Cestný duet Black & white

04.03.2017 08:56

Operná speváčka Blanka Jílková si zaspievala duet s fešákom Renault Captur, jej dojmy, práca v Bratislave a zážitky z ciest sa dočítate v našom rozhovore

Večne usmiata moravská diva skončila operný spev na VŠMU v Bratislave. Zostávate na Slovensku kvôli zaujímavým ponukám alebo sa chystáte do Čiech, kde máte tiež prácu?

U vás som už viac ako sedem rokov. Na Slovensku mám momentálne viac speváckych možností ako doma, no teraz som vo fáze, že som otvorená viacerým príležitostiam aj v Čechách. Priateľ je z Čiech, kde má zázemie a preto riešime aj otázku, kde budeme bývať, či tu alebo na Morave. Som taká čakateľka na ďalšie zaujímavé projekty, ktoré nasmerujú moje ďaľšie kroky.
Konkurz na hlavnú rolu v operete Franza Lehára Veselá vdova v slovenčine bol asi náročný, ale nakoniec sme vás počuli v češtine a na premiére ste doslova excelovali a dvojjazyčnosť bola veľmi príjemným zážitkom...
O termíne konkurzu som sa dozvedela dosť neskoro, ale stihla som naštudovať potrebné materiály a všetko vyšlo super, no nakoniec sme sa v záujme pre prirodzenejší výsledok v činnoherných vstupoch rozhodli pre češtinu, kde som bola doma. Opereta je dosť činoherná a ja som speváčka so skúsenosťami predovšetkým v klasických operných kusoch, takže to bol pre mňa svojim spôsobom debut. Napriek tomu si ma vybrali a som rada, že môžem hrať na Novej scéne s veľkými opernými osobnosťami Adrianou Kohútkovou a Miroslavom Dvorským ako aj muzikálovým hercom Róbertom Halákom, mojim javiskovým partnerom na premiére.

Róbert Halák je vynikajúci muzikálový spevák, ale prezraďte nám ako sa zhostil operného spevu počas náročného skúšania v období troch mesiacov?
Pracoval skvele na opernom speve, nebolo to ľahké, pretože muzikálové spievanie je v porovnaní s tým operným úplne iná disciplína. Ja som naopak musela intenzívne zapracovať na herectve a fantastické bolo ako mi hlavne on, no aj ostatní moji kolegovia pomohli profesionálne ovládnuť toto divadelné umenie. Uvedomila som si, že počas procesu urobil veľký pokrok v opernom speve a verím, že pri ďalšej práci by mohol so svojim vynikajúcim tenorom dobyť aj operné scény. Som rada, že som ho mohla poznať aj ako človeka, ktorého si nesmierne vážim.


Skončili ste povinnú dochádzku, konzervatórium v Pardubiciach, VŠMU v Bratislave, ale čo autoškola?Musím poďakovať otcovi, ktorý mi povedal, že autoškola je dôležitá ako maturita a treba to mať už v 18-tke. Tak sme všetci traja súrodenci absolvovali autoškolu a na škodovke sme sa učili šoférovať. Viac menej som jazdila skôr po dedine a vyhýbala sa traktorom a iným dedinským vozidlám...prirodzene prišiel blok, keď som mala jazdiť v meste, či to zvládnem.

Predsa len vás to zavialo do veľkomiest, kde tá cestná premávka bola náročnejšia po každej stránke a prišla ponuka do Ameriky, kde ste mali odvahu si sadnúť za volant?
No jednou z podmienok bolo, že tam musím šoférovať, pretože dovtedy som bola tá kategória sviatočných vodičov alebo najradšej, keby ma iba vozili. Predtým ako som vycestovala na mesiac do Miami, tak som si naštudovala celú dopravu v Amerike z internetu. Otec ma učil jazdiť na automate, lebo oni na manuáli nejazdia. Neviem, kto sa z nás dvoch bál viacej. Semafóry majú za križovatkou a tak sa mi stal taký menší kolaps, keď som sa ocitla v strede križovatky a nie pred križovatkou, kde som mala zastaviť. Našťastie sa nič nestalo, ale už som si dávala pozor.

Čo vás tam príjemne prekvapilo, s čím sa u nás nestretávate?
Majú perfektné značenie, že nikde nezablúdite a ak zabudnete odbočiť, tak majú všade blízko odbočky a nemusíte ísť ako u nás neviem koľko kilometrov ďalej. Ten, kto pochopí ich dopravný systém, sa nikde nestratí. Keď vodiči zastavia pred semafórom, stále majú tendenciu posúvať sa dopredu, ako by ich nudilo len tak stať. Ja som sa to tam naučila a priniesla som si tento zvyk domov. No rýchlo som zistila, že to tu tak nefunguje a keď som sa vratila domov k manuálnej prevodovke, sadla som do Octavie a takmer som "obúchala" našim barák!

Aké tipy áut sa vám tam páčili prípadne váš automobilový sen?
Kochala som sa tam mustangami, ktoré boli na každom rohu a zvuk z výfukov bola jedna symfónia, ale môj priateľ je veľmi praktický muž a povedal mi, že v tom aute by nič nepreviezol...musí to byť veľké auto alebo kombi, takže mustang zostane iba mojím snom...

Každý vodič občas zažije chvíle, kedy nevie poriadne čo má robiť a je pod stresom. Boli ste v takej situácii?
Tak niekedy človeka dokáže zaskočiť moment, keď začnete pred tankovaním na čerpacej stanici hľadať v aute peniaze a popri tom pozorujete ako vaše auto už nestojí u stojana, ale veselo si odchádza preč. Vtedy si uvedomíte, že to už nie je automat, ale manuál a to vás prinúti zatiahnúť ručnú brzdu. S napätím sledujete situáciu okolo seba, či nikto nič nesleduje a s gráciou nenápadne zacúvate. Podozrivé úsmevy obsluhy vás utvrdia v tom, že sa chcete rýcho vypariť...

Nový Renault Captur 0,9 TCe bol  vám ušitý ako na mieru. Mala som pocit, že takýto Crossover by ste ihneď uvítali, keby ste dostali ponuku?

Bez debaty! Renault Captur pôsobil ako auto pre všetky ženy sveta! Dobre, tak aj tie mladé zamilované páry si môžu užiť originalitu tohto modelu. Dizajnovo je Captur veľmi sexy a aerodynamické oblé tvary mu pristali. Štartovanie cez gombík ma príjemne šokovalo, že kľúč zostáva v kabelke alebo vo vrecku kabáta. Po nasadnutí ma ohúril dobrý výhľad z auta a vyšší posed na sedadlách ma rozmaznával, chrbát nebolel. Štýlový interiér vyžaroval mladého ducha, digitálne zobrazenie prístrojov pôsobilo moderne, väčšia dotyková obrazovka, navigácia a dobrý zvuk z autorádia, lebo moje ucho je prísne! Páčil sa mi vysúvací šuplík pred spolujazdcom, aj priečinok na okuliare, jednoducho všade okolo bolo kde odložiť. Za radiacou pákou som zapla tlačítko eco a hneď som mala lepšiu priemernú spotrebu. Na displeji vyhodnotilo ekonomickú jazdu benzínového jednolitra a tým som sa ešte v žiadnom aute nestretla. Musím Captur pochváliť ako citlivé auto s dobrými brzdami a nenadrela som sa pri preraďovaní hoci som používala iba 5 čísiel, ale naučila som sa neskôr aj do šesť...
Captur je praktické, štýlové a úsporné auto do práce i na víkendy za zábavou aj k nám na dedinu či dlhé trasy do miest, čo moja práca vyžaduje. Takýto cestný duet s Capturom si kedykoľvek zopakujem!

Text a foto: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode