Čo treba skontrolovať pred cestou na dovolenku

16.06.2012 17:24

Predtým ako vyrazíte so svojím automobilovým miláčikom na dovolenku, tak sa musíte dôkladne pripraviť na cestu. Pre istotu navštívte Váš servis, kde Vám odborníci skontrolujú všetko, čo pred odjazdom budete potrebovať.

Vy si môže prezrieť gumičky stieračov, ktoré po zime už nemusia tak dobre stierať a letná búrka by Vám to potom mohla poriadne skomplikovať. Dobrý výhľad na cestu preto nepodceňujte.

Dezén pneumatik musí byť najmenej 2 mm hlboký v opačnom prípade hrozí aquaplaning a horšie brzdné vlastnosti. Brzdy sú veľmi dôležité a pri serpentínach a priesmykoch nebezpečné, ak nie sú funkčné. Pri poriadne naloženom aute, ktoré sa ťažko ovláda a zle brzdí by sa mohlo stať nebezpečným nielen pre Vás, ale aj pre okolo idúce vozidlá.

Klimatizácia je v letnom období už samozrejmosťou. Nezabudnite na správnosť používania klímy. Rozdiel teplôt medzi horúcim a chladným prostredím by nemal byť vyšší ako 5 až 6 stupňov Celzia. Aj keď je vonku okolo 33 stupňov celzia a viac, nenastavujte klímu na minimálnu teplotu!!! Po vystúpení z auta by Vás to poriadne „prefackalo“ a nakoniec by ste riskovali prechladnutie.

Doplnková výbava automobilu (ťažné zariadenia, nosiče atď.) musí byť schválená a zaznačená v technickom preukaze vozidla.

Reflexná vesta je povinná! Najlepšie uloženie vesty je v kabíne auta, aby bol rýchly prístup v prípade nehody. Tie isté pravidlá platia aj pre lekárničku.

Detské autosedačky sú povinné nielen u nás, ale aj v mnohých krajinách Európy. Táto povinnosť platí väčšinou pre prepravu detí, ktorých výška nepresahuje 150 cm a hmotnosť 36 kg – ale aj to nie je jednotné. V Českej republike sú napr. možné výnimky – ak sa na zadné sedadlo nezmestia vedľa seba tri autosedačky, je možné viesť tretie dieťa tiež, ale iba vtedy, ak je pripútané bezpečnostným pásom.

Ak používate firemné alebo požičané auto, musíte si od majiteľa vyžiadať potvrdenie. To musí byť v angličtine a overené notárom. Nepodceňujte to, lebo v prípade nehody alebo kontroly sa vystavujete zbytočným problémom. Políciav druhom štáte Vám môže zadržať vozidlo.  

Pred cestou si urobte približný rozpočet nákladov na benzín a cestné poplatky. Pri dlhších cestách uvážte, či poistenie právnej ochrany v prípade nehody by pokryli náklady na právne výdaje.

Prestávky sú dôležitou súčasťou cesty. Oddych a pitie tekutín zabránia bolestiam hlavy a mikrospánku za volantom. Striedanie vodičov za volantom pomôže  predísť prípadnej únave. Nepodceňujte hlad, radšej zastavte a najedzte sa.

Nemáte radi mapy, itineráre (plány ciest) alebo auto atlasy?

Satelitná navigácia vám môže pomôcť, ale zlým naprogramovaním sa môže stať pre vodiča nebezpečnou prekážkou. A veľa vodičov sa pri obsluhe navigácie nevenuje dostatočne riadeniu auta. Takže navigácia áno, ale zadajte do nej svoj cieľ ešte pred naštartovaním! Na trhu máme množstvo malýcprenosných navigačných systémov. Majú aj svoje nevýhody napr. menšiu pamäť a menej možností ako luxusné navigácie. Nie všetko lacné je aj dobré a presné...

Zoznámte sa aj s doprávnými predpismi krajín, cez ktoré budete cestovať, informácie o dopravných predpisoch pre väčšinu krajín nájdete na rôznych internetových stránkach.

 

Autor: Alena Chorvatová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode