Do koča aj do voza

08.06.2014 15:27

Muzikálový, činoherný herec a umelecký riaditeľ Novej scény Karol Čálik si vyskúšal Citroen C3 Picasso a porozprával nám  zážitky zo svojich ciest

Hráte v divadle, točíte v seriáli Búrlivé víno, stíhate dabingy a ste obklopení mladými hercami na Novej scéne. Je to tak?

Na Novej scéne som služobne najstarším členom divadla. Mladí herci mi určite dodávajú energiu. Máme po premiérach Obchod na Korze a Hairspray. V tomto muzikáli hrá 95% mladých ľudí. Na javisku sa v predstavení Hairspray objaví až 50 umelcov a predstavenie stojí za to, aby ste sa prišli pozrieť.

Vedia mladí ľudia do postavy vložiť všetko tak, ako vaša generácia?

Dôležité je, aby si herec vytvoril vzťah k roli, ktorú práve robí, aby mal z toho radosť a tešilo to aj diváka. Mladí herci sa o to snažia a to je dobre. A my sme tu na to, aby sme im v tom pomáhali.

Pán Čálik, pamätáte sa ešte na svoje prvé zážitky so šoférovaním?

V Modre sme točili začiatkom 70-tych rokov exteriéry filmu „Zločin slečny Bacilpýšky“ a po nakrúcaní sme sedeli vo vinárni. Zita Furková mala Fiatku 600 D a to bolo aj moje prvé auto. Zitka mi urobila zo zápaliek  háčko a učila ma preraďovanie. V tej dobe boli prázdne cesty, tak sa dalo skúšať a učiť. Jazdil som chvíľu na čierno a vedel som, že dlho nemôžem, tak som si urobil súkromnú autoškolu. So svojím inštruktorom  som dal zo dve, tri vodky a išli sme na cesty.  Pamätám si ako sme išli na letisko s mojou Fiatkou a povedal mi, že šoférovať už viem a mám prísť o mesiac, keď sa naučím testy z knižky. A vodičák som malv o vrecku.

V dnešnej dobe je oveľa viac nehôd a pokuty sú veľmi prísne. Čo si o tom myslíte?

To je správne, pretože mnohí mladí majú  silné a drahé autá, ale mentálne ešte nie sú schopní tie stroje ovládať, pretože nemajú skúsenosti. Nevedia psychicky zvládať situácie na ceste  a preceňujú svoje sily.

A boli vtipné príhody na vašich cestách?

Mal som jednu príhodu ešte za socializmu, ktorá sa týkala môjho kolegu Igora Čillika. Naše mená sú podobné a dosť si ich mýlili. Zastavili ma policajti a opýtali sa ma: „ Súdruh Čálik, a ten Čilík je vám rodina?“ Hrklo mnou a po chvíli som povedal, že je to nevlastný brat. Na to policajt: „Jaj, tak preto sa nepodobáte!“

Báli ste sa niekedy aj o vodičský preukaz, že vám ho policajti odoberú?

Bola taká príhoda, že omylom som kúpil dve diaľničné známky a mal som ich aj nalepené. Na jednom úseku BA - MA boli dve rýchlostné obmedzenia. Dvakrát spomalenie do jedného pruhu a pred Malackami som na to dupol, kde merali rýchlosť. Chceli mi vziať vodičák, dať vysokú pokutu, ale ja som im povedal, že mám dve diaľničné známky a môžem ísť dvakrát tak rýchlo! Na chvíľu zaváhali a potom povedali: „Viete čo? Tu máte papiere a choďte!“

Pani manželka vám pomáha pri šoférovaní napríklad dobrou navigáciou?

Manželke som povedal nech mi dá dolu neplatné diaľničné známky, ona dala dolu aj tie platné slovenské. Bol som na vystúpení v Tatrách, hneď ako začína diaľnica ma zastavili policajti kvôli známke. Povedal som, že mám dve! „Ale áno, ale to sú české!“ Zaplatil som miernu pokutu a na pumpe som si hneď kúpil tridsaťdňovú známku. No nechytili ma na Silvestra, že mi už neplatí! Videli však, že už mám kúpenú novú, tak mi to pardonovali. Moja žena je Moraváčka, tak nechala české.

Vyskúšali ste si nejaké super rýchle auto?

Zať má Ferrari a ja som sa s ním viezol, ale nevedel som z auta vyliezť. Dokonca som nakamerovaný ako vyliezam po štvornožky!

Na akom aute teraz jazdíte? Vyhovuje vám, nebudete ho meniť?

Mám Hyundai ix35 a tento typ mi vyhovuje, lebo má 4x4. Ako poľovník  s tým autom vyjdem všade a som nadmieru spokojný.

Máte z filmovačiek zážitky, na ktoré sa nezabúda?

Hral som v jednom filme s Adamovičom, pretekára na motorke, ale priznám sa, že motorku som ľahšie ovládal ako koňa vo filme Noční jazdci, kde som aj padol. Pri filmovaní Ivana Palúcha tiež nepočúval kôň a režisér ho napomenul, že neodbočil za kríkmi. Ivan išiel vždy opačne, tak to okomentoval: „čo to mne  hovoríš, povedz to tomu koňovi!“

A čo kone pod kapotou naftového Citroenu C3 Picasso?

V Citroene C3 Picasso kone pod kapotou dobre hnali! Malo to odpich ako sa patrí! Brzdy pochválim a celé riadenie  tiež, hoci bolo tuhšie, ale dobré. Ticho v kabíne a dobrý výhľad na palubovku mi vyhovoval. Auto sa vôbec nenakláňalo, mal som pocit stability. To platilo aj pre podvVzadu bolo dosť miesta, kufor velký. Auto bolo hranatejšie, ale na úžitkové bolo do koča aj do voza.

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode