Briliant

24.03.2016 08:00

Nemeckú značku Mercedes Benz asi netreba nijako zvlášť predstavovať. Klenot s najvyššími métami trvalo súperí s dvojicou Audi a BMW a tento boj prináša nové a krajšie modely, ktoré potešia každého autíčkára.

Najnovšia tretia generácia Áčka je toho dôkazom. Zmodernizovaná verzia pôsobí sviežo a sebavedomo a jej športový a dynamický dizajn nás úplne dostal. Omladzovacia kúra mu naozaj prospela a nový tvarovaný nárazník s dominantnou chrómovanou maskou chladiča s diamantom uprostred robí z neho ozajstného krásavca. Už stlačením diaľkového ovládača vás uvitajú nádherné výkonné svetlomety modrou žiarou a o chvíľu je to žltý lúč v tvare fakle. Interiér patril vždy medzi silné stránky tejto značky a ani teraz tomu nie je inak. Všade na vás dýcha precízne dielenské spracovanie príjemné na dotyk a pohľad.

Pohodlne sme sa usadili do ergonomických sedadiel a vychutnávali ich povestnú kvalitu. A čo sa priestoru týka, štyria dospelí pasažieri si miesto nájdu, ale päť už len s istými obmedzeniami. Stredovým panelom dominoval pekný grafický osem palcový displej s Apple CarPlay s integrovaným MirrorLink. Plastové dekory s jemnou kockovanou štruktúrou dokonale imitovali karbónový vzor. Všetky základné informácie pre vodiča sú podávané z prístrojovej dosky s analógovými budíkmi, medzi ktorými sa nachádza aj displej palubného počítača. Všetky tieto funkcie je možno ovládať priamo z volantu. Tojramenný multifukčný kožený volant s bielym prešívaním nádherne ladil so sedačkami a interiérom. Mal ideálnu hrúbku venca, dokonale sedel v rukách a ovládacie tlačitka fungovali na jednotku. Kufor veľa vody nenamútil a ponúka len 341 litrov. V prípade potreby však sklopením zadných operadiel dosiahnete objem až 1157 litrov. Veľkým plusom je vyššia nakladová hrana, ktorá pri ťažkej a objemnejšiej batožine poteší. Pod kapotou sa ukrýval úsporný štvorválcový agregát s objemom jeden a pol litra. Po naštartovaní motor dával o sebe vedieť hlasitým klepotom, no po zatvorení dverí bolo v kabíne úplné ticho. Do kabíny sa zvuk dostane len výnimočne, hlavne pri veľkej záťaži. Výraznejší športový výkon a drastické zrýchlenie však od neho nečakajte.

Motor pracuje bezchybne a spoľahlivo a je stavaný hlavne na spotrebu. K tomu napomáha aj automatická prevodovka 7G-DCT, s vizitkou presnosť a citlivosť a za nič by sme ju nemenili. Fantasticky sa choval aj dobre odpružený podvozok a jeho skvelé jazdné vlastnosti na akomkoľvek povrchu sme si do sýtosti vychutnali. S noblesou sa prenášal ostrými zákrutami a priam excelentne držal stopu. Myslím, že tento model sa naozaj vydaril a zasluži si pozornosť pre svoj atraktívny dizajn, precízne upravený interiér, výborné jazné vlastnosti, spotrebu, bezpečnosť a povestnú nemeckú kvalitu.

Tak na čo ešte čakáte?

 

Text a foto: Ľubomír Feckanín

 

Mercedes Benz A180d  
Zdvihový objem cm3      1461
Max. výkon v kW (k) pri 1/min     80/4000
        
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min
    260/1750-2500
Maximálna rýchlosť v km/h         190
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h       11,3
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)      4,6/3,8/4,1
Cenatestovaného modelu bez DPH     24 583 €

                           

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode