Čas na jarnú očistu bez cukru.

20.04.2021 10:58

Biele zlo, alebo inak nazývaný cukor, nájdeme úplne všade. Nejde iba o klasický kryštálový alebo krupicový cukor, ktorý si môžete prisypať do kávy alebo čaju. Objavíte ho aj v bežných jedlách, pečive, šalátových dresingoch, omáčkach, sladkostiach. Je súčasťou obľúbených limonád a vôd. Veľké množstvo ľudí je závislých na cukre a ani o tom nevedia. Vyskúšajte jarný detox a obmedzte konzumáciu cukru. Možno zistíte, že aj vám je bez neho omnoho lepšie a vaše telo ho nepotrebuje.

Cukor navodzuje príjemné pocity a vďaka tomu ho chceme viac a viac. Na druhú stranu je zarážajúce, že mnoho ľudí práve pre tieto príjemné pocity zabúda na tie negatívne, ktoré cukor podnecuje. Podráždenie, náladovosť či nesústredenosť. Za to všetko je zodpovedný práve cukor. A to nehovoríme o zdravotných následkoch jeho nadmernej konzumácie.

Nadmerná konzumácia cukru sa podieľa predovšetkým na náraste telesnej hmotnosti. Ak sa naša hmotnosť dostane na úroveň nadváhy alebo obezity, tak sa zvyšujú zdravotné riziká rôznych ochorení, ako je napríklad diabetes druhého typu, srdcovo-cievne ochorenia, určitý druh rakoviny, depresia a mnoho ďalších. Navyše, ak konzumujeme nadmerné množstvo fruktózy, tak si môžeme zbytočne zaťažovať pečeň, môže sa nám zvýšiť hladina triglyceridov a v extrémnych prípadoch môže dôjsť až k zhrubnutiu pečene,“ hovorí výživová poradkyňa značky KetoMix, Monika Tělupilová. 

Ak sa rozhodnete, že chcete začať žiť zdravšie a svoje telo prečistiť, zamerajte sa na zmenu svojho jedálnička. Neznamená to, že zoškrtáte všetky jedlá a budete konzumovať iba zeleninu. Práve naopak. Telo pre svoje zdravé fungovanie potrebuje každý deň spaľovať určitý prísun jedla a ten premeniť na energiu, ktorú následne využije. Zamerajte sa predovšetkým na to, aby ste jedli kvalitné jedlo. Obmedzte vo svojom jedálničku cukry, vyvarujte sa chemických látok a pridaných glutamanov, čítajte pozorne etikety na obaloch výrobkov. Možno budete sami prekvapení, čo všetko niektoré „zdravé jedlá“ naozaj obsahujú.

Taká jarná očista môže u každého z nás spôsobiť napríklad aj kompletnú zmenu stravovania a snáď aj zamyslenie nad tým, čo naozaj jeme. Ruka v ruke s tým ide saj naša túžba vyzerať lepšie a zhodiť nejaké to kilo navyše. Zabudnime však na drastické diéty a dramatické hladovky, ktoré nášmu zdraviu naozaj neprospievajú. Hľadajme zmysluplnú formu stravovania, po ktorej schudneme, budeme sa cítiť lepšie a zdravšie. Vtedy nášmu telo nebude naozaj nič chýbať.

Ako a kde začať?

Adekvátny príjem bielkovín je pre naše telo dôležitý z niekoľkých dôvodov. Proteíny sa pomerne dlho trávia, takže nás zasýtia na dlhší čas a súčasne tlmia chuť na sladké. Konzumácia bielkovín znižuje hladinu hormónu ghrelínu, ktorému sa hovorí aj hormón hladu.

Bielkoviny v strave podporujú udržanie svalovej hmoty alebo jej rozvoj v priebehu silového tréningu. Ak sa vám podarí navýšiť vašu svalovú hmotu, tak si zvýšite váš bazálny metabolizmus a vaše telo bude spaľovať viac energie. Ak súčasne obmedzíte príjem sacharidov vo vašej strave, môže to pozitívne podporiť aj snahu o redukciu prebytočného tuku v tele.

Ak sa rozhodnete vyskúšať vynechať sacharidy, a naopak zaradiť do svojho jedálnička viac bielkovín, získate nielen lepšiu náladu a chuť do života, ale zhodíte aj prebytočné kilogramy. Vyskúšajte 4 týždne bez cukru s diétnym plánom KetoMix a po jeho absolvovaní po mesiaci zistíte veľký rozdiel – a to nie len na veľkosti vášho oblečenia.

 

Niekoľko pravidiel pre jarnú očistu:

  • Dodržujte pitný režim. 

  • Obmedzte pitie alkoholu a kávy, aspoň počas detoxu. Alebo vyskúšajte našu KetoMix kávu na podporu chudnutia.  

  • Doprajte si prechádzky na čerstvom vzduchu alebo vymeňte cestu do práce autom či MHD za prechádzku pešo.  

  • Stavte na bylinky a zaraďte ich do svojho bežného dňa (bylinkové čaje).

  • Dodajte svojmu telu každý deň prísun vitamínov. 

  • Skúste prespať denne 8 hodín. 

  • Upravte svoj jedálniček a odľahčite svojmu tráveniu. 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode