Červený Titan

09.12.2016 10:33

Už prešlo pár rôčkov, keď sa prvá Zafira Tourer objavila na automobilovom trhu. Dnešná, faceliftová verzia tretej generácie je úplne iná... krajšia, väčšia, modernejšia a hlavne žiadanejšia. Aj keď ju výrobca radí do nižšej kategórie, smelo môže konkurovať ostatným značkám v danom segmente. Nové MPV má označenie OPC Line, ponúka sedemmiestne prevedenie a k dispozícií je najsilnejší motor 1,6 SIDI.

Najviditeľnejšiu zmenu prináša vynovená mriežka chladiča a krásne predné svetlá, ktoré skrášlili zdvojené LED pásiky. Majú deväť svetelných režimov s funkciou automatickej aktivácie diaľkových svetiel a aj preto je radosť so Zafirou jazdiť v noci.  Za volantom sa sedí vysoko a vďaka veľkému čelnému sklo je výborný výhľad všetkými smermi. Ergonomické sedadlá s označením EGR boli nenormálne pohodlné, vynikajúco podopierali chrbát aj nohy. Ideálne prispôsobené pre všetky druhy postáv. Aj prístrojová doska dostala nový imidž. Nový dotykový displej so systémom IntelliLink a funkciou MirrorLink vytlačil prebytočné tlačidlá, čím bolo ovládanie oveľa jednoduchšie a prehľadnejšie.

Najnovším komfortom je systém OnStar, ktorým v prípade nehody aktivujete tiesňové volanie. Ak náhodou zablúdite stačí stlačiť tlačidlo na rámiku spätného zrkadla a telefonicky sa môžete spojiť s operátorom Oplu, ktorý vám bez problémov poradí, ako sa dostať do cieľa vašej cesty. Túto funkciu môžete použiť aj pri nevoľnosti pasažierov prípadne pri dopravnej nehode. Multifunkčný kožený volant mal ideálnu hrúbku venca, patričnú veľkosť a pekne sadol do rúk. Páčila sa nám aj stredová opierka, ktorá sa posúvala po koľajničkách a v jej útrobách sa nachádzal úložný priestor a dva držiaky na nápoje. Ako sme už spomínali Zafira je naozaj priestranná k čomu napomáha aj variabilita sedadiel. Druhá rada sa dala nezávisle posúvať, ľubovoľne sklápať a vytvoriť tak úplne rovnú plochu  pre batožinu. Takýmto spôsobom docielite maximálny objem batožinového priestoru 1 680 litrov.

Pod prednou kapotou sa nachádzala najvykonejšia motorizácia s objemom 1,6 litra a 200 koňmi. Tento motor disponuje všetkým čo majiteľ od auta očakáva. Nenechajte sa hneď uniesť kultivovaný sametovým chodom. Tento pracant je nenormálne pružný, silný a dokáže veľmi rýchlo zrýchliť. Aj pri plnom obsadení má dostatok energie na akýkoľvek tip jazdy, nemá žiadny problém vo vysokých otáčkach, ale treba si dávať pozor na spotrebu. Šestupňová manuálna prevodovka bola dokonale zosynchronizovaná s agregátom, radila presne a ľahúčko.

Podvozok pôsobil športovejším dojmom, pohodlne zvládal nástrahy našich ciest a ani pri šplhaní do rozmočených kopcov, nestratil nič zo svojej agility. Aj napriek svojej váhe vobec nepôsobí ťažkopádne a skvelo drží stopu.

Zafira urobila veľký skok smerom dopredu v segmente MPV. Kto hľadá bezpečné a kvalitné auto s veľkorysým priestorom, maximálnym komfortom a skvelými jazdnými vlastnosťami, tak Opel Zafira je tá pravá.

Text a foto: Ľubomír Feckanín

 

Opel Zafira Tourer Turbo OPC Line 1,6 SIDI  
Zdvihový objem cm3                 1 598
Max. výkon v kW (k) pri 1/min 147/200/5 550
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min    280/1 650-5 000
Maximálna rýchlosť v km/h   220
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h    8,8
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)   8,4/5,9/6,8
Základná cena modelu   22 590 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode