Bordový tátoš

09.12.2012 10:40

Litrový trojvalec Ford Focus 1,0 EcoBoost Spirit X

Downsizing – slovo, ktoré nepočuť často a znamená zmenšovanie veľkosti  objemu motorov. Ford stavil na túto kartu a urobil dobre, lebo si vybojoval Titul motor roka 2012.

Čo nás ale veľmi prekvapilo v benzínovom trojvalci?  Nízka priemerná spotreba – 5,1 l/100 km, ktorá síce bola udávaná výrobcom, ale aj po našom teste sa plus, mínus do šiestich litrov pohybovala. A to je ozaj veľké plus na taký nízky objem motora. Výborná bola dynamika a akcelerácia, ktoré adekvátne spĺňali požiadavky tohto motora. Podvozok dobre eliminoval nerovnosti a prejazdom zákrut sedel v jazdnej stope a nevykláňal sa do strán. Motor ťahal plynule aj vo vyšších otáčkách, jeho chod bol tichý a kultivovaný, o čom svedčilo, že vo vnútri kabíny ste žiaden hluk nepočuli. Presné radenie šesťstupňovej radiacej páky a pre neskúsených vodičov pomôcka ukazovateľa preraďovania stupňov na paneli by ocenil nejeden vodič ako aj cúvacie senzory pri sťaženom parkovaní.

Interiér pôsobil elegantne, vkusne a priestorovo. Ak po nastúpení do vozidla si sadnete na predné anatomicky tvarované sedadlo, tak na vás zažmurkajú prístrojové budíky s tyrkysovým podsvietením, čo pôsobilo veselo a živo hlavne pre ženskú časť vodičiek. Príjemným červeným podsvietením to dopĺňali kľučky a stredová konzola.

Aj keď sa zdalo na prvý pohľad, že ergonómia niektorých tlačidiel je neprehľadná, tak po nejakom čase ste sa zoznámili a naučili všetko, čo bolo potrebné k ovládaniu Focusa. K tomu nám hralo kvalitné autorádio a spríjemňovalo dlhú cestu. Dvaja pasažieri na zadných sedadlách sa na nedostatok miesta na zadných sedadlách nesťažovali. Väčšie množstvo batožiny ste nemali problém dať do kufra.

Vzhľadovo bordový tátoš pôsobí  športovo a pritom elegantne s určitou dávkou noblesy. A motoricky Ford Focus 1,0 EcoBoost? Jednoznačne si titul motor roka 2012 právom zaslúžil.

   

Technické parametre  
Ford Focus 1,0 EcoBoost  
Objem motora (cm3) 999
Výkon (kW/k) 92/125
Krútiaci moment (Nm) 200
Max. rýchlosť (km/h) 193
Zrýchlenie 0 – 100 km (s) 11,5
Kombinovaná spotreba (l/100 km) 5,1
Cena testovanej verzie 14 990 €  

 

Späť

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode