Dieselové vozidlá sú pripravené na budúcnosť

19.06.2019 20:28

Výrazne znížené emisie NOx sú poznávacím znakom vozidiel, ktoré sú certifikované podľa normy Euro 6d-TEMP. Tento predpis teraz spĺňajú všetky nové osobné motorové vozidlá v ponuke Mercedes-Benz. Mercedes-Benz má okrem toho na trhu už dnes celý rad vozidiel, ktoré spĺňajú ešte náročnejšiu normu Euro 6d. Táto norma bude postupne záväzná od 1. 1. 2020.

Rozhodnutie, ktoré bolo prijaté začiatkom desaťročia, a ktorého úlohou bolo vyvinúť úplne novú generáciu motorov, sa vypláca. Inovatívne technológie, ktoré sa zaviedli popri tomto rozhodnutí, sa starajú o nízke emisie NOx. Prechodom na novú generáciu motorov spĺňajú všetky nové vozidlá v ponuke Mercedes-Benz normy Euro 6d-TEMP, prípadne Euro 6.

Hraničné hodnoty NOx – pri norme Euro 6d sú stanovené aj pri jazdách RDE
(RDE – emisie pri skutočnej jazde) na úrovni 80 miligramov na kilometer – pri meraní spalín sú takzvané „not to exceed“ hraničné hodnoty, ktoré sa musia dodržiavať pri každej jazde RDE. To znamená: vozidlo nesmie prekročiť hodnotu ani pri najnevýhodnejších kombináciách podmienok RDE – napríklad pri veľkom zaťažení, v kopcovitom teréne a za neideálnych teplotných podmienok či dopravnej situácie. Táto hranica pritom platí ako pre nové vozidlo tak aj pre vozidlá s jazdným výkonom viac ako 100 000 kilometrov. V reálnych testoch na ceste sú výsledky často výrazne pod hraničnou hodnotou 80 miligramov na kilometer, čo potvrdzujú nezávislé merania.

„ Mercedes C 300 d na čelnej pozícii nášho rebríčka „Mr. Clean“ “
Odborný časopis auto motor und sport informoval v aktuálnom vydaní1 po meraniach spalín na dvanástich testovacích vozidlách rôznych značiek, že testovaný Mercedes-Benz C 300 d kombi bol „takmer bez emisií NOx“. V texte sú výsledky merania modelu Mercedes-Benz C 300 d kombi (kombinovaná spotreba paliva 5,6-5,0 l/100 km, kombinované emisie CO2 147 — 133 g/km)2 upresnené: „Mercedes-Benz C 300 d je s výsledkom iba 13 miligramov NOx na čelnej pozícii nášho eko rebríčka. Len pred nedávnom bolo nemysliteľné, aby akýkoľvek dieselový motor dosiahol takéto hodnoty. […] Nový dvojlitrový dieselový motor s označením OM 654 bol však dôsledne naladený na znížené emisie. Problém mnohých miest s emisiami NOx by sa preto mohol vyriešiť, akonáhle bude pre prevádzku schválených viac nových vozidiel.“ 3

Vo februári 2019 informoval autoklub ADAC o vlastných rozsiahlych meraniach : „Emisie NOx aktuálnych vozidiel sa v reálnej jazdnej prevádzke na ceste nachádzajú pod úrovňou hraničných hodnôt získaných na skúšobnej stolici.“ Mimoriadne pozitívny výsledok zaznamenal model Mercedes-Benz C 220 d (kombinovaná spotreba paliva 4,8 l/100 km, kombinované emisie CO2 126 — 117 g/km)2, „jeho hodnoty emisií NOx boli takmer nemerateľné a nachádzali sa medzi 0 a jedným mg/km“5.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode