Dobrodruh z USA

25.04.2014 21:55

Asi nikto nečakal akým žiadaným artiklom koncernu Ford sa stane nová Fiesta. Výrazne jej prospela faceliftová zmena a nie len že svojou popularitou ovládla celú Európu, ale patrí jej aj prvenstvo v predaji vo svojom segmente. Odvážnym dizajnom, fantastickým motorom, precíznym spracovaním, patrí medzi najviac štýlové a rafinované auto. Stalo sa veľmi obľúbeným a oslovilo široké spektrum zákazníkov rôznych vekových kategórií. Asi najvýraznejšiu vizuálnu zmenu nájdeme v predných partiách. Je ňou mohutná chrómovaná maska chladiča, podobná značke Aston Martin. K jej športovejšiemu vzhľadu pomohli úzko pretiahnuté svetlomety s denným svietením, doplnené štýlovými LED pásikmy. Ostré rezané linky pozdĺž predných a zadných dverí či vyvýšená kapota s výraznými prelismi dodávajú autu potrebnú sviežosť.

Po usadení do interiéru máte pocit,  akoby ste sa ocitli v kokpite vesmírnej lode. Dominantou futuristického dizajnu je stredový panel s množstvom tlačidiel a ovládačov. Chvíľu vám bude trvať než si na všetko zvyknete, no potom to bude úplná hračka. V rámci svojej triedy je v aute dostatok priestoru pre pasažierov a nesmieme zabudnúť na početné množstvo odkládacích priestorov. Predné ergonomicky a športovo ladené sedadlá vám poskytnú maximálny komfort a budete sa v nich cítiť bezpečne. V zadnej časti je miesta pomenej, no nič hrozné to nie je. Multifukčný výškovo nastaviteľný kožený volant má primeranú hrúbku venca, sadne ako uliaty a ovládanie je rozumne usporiadané. Batožinový priestor ponúka 276 litrov a posklopení zadných sedačiek objem narastie na úctyhodných 960 litrov, čo bohato stačí. Asi najväčšou novinkou tohto modelu je programovateľná funkcia MyKey. Umožňuje upraviť nastavenie vozidla pre individuálnych použivateľov v oblasti obmedzenia maximálnej rýchlosti alebo zabráni vypnutiu asistenčných služieb. Vo výbave nechýba digitálne rádio/prehrávač CD so 4,2 " farebným multifunkčným TFT displejom, konektory AUX a USB.

No dosť bolo rečí a poďme konečne prevetrať toľko ospevovaný agregát 1.0 Ecobost, ocenený titulom Motor roka. Trio válcov pod kapotou si veselo priadlo a silu sto koní na tak malé auto bolo naozaj cítiť. Uchu lahodiaci zvuk  a kultivovaný chod nás sprevádzal pri každej jazde a nesklamal. Boli sme veľmi prekvapený, aká vitalita sršala z maličkého no nebojácneho trojválca. Aj keď väčšina vodičov uprednostňuje manuál, naša šesťstupňová automatická dvojspojková prevodovka PowerShift prekvapila na celej čiare. Spolupráca s pružným motorom bola na vysokej úrovni a vďaka pohodlnej jazde nám spomínaný manuál vôbec nechýbal. V režime manuálneho radenia môžte radiť pomocou stláčaním tlačidiel. To že podvozky americkej automobilky patria k jedným najlepším na svete sa nám potvrdilo. Klobúk dole čo dokázala vydržať Fiesta. Dokonalá priľnavosť k vozovke či prejazdy ostrých zákrut zvláda na jedničku. Žiadne nakláňanie vozidla nehrozí, ako prikované si drží stopu a pri kritických situáciách zasiahne výborne nastavenie ESP.

Celkovo musíme povedať, že nová Fiesta dozrela a je z nej bezpečné a pohodlné autíčko. Svojimi jazdnými vlastnoťami a úžasným dizajnom urobila na nás pozitívny dojem. Naozaj vydarené auto a plný počet bodov si naozaj zaslúži.

Text a foto: Ľubomír Feckanín

Ford Fiesta 1.0 Ecobost  
Zdvihový objem cm3           998
Max. výkon v kW (k) pri 1/min          74 (100) / 6000
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min         170 / 4500
Maximálna rýchlosť v km/h         180
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h             10,8
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)         6,6 / 3,9 / 4,9
Základná cena od         15 690 €

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode