Christophoro

29.06.2014 19:26

Autám dávam mená....Peugeot 5008 sa volá Krištof

Divadelný herec a učiteľ Štefan Richtárech si vyskúšal Peugeot 5008 a niečo nám porozprával zo svojho cestovateľského života

Okrem hrania s Túlavým a Prešporským divadlom učíte na súkromnom konzervatóriu D. Kardoša v Topoľčanoch. Čo je na prvom mieste?

Divadlo je na prvom mieste a na konzervatóriu učím hereckú tvorbu, javiskovú  reč a umelecký prednes. Hral som v seriáli Chlapi neplačú, ale inak som na voľnej nohe.

Veľa cestujete a presúvate sa po celom Slovensku. Čo pre vás znamená slovo automobil?

Auto je pre mňa kancelária a miesto, kde trávim veľa času. Mám hands free a vybavujem všetko, čo potrebujem. Je to môj druhý domov. V nohách mám skoro milión kilometrov. Som šofér podľa potreby, ak sa treba ponáhľať, tak dupnem, ale inak podľa predpisov.

Vedia ľudia aké auto si majú kúpiť alebo u nich skôr vyhráva dizajn?

U mňa je to pomer, cena, kvalita, účel, servis a náhradné diely. Porovnateľnú cenu za porovnateľnú kvalitu, vtedy je to super! Niektorí ľudia idú viac po dizajne a zabúdajú na účel. Rodinné auto má vyzerať inak ako keď jazdíte sám alebo len s priateľkou.

Máte citový vzťah k autám alebo je to len dopravný prostriedok?

Autám dávam mená. Moje prvé vlastné auto, na ktorom stále jazdím je Fabia. Volá sa Charlie ako Chaplin, je to taký túlavec. Kúpil som ho pred štyrmi rokmi, už má  najazdených 400 000 km, tak najazdím asi dosť.

Máte za svoj život aj nepríjemné zážitky, ktoré vás donútia k zamysleniu?

Asistoval som pri nehodách a veľakrát aj pri smrteľných.  Človek si potom váži  svoj život a prispôsobuje tomu jazdu. Je nepríjemné, keď kamaráta vyberáte dolámaného alebo pomáhate človeku, ktorý zrazil človeka.

Zážitok na ktorý sa nezabúda?

Hrali sme na Táloch a keď sme sa vracali, tak som tankoval a nedopatrením som si zabuchol kľúče v aute. Vyskúšal som asi 20 kľúčov iných Fabii, ktoré tam prišli, ale nič nefungovalo. A vraj je to najľahšie otvoriteľné auto! Tak som si rozbil trojuholníkové okienko na zadných dverách a dostal som sa dnu. Nuž a veru oprava toho malého okna bola drahšia ako toho veľkého...

Aspoň že pokuty neplatíte..?

Veru platím... Raz v nedeľu sme išli s divadlom rýchlosťou 130 km/h, kde bola 90-tka a zrazu „baterečka“ z kríčka a policajt! Vraj tieto Fabie sú výborné autá, ktoré idú dobre rýchlo, ale bude to za 100 eur a nedalo sa zjednať. Bol zápis! Za tri pokuty počas roka už je to pre každého vodiča  preskúšanie.

Máte nejaké zlozvyky za volantom?

Fajčím v aute, ale dám si dolu okno. Môj mechanik Maťo Krištofík vie ako sa snažím mu stále hľadať robotu, aby bolo auto tip top. Mám naozaj dobrý servis. Charlie je potom spokojný.

Aké sú baby za volantom podľa vášho hereckého oka?

Človek si pomyslí, že tam kde je 90-tka, tak niekto ide rýchlosťou 82 km/h, tak si pomyslím, žena. A potom vidím, že je to väčšinou tak. Tri baby, pri ktorých sa nebojím sú Mirka Partlová, Juca Hansman a moja priateľka.

Peugeot 5008 a vaše túlavé divadlo. Vedeli by ste ho využiť aj na vašich cestách?

Toto auto je stvorené na dlhé cesty nielen s divadlom, panoramatická strecha dáva príjemný pocit vzadu sediacim pasažierom, čo ja väčšinou nepoznám. Určite viačlenná rodina by Peugeot 5008 určite využila.  Je veľmi pekné zvonku aj zvnútra. Vyššie sedenie mi vyhovuje, všetko mám ako na dlani, cítil som sa ako šofér autobusu. .  Nemám rád múdre autá, ktoré mi hovoria, už sa pripútaj! Aj keď rád rozhodujem kam pôjde auto, tak tu ma automat neruší a s bratislavskými kolónami si hravo poradí. Odpich krásny, a nechať všetkých za sebou, tak to je super. Vidím, že zrýchlenie sa na skle odráža rýchlosťou akou idem. Sú to také moderné vychytávky, ale asi to ide s dobou. Pri odbrzdení motor ide po tichu a vôbec by som nepovedal, že je to diesel. Peugeot by som odporučil všetkým malým nezávislým divadlám. Na presun je jednoducho Krištof vynikajúci. Prečo Krištof?  Z latinského Christophoro vzniklo tak, že malý chlapec chcel prejsť cez cestu a stál tam človek, ktorý ho poprosil, aby ho previedol cez rieku, kráčal cez rieku, bol ťažší, a tomu malému dieťaťu povedal, si strašne ťažký. Mal som pocit akoby som niesol celý svet! Dieťa mu na to povedalo, ale ty si niesol celý svet! Som Ježiš Kristus. Christophoro bol ten, ktorý niesol Krista. Prevozník. A odvtedy  je svätý Krištof  patrónom pútnikov aj vodičov. Peugeot je Krištof.

Text: Alena Chorvátová

Foto: autorka

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode