Chameleón

22.10.2012 18:07

Výtvarníčka, dizajnérka a grafička Inka Sýkorová si vyskúšala nový model Hyundai i30
Inka, videla som krásne obrazy, ktoré maľujete. Čo musí spĺňať dobrý výtvarný umelec?


Výtvarník musí mať v prvom rade talent, bez toho sa nedá pohnúť. Potom príde drina a nevyhnutná prax v tvorbe. Musí sa snažiť vypracovať ruku a ono to postupne príde samé. Najlepšie je, keď pracuje od malička, pretože vtedy je človek najtvárnejší a časom dá do toho aj svoju identitu, ktorá ho postupne formuje. Aj preto sa venujem pedagogickému vedeniu žiakov na základnej umeleckej škole. Popri tom robím interiérový dizajn, maľujem obrazy a venujem sa mojim dvom synom.

Stíhate všetky pracovné povinnosti popri dvoch deťoch, ktoré vám dajú určite zabrať?

Musím, ale snažím sa zadeliť čas tak, aby som nerobila nič polovičato. Pracovne sa veľmi teším na novembrový projekt od spoločnosti Hyundai – maľovanie na auto, ktoré bude v tom čase prebiehať v nákupnom centre Aupark. Pomaľovaný model auta bude vystavený týždeň v Auparku a všetkých čitateľov touto cestou pozývam.


Akoby ste sa charakterizovali ako vodička?

Ak mám zlú náladu, potrebujem pokojnú hudbu, ale ak mám dobrú náladu, potrebujem dynamickú a rýchlu hudbu. Som šofér, ktorý sa nerád ponáhľa, ale rád príde na čas. Možno aj preto som nemala nikdy nehodu, len raz v zime som dostala šmyk na Špitálskej ulici v Bratislave. Zľadovatelá vozovka nebola posypaná, ale našťastie sa nič nestalo.
Ako výtvarníčka ste sa zamerali pri kúpe vášho auta aj na farbu?
Vždy som hovorila, že nikdy nebudem učiť a nebudem mať červené auto. A oboje sa mi splnilo. Som učiteľka s červeným autom. Nikdy som nechcela mať červené auto kvôli tomu, že je to typicky ženská farba. Počas dlhoročnej praxe mám odpozorované, že niektoré ženy s červeným autom nie sú dobré šoférky a nerada by som v očiach ostatných šoférov do tejto skupiny patrila. Na vašom aute sa vám červená farba páčila?
Môjmu Audi A3 jasná červená naozaj pristane. Mám zaujímavý exemplár, lebo práve tento model, sa vyrába s čiernym interierom. Niekde v systéme nastala chyba a priviezli auto so svetlo béžovým interiérom, ktorý sa mi samozrejme od prvej chvíle veľmi páči. To auto mi bolo súdené a ďakujem za to aj môjmu manželovi, ktorý ho pre mňa našiel . Mám bezpečné, rýchle auto s s kufrom, do ktorého sa v pohode vojde kočík a taška, keď sa niekde presúvam. Naozaj môžem povedať, že som spokojná.

Akú prevodovku máte vo svojom aute?

V Audine mám manuálnu prevodovku, ktorá mi vyhovuje, lebo auto si chcem aj fyzicky užiť a stotožniť sa s ním. Automat nie je pre mňa.


Čo sa vám nepáči na cestách, ktorými sa prepravujete?

Vystresované ženy a víkendoví vodiči ktorí nereagujú čo sa okolo nich deje, brzdia premávku a nesledujú spätné zrkadlá. Vtedy treba predvídať a myslieť dopredu čo môžu spraviť. Jamy a kolóny tiež neobľubujem.

A v zahraničí ste sa stretli s akými vodičmi v bežnej premávke?
V Afrike nikto nikoho nerešpektuje. Oni medzi sebou pravdepodobne vedia čo robia, ale my ich pravidlám nerozumieme. Nechcela by som tam žiť ani šoférovať. A na českých vodičoch jazdiacich v ľavom pruhu veľmi pomaly a brzdiacich premávku by som tiež nemala trpezlivosť a to som dosť pokojná povaha.


Šoférujete radšej cez deň alebo v noci?

Tým, že mám dve deti som v noci unavená, preto radšej jazdím cez deň. Aj na dovolenku radšej vyrazíme skoro ráno.

Viete zabaviť deti v aute počas jazdy?

Autosedačky dosť obmedzujú deti a preto veľakrát kričia. Aj keď je to v rámci ich bezpečnosti, jazda býva často problematická. Snažím sa deti zabaviť DVD-čkom, jedlom, pitím, hračkami, čítaním, spievaním. Myslím si, že autosedačky pre deti staršie ako dva roky sú dosť rovné a nie sú príjemne tvarované na chrbát detí. Väčšina z nich nie sú dobre vystlané kvalitnými materiálmi a to je na uváženie pri kúpe kvalitných autosedačiek.


Jazdili ste v živote niečo iné ako osobné auto?

Traktor a kombajn u babičky na majeri. A letela som vrtuľníkom v bublinke, ktorá sa v sekunde odlepila od zeme. Pripomínalo mi to bublifuk, keď odfúkneš bublinku a tá sa vo vzduchu rozplynie. Bol to zvláštny pocit, ale nemala som strach.

Váš najhorší motoristický zážitok?

Ukradli mi auto na Dlhých Dieloch! To bol najhorší zážitok v mojom živote. Nikdy na to nezabudnem a doteraz sa na to budím. Bol to kabriolet Peugeot CC 206. Auto sa nenašlo. Najhoršie bolo, že v kufri boli všetky moje veci, inštalačné cédečka k mojej práci a mala som tam nakúpené darčeky na Vianoce pretože sme sa chystali k rodičom. Pobalené aj s menovkami, niekto mal super krásne Vianoce! Vtedy ma to veľmi mrzelo.


Čím vás zaujal okrem vizuálnej stránky benzínový Hyundai i 30 1,6 GDI?


Pri tvorbe áut pre spotrebiteľov sa táto značka nebojí používať nezvyčajné farby exteriéru aj interiéru. Meniaca sa farba testovaného modelu Hyundai i30 mi príde ako chameleón. Nezvyčajná farba, ktorá sa bežne nevidí. Pre mňa je farba dôležitá ako vzduch a umelec sa nesmie báť farieb. Farby majú svoju energiu, ak je človek v harmónii, vyžaruje z neho určitá farba. Ak je dobre naladený, je príjemným spoločníkom aj pre deti a určite aj pre zvieratá. Ak sú ľudia zle naladení, sú agresívni nielen v súkromí, ale aj na ceste, vyžaruje z nich niečo zlé, nervózne a negatívne. Tvary i30-tky sú pekné a moderné svetlá s ledkami sú sexi! Po nastúpení do vozidla ma uchvátil interiér, ktorý farebne ladil s vonkajškom auta. Sedadlá v modrom ladení boli pohodlné a z dobrých materiálov. Štyria ľudia sa v ňom pohodlne usadia. Štartovanie gombíkom a kľúč mám pri tom v kabelke je veľmi praktický doplnok. Moderná prístrojová doska s modrým podsvietením sa mi veľmi páčila ako aj digitálna a dotyková obrazovka. Cúvacia kamera pri cúvaní sa objavila na displeji, ale ja sa viac spolieham na seba a cúvam skôr za pomoci spätných zrkadiel. Som na to viac zvyknutá. Jednašestkový benzínový motor ťahal slušne a pre moderné ženy, ktoré majú radi netradičný dizajn je i30tka príjemnou kamarátkou do mesta, ale i na výlety do prírody.
Text: Alena Chorvátová
Foto: autorka

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode