Choroby útočia. Buďte pripravení a včas začnite ofenzívu

16.01.2017 11:03

 A je to tu zase. Prichádza zima a obdobie, ktoré nahráva baktériám a vírusom. Ako efektívne bojovať s chorobami, vedeli už naše babičky. Čo keď nás ale zrovna prepadla choroba, na ktorú babské rady nestačia, a je na čase nasadiť antibiotiká? Poradíme vám, kedy skúsiť prírodnú medicínu  a kedy sa vydať k lekárovi.
V prípade bežných chorôb, akými sú chrípka alebo angína, funguje jednoduché pravidlo. Na vírusové ochorenie väčšinou platí kľud na lôžku a recepty našich babičiek. Vyskúšať môžete klasické recepty ako zázvorový čaj, odvar z tymianu alebo cibule, žuvanie cesnaku alebo strúhaný chren s medom. Pre uvoľnenie dýchacích ciest je ideálnym pomocníkom eukalyptus.
Pri bakteriálnom ochorení je však nutné zvoliť sofistikovanejšiu liečbu, zveriť sa do starostlivosti lekára a užívať antibiotiká. Ako však rozoznať, či je návšteva lekára naozaj nevyhnutnosťou? Vďaka domácemu CRP testu je rozhodnutie jednoduché. Z kvapky krvi z bruška prsta spoľahlivo rozpozná, či je ochorenie bakteriálneho alebo vírusového pôvodu. Na vyhodnotenie potrebuje len 5 minút.


"Pomocou CRP testu zisťujeme koncentráciu C-reaktívneho proteínu v krvi v troch množstevných úrovniach. Ak je koncentrácia vysoká, pravdepodobne v organizme prebieha ťažší bakteriálny zápal, čo pre nás znamená nutnú návštevu lekára a nasadenie antibiotík," vysvetľuje MUDr. Jana Bendová, všeobecná lekárka pre dospelých a dodáva: "Bežné vírusové ochorenie zvyčajne hladinu CRP nezvyšuje, takže liečba antibiotikami nie je nutná."

Antibiotiká sú lieky určené  výhradne na bakteriálne infekcie, nie na vírusové ochorenia, ako je chrípka. Ich užívanie pri vírusovom ochorení, je neúčinné ba dokonca až škodlivé. Zbytočným užívaním antibiotík sa zvyšuje rezistencia baktérií, ktoré môžu skomplikovať liečbu závažných ochorení. Antibiotiká usmrtia len citlivé baktérie, rezistentné baktérie v organizme ďalej rastú a množia sa. Preto antibiotiká užívajte obozretne - iba v prípade ak  ich predpíše lekár a užívať treba celú predpísanú dávku, a to aj napriek tomu, že sa už cítite lepšie.

Rozpoznať, či bude potrebné navštíviť lekára, aby Vám predpísal antibiotiká, pomáha aj domáci test CRP, který bežne zakúpite v lekárni. V jednom balení sú testy dva, takže je možné meranie po 24 hodinách zopakovať a overiť si, či je bakteriálna infekcia na ústupe alebo sa zväčšuje. Vďaka nastaviteľnej hĺbke vpichu ihly možno CRP test využiť nielen na overenie zdravotného stavu dospelých, ale aj detí. Odporúčaná maloobchodná cena za jedno balenie je 10,90 eur.

Viac informácií vrátane inštruktážneho videa nájdete na stránke www.crptesty.sk

Z akých domácich testov Veroval® môžete vyberať?
HARTMANN - RICO predstavuje na slovenskom trhu najširšie spektrum diagnostických testov pre domáce použitie. Okrem už spomenutého CRP testu je k dispozícii deväť ďalších testov Veroval: Zistenie alergie, Zistenie borélií z kliešťa, Neznášanlivosť lepku, Zápal močových ciest, Zistenie nedostatku železa, Prevencia črevných ochorení, Prevencia žalúdočných ochorení, Cholesterol a Mužská plodnosť.
 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode