Čas prezúvania pneumatík

26.10.2012 13:48

 

Na Slovensku musíme podľa zákona o cestnej premávke používať povinne zimné pneumatiky len na súvislej vrstve snehu alebo ľadu. Rozhodnutie, či jazdiť v zimných mesiacoch na letných plášťoch, by ste si ale mali poriadne zvážiť. Zimná pneumatika ponúka totiž podstatne lepšie jazdné vlastnosti nielen na snehu a ľade, ale aj na suchej či mokrej vozovke už keď priemerná teplota klesne pod sedem stupňov Celzia.

 

 Zmes zimnej pneumatiky obsahuje mäkčiace prísady, najmä viac prírodného kaučuku, ktoré jej zabezpečujú potrebnú priľnavosť až do extrémnych mrazov. Naopak, z letného plášťa sa v zime stáva tvrdá gumová masa, ktorá nemá ďaleko od toho, aby sa začala správať ako banánová šupka. Zimná pneumatika má vďaka odlišnému dezénu tiež o 80 percent lepšie záberové vlastnosti a samočistiacu schopnosť, čo  zlepšuje akceleráciu a skracuje brzdnú dráhu. 

 

Ako príklad môžeme uviesť, že automobil brzdiaci na zľadovatenom povrchu z rýchlosti 30 km/h vybavený zimnými pneumatikami zastaví priemerne po sedemdesiatich metroch. Ten istý model obutý letnými plášťami potrebuje k zastaveniu ďalších pätnásť. S rastúcou rýchlosťou a klesajúcou teplotou sa rozdiely ešte zväčšujú. Zimná pneumatika tak dokáže v niektorých situáciách skrátiť brzdnú dráhu až o neuveriteľných 50 percent.

 

Skorým prezutím sa tiež vyhnete stresom. Veľa motoristov si na zimné pneumatiky spomenie až s prvým snehom a vtedy už pneuservisy praskajú vo švíkoch.  Dnes však už viacero pneuservisov ponúka komfortné objednanie cez internet.

Za prezutie plášťov zaplatíte tento rok priemerne od 25 až do 60 €, čo závisí od rozmeru pneumatiky, ale aj od toho, či prezúvate hliníkový alebo plechový disk.

 

Prečo používať zimné pneumatiky

Výhody a nevýhody zimných pneumatík

 

Výhody                                                                                            Nevýhody

+ lepšia priľnavosť pri nízkych teplotách                                              - mierne nižší kilometrový výkon

+ kratšia brzdná dráha                                                                       - mierne vyššia hlučnosť

+ lepšia akcelerácia                                                                           - nutnosť finančnej investície do prezutia

+ lepšia smerová stabilita

+ samočistiaci efekt

 

 

 

 

 

 

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode