Cenné rady pred dovolenkou

25.06.2011 16:59

 Koľkokrát sa vám stalo, že vás v čase pohody oslovil partner s otázkou: „ zlatko, pôjdeme tento rok na dovolenku?“

Niečo ste si našetrili, tak nevidíte problém, prečo by ste si aj tento rok  neoddýchli pár dni pri mori, na lyžovačke... nezáleží kedy a kam pôjdete, vždy sa musíte na takýto „výlet“ dobre pripraviť a každý vodič by nemal zabudnúť na viacero opatrení, keď vyráža na dovolenku.

 
Na dlhšiu cestu sa môžete pripraviť aj omnoho skôr, ako pár dní pred odchodom. Ušetríte si tak množstvo problémov, naháňačiek a nervov. Ak sa totiž zabezpečíte pred  prípadnými problémami, ľahšie sa vám bude dýchať pri ich riešení. 
Začnete si vybavovať niektoré doklady a dokumenty. Jednou z nich je aj medzinárodná karta poistenca.

Poznám jeden prípad známeho, ktorý mal v Nemecku zdravotné problémy a musela ho odviezť sanitka do nemocnice, kde pobudol zopár dní v nemocnici. Nemal spomínanú medzinárodnú kartu poistenca a poslali mu domov účet, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani päťhviezdičkový hotel. Neostávalo mu nič iné, ako ten účet zaplatiť. Vybaviť kartu nie je problém. Poisťovňa Vám ju pošle do určitého času priamo na adresu vášho trvalého bydliska.

Ďalšia rada je  poistenie proti škodovej udalosti.

Na internete, alebo osobne sa môžete kedykoľvek informovať na podmienky poistenia. Toto poistenie Vám pomôže najmä v zahraničí v prípade dopravnej nehody a riešení problémov s tým spojených.

Nemali by ste zabudnúť na osobné doklady, či máte platný občiansky preukaz. Ak beriete so sebou neplnoleté deti, tak aj cestovný pas. Najlacnejšie vybavenie nového pasu trvá do 30 dní. Mimo sezóny to býva aj kratší čas. Dá sa sa vybaviť aj do 24 hodín, len si priplatíte. Ďalší z dôvodov na skorú prípravu. Stačí tam len prísť, zaplatiť poplatok a čakať na sms-ku, kedy si pre doklady môžete prísť. Ak si to necháte na poslednú chvíľku, nervozita začne stúpať... a vy predsa idete na dovolenku si oddýchnuť a nie sa s rodinou hádať. K pokoju na duši patria aj doklady vášho auta, kttoré by mali byť v poriadku. Platná STK-čka, emisná kontrola musí byť aj na našom území. 


Čo sa týka výbavy auta, je veľa vecí, ktoré v povinnej výbave nie je až tak potrebné, ale ak ich v kufri máte, opäť sa vyhnete zbytočným problémom. Napr. štartovacie káble, koľkokrát zabudnete zapnuté parkovačky, alebo iné zariadenie, ktoré nám odoberá el. prúd. Už nefunkčné diaľkové ovládanie nám prezrádza, že máme o zábavu postarané. Koľko ľudí by nám ochotne pomohlo, keby ste mali tieto štartovacie káble. Ďalšia z pomôcok, ktoré vám pomôžu je 12 voltový kompresor na pneumatiky. Bezdušová pneumatika má pri defekte takú výhodu, že z nej vzduch uniká pomalšie, dá sa na nej jazdiť aj počas defektu. Až postupom času zistíte, že vám auto ťahá na jednu stranu. Koľko dovolenkárov už dostalo defekt, muselo vyhádzať celý kufor, aby sa dostali k rezerve. Takto stačí len vytiahnuť kompresor, o niečo viac natlakovať pneumatiku a prísť do pneuservisu. A tam bez vykladania kufra si defekt necháte opraviť. Tento kompresor tiež nepatrí k veľkorozmerným zariadeniam. Pripravení na defekt ste ešte lepšie zakúpením spraya, ktorý sa používa pri defektoch. Cez ventil natlačíte obsah spraya do pneumatiky, nafúkate koleso a pri jazde sa nám rotáciou hmota rozloží po vnútornej strane pneumatiky a zabráni tak úniku vzduchu. Spray dostanete kúpiť na pumpách alebo v servisoch. 
Povinná výbava, sada žiaroviek ( najmä halogénových), náradie, ako je  sada skrutkovačov, klieští je v aute tiež potrebná. Ani svetelná baterka, autonabíjačka na mobil sa v palubnej skrinke nestratí. Každý by chcel jazdiť bez zbytočných problémov, ale keď nastanú, treba ich riešiť. Aj dátum exspirácie lekárničky zaujíma mužov v uniforme.

Mnoho ľudí používa GPS alebo inak povedané navigačný systém. Poznal som jednu dámu, ktorá ho začala používať napriek tomu, že cesta bola jednoduchá. Stačilo vyjsť na dialnicu a držať sa značiek. GPS ako správny počítač jej vyrátal najkratšiu cestu. Na diaľnicu sa ani nedostala a navigácia ju ťahala po všetkých dedinách na okolí. Cestu mala síce o 6km kratšiu, ale čas príjazdu, ako aj spotreba auta bola s mojim autom neporovnateľná. Preto je dobré si trasu pozrieť aj na mape. Ak je kvalitná, tak nás určite nesklame, ľahko si zapamätáte mestá ktorými pôjdete, číslo zjazdu ( vačšina zahraničných štátov ma očíslované zjazdy z dialníc). Je na vás, akú cestu si vyberiete. Navigácia je veľmi dobrá na dojazd trasy, pretože nájdete nielen hľadanú ulicu, ale aj číslo domu. Len počas trasy buďte opatrní, aby vám tá pani z „krabičky“ neurobila výhliadkovú jazdu po obciach a iných miestach.

Snažili sme sa vám dať niekoľko rád, ako si aj bez cudzej pomoci pomôcť pri vyskytnutí problémov na cestách. Ak máte aj Vy nejakú radu a chcete sa  o ňu podeliť, tak nám napíšte. Veríme, že vaše rady a pripomienky pomôžu viacerým vodičom, ktorí sa chystajú na dovolenku so svojím autom. 

 

Späť

Diskusná téma: Cenné rady pred dovolenkou

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode