Designworks z BMW Group a Virgin Hyperloop One spájajú svoje sily pri tvorbe prototypu dizajnu osobnej verzie kapsule pre Hyperloop v Dubaji.

09.05.2018 07:34

Designworks, sa spolu so spoločnosťou Virgin Hyperloop One a spoločnosťou Road and Transport Authority of Dubai podieľala na návrhu prototypu dizajnu pre Hyperloop kapsulu v Dubaji. Tento návrh mal nedávno svoju celosvetovú premiéru v Dubaji. Široká verejnosť tak mala po prvýkrát možnosť prezrieť si reálny prototyp Hyperloopu v životnej veľkosti.

Kapsula na prepravu osôb, ktorá by vďaka elektromagnetickému pohonu mala vo vákuovom tuneli premávať rýchlosťou až 1 080 km/h, pravdepodobne umožní prepravu z Dubaja do Abú Zabí za 12 minút. Spoločnosť Virgin Hyperloop One v súčasnosti rokuje o ďalšej fáze vývoja (Fáza 2) so spoločnosťou RTA s jasným cieľom – postaviť celosvetovo prvý prepravný systém Hyperloop na území Spojených arabských emirátov alebo na Strednom východe.

Vývoj pre budúcnosť mobility.

Vďaka rozsiahlym skúsenostiam s dizajnom projektov v oblasti verejnej a osobnej dopravy a neochvejnému záujmu o oblasť mobility v budúcnosti, zohrala spoločnosť Designworks zásadnú úlohu ako dizajn partner spoločnosti Virgin Hyperloop One. Designworks sa zhostila vedenia v oblasti kritického myslenia a koncepcií pri tvorbe vizuálnej identity prototypu a stvárnenia interiéru pre pasažierov.

 

„Spolu s návrhom spoločnosti Virgin Hyperloop One sme chceli vytvoriť nový vizuálny výraz pre nový spôsob verejnej dopravy,“ hovorí Johannes Lampela, dizajn riaditeľ Design Studio LA Studio.

 

Najväčšou výzvou, s ktorou sa musel tím Designworks popasovať, bolo vytvorenie pohodlného a zaujímavého interiéru bez okien, v ktorom musela byť splnená základná požiadavka – cestujúci musia počas celej jazdy sedieť. Na prvý pohľad veľmi obmedzujúce prostredie pretransformoval tím Designworks na osobnejší priestor poskytujúci povznášajúci zmyslový zážitok, ktorý si nielen zapamätáte, ale i užijete.

 

Inovácie s dizajnom zameraným na človeka.

Koncepcia tohto dizajnu prichádza hneď s niekoľkými riešeniami – viacsmerovým individuálne ovládaným osvetlením, digitálnymi displejmi a prvotriednym komfortom, ktoré spoločne vytvárajú pocit personalizovaného priestoru pre každého pasažiera. Napríklad v prvej triede nájdeme polohovacie kožené sedadlá s dotykovou obrazovkou, ktorá umožňuje spríjemniť si atmosféru osobným nastavením jasu a tónu osvetlenia od modrej po ružovú. Sedadlá majú navyše zabudované vykurovanie a chladenie. Na zabudovaných displejoch si cestujúci budú môcť vychutnať preferovaný spôsob zábavy. Tento koncept tak vytvára sofistikovanejší zážitok priestoru s dôrazom na pasažierov, ktorý presahuje hranice typickej utilitárnej predstavy verejnej dopravy. Rovnako esteticky pôsobí aj podsvietenie podlahy, ktoré pomáha pri orientácii v priestore.

 

Aby bol zážitok cestujúcich ešte príjemnejší, dizajnéri sa inšpirovali tradičnými arabskými vzormi. Popri futuristicko-progresívnom stvárnení dbali aj na vytvorenie zámerných a kultúrne korešpondujúcich prvkov. Celý dizajn je tak nielen spätý s kultúrnym dedičstvom kráľovstva, ale zároveň potvrdzuje jeho súčasné úspechy a ambície.

 

Prototyp Virgin Hyperloop One je ďalším príkladom progresívneho prístupu spoločnosti Designworks s cieľom objaviť nové obzory budúcnosti dopravy a predstaviť potenciál pre nové spôsoby mobility.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode