfestival), tento rok presunutý na 19. a 20. augusta, alebo augustový festival starorímskej kuchyne Römische Gaumenfreuden.

 

Dolné Rakúsko je počas leta pre mnohých návštevníkov viac ako dovolenkovým programom - je to únik pred rozpáleným mestom do prírody, uvoľnený životný štýl, v ktorom sa snúbi pohyb s pôžitkom i tradíciou a zintenzívni vnímanie zmyslami. Zároveň vždy dokáže niečím prekvapiť. Špecifikom obyvateľov Dolného Rakúska je láska k umeniu. Nie preto ničím nezvyčajným, ak na cestách počas letného pobytu narazíte uprostred prírody na extravagantné umelecké diela, ktoré vytvorili individuálni umelci či občianske iniciatívy. Nadšencov poteší napríklad „Wachauský nos“ pri Dunaji, obrie žlté koleso v Hetzmannsdorfe alebo kovová skulptúra ötscherského medveďa. Dolné Rakúsko prináša kombináciu mnohých skvelých výletných cieľov. Či už ide o relax pre dospelých alebo zábavu a dobrodružstvo pre deti.


Ďalšie informácie o tipoch na letnú dovolenku v Dolnom Rakúsku nájdete na stránke: www.dolne-rakusko.info

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode