Continental: Obdobie letných dovoleniek je tu. Na čo si dať pozor pri pneumatikách pre obytné vozidlá?

29.07.2022 00:00

 

  • V porovnaní s predchádzajúcimi dvomi letnými sezónami sú koronavírusové obmedzenia minimálne – dôsledkom je nárast motoristov, ktorí cestujú k moru napríklad aj obytným vozidlom

 

  • Hoci pneumatiky pre obytné vozidlá vyzerajú podobne ako tie pre osobné automobily, majú množstvo odlišností. Líšia sa predovšetkým samotnou konštrukciou a nosnosťou, ktorá je spojená aj s vyšším tlakom hustenia

 

  • Pneumatiky vhodné pre obytné vozidlá sú ľahko rozpoznateľné vďaka označeniu CP (Camping) na bočnici

 

Po uvoľnení opatrení proti koronavírusu v európskych krajinách všetko nasvedčuje tomu, že sa počet zahraničných ciest motoristov s obytnými vozidlami tento rok vráti do normálu. Množstvo vodičov pritom čaká prvá dlhšia cesta od leta 2019, posledného pred vypuknutím pandémie. Obytné vozidlá majú veľa špecifík a tie sa týkajú aj pneumatík. Ich správny výber pritom môže zásadným spôsobom zvýšiť bezpečnosť cestovania.

 

Pre Continental je bezpečnosť na cestách hlavnou prioritou, ktorú sa snaží aktívne podporovať prostredníctvom dlhodobej kampane #ShareTheRoad. Ako napokon vyplýva z nedávneho prieskumu spoločnosti Continental, najdôležitejším faktorom motoristov je aj pri výbere nových pneumatík bezpečnosť - tento pohľad zdieľa viac ako 60 percent z nich.

 

V porovnaní s osobnými vozidlami sú obytné automobily ťažšie a priestrannejšie, a kladú tak na pneumatiky zvýšené nároky, podobne, ako je to pri úžitkových vozidlách. Obutie obytných automobilov má robustnejšiu konštrukciu, aby zvládlo väčšie zaťaženie, navyše často nerovnomerne rozložené. Plášte, špeciálne určené pre obytné vozidlá, sú pripravené aj na situáciu, keď tieto mobilné domy zostávajú väčšinu roka úplne odstavené, a sú odolnejšie voči flatspottingu (vytváranie plôch na pneumatike v dôsledku dlhého státia). Z tohto dôvodu nie je vhodné pri obytných vozidlách používať bežné pneumatiky primárne určené pre klasické dodávkové automobily.

Špeciálne obutie pre obytné vozidlá spoznáme pomerne jednoducho: nesú označenie CP (Camping). U takýchto pneumatík máte istotu, že ide o model, ktorý spĺňa parametre noriem CP.

 

Medzi najobľúbenejšie patria plášte VanContact™ Camper, ktoré sa vyznačujú spoľahlivým brzdným výkonom. Ide o celoročné pneumatiky, ktoré nesú označenie M+S a 3PMSF (známe ako symbol snehovej vločky v hore).

 

„Aj keď legislatíva pri obytných vozidlách nenariaďuje používanie špecializovaných pneumatík, Continental ich v záujme zaistenia maximálnej bezpečnosti odporúča. Obutie pre obytné automobily s označením CP, ktoré disponuje napríklad aj plášťami VanContact™ Camper, je zárukou toho, že daný produkt spĺňa prísne parametre na použitie na týchto vozidlách. Tie sú popri vyššej hmotnosti špecifické aj tým, že nie sú zaťažené rovnomerne – či už kvôli nákladu alebo napríklad kvôli nádržiam s vodou,“ vysvetľuje Magda Nagy, riaditeľka Divízie marketingu v spoločnosti Continental Barum s. r. o.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode