Dodržujte správny pitný režim a obohaťte si ho o cereálne nápoje!

03.10.2015 10:15

Správny pitný režim je neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu, ktorý je dôležitý nielen preto, aby sme skvele vyzerali, ale predstavuje aj dôležitý predpoklad na podporu a udržanie toho najdôležitejšieho  – nášho zdravia.

Ako by mal náš pitný režim vyzerať?

Množstvo prijatých tekutín záleží samozrejme nie len od toho koľko vážime, ale tiež  od teploty prostredia a činnosti, ktorú vykonávame. Príjem tekutín by mal byť v menších dávkach rozložený na celý deň, pričom veľmi dôležité  je vypiť dostatok tekutín ráno. Základom pitného režimu by mala byť voda. Vďaka nej sú z organizmu vylučované splodiny metabolizmu a ďalšie látky, ktorých sa telo potrebuje zbaviť, vrátane toxických látok uložených napríklad v tukovom tkanive pri chudnutí. Obvzlášť pri chudnutí je dostatok tekutín veľmi potrebný a nevyhnutný. Nedostatok tekutín sa považuje za veľmi nebezpečný. Dôsledkom nesprávného pitného režimu môžu byť  časté bolesti hlavy, únava či zníženie výkonnosti ako fyzickej, tak psychickej.  

Aké nápoje by mali tvoriť náš pitný režim?

Náš pitný režim by mal obsahovať prevažne čistú, nesladenú pramenitú vodu, ďalej môžeme vypiť aj malé množstvo minerálky, ovocných či zeleninových štiav, bylinkových a ovocných čajov. Veľmi dôležité je piť ráno, keď máme v organizme deficit tekutín vyvolaný nočným odpočinkom,“ radí odborníčka na výživu Ing. Zita Viková.

Pitný režim môžeme tiež obohatiť o cerálne nápoje, ktoré sú z nutričného hľadiska ďaleko lepšou alternatívou kávy, alebo čaju. Neobsahujú kofeín a nášmu organizmu dodajú spoločne s tekutinou vlákninu, ktorá je z pohľadu výživy veľmi priaznivá. „Cereálny nápoj, odporučila by som napríklad Caro, na rozdiel od rôznych iných nápojov, neobsahuje pridané cukry, ale len prirodzené sacharidy a ďalšie  nutričné látky, ktoré nájdeme v cereáliách ako jačmeň alebo žito. V poslednej dobe je veľmi vyhľadávaná aj  čakanka, ktorá je bohatá práve na rozpustnú vlákninu.“  

Odporúčaný príjem vlákniny a súčasná výživová situácia

Podľa odporúčaní by sme mali prijať 30 g vlákniny za deň, pričom odporúčaný pomer nerozspustnej a rozpustnej vlákniny je 3:1. Súčasná konzumácia vlákniny u nás sa však odhaduje len na nepostačujúcich 10-15 g za deň. Odborníci na výživu a lekári sa v Slovenskej republike zhodujú na tom,  že príjem vlákniny je u väčšiny obyvateľov neuspokojivý a je nutné ho zvýšiť. Súvisí to s nedostatočným príjmom potravín, ktoré obsahujú vyššie množstvo vlákniny, ako je ovocie a zelenina, celozrnné výrobky, strukoviny a podobne.  Vláknina je dôležitá pre správnu činnosť tráviaceho ústrojenstva a tiež pozitívne ovplyvňuje koncentráciu glukózy v krvi či množstvo vstrebaného cholesterolu. 

Priaznivé účinky vlákniny na ľudský organizmus

Vlákninu môžeme rozdeliť na dva typy – nerozpustnú a rozpustú. Rozpustnú vlákninu obsahuje napríklad cereálny nápoj Caro ACTIVE. Vláknina, ako už bolo povedané, ovplyvňuje trávenie a vstrebávanie jednotlivých nutričných látok. Potraviny a nápoje s vyšším obsahom vlákniny mají nižší glykemický index a telo živiny vstrebáva pomalšie. Strava s veľkým obsahom vlákniny je objemnejšia. Tráveninou s väčším obsahom  vlákniny sa žalúdok viac zaplní, čo prispieva k lepšiemu pocitu zasýtenia pri pomerne malej energetickej hodnote. Pomalšie vyprázdňovanie žalúdka znižuje pocit hladu a vláknina teda nepriamo pomáha predchádzať vzniku obezity. „Vláknina tiež podporuje množstvo obsahu a zloženie črevnej mikroflóry, ktorá je veľmi dôležitá z dôvodu vytvárania správneho prostredia v čreve a prirodzenej obranyschopnosti.  Nerozpustná vláknina má zase schopnosť čistiť a odvádzať z tela von odpadové látky, a črevo tak preventívne chrániť pred rakovinou hrubého čreva,“ uzatvára odborníčka na výživu Viková.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode