BMW Concept iX3. Elektrická mobilita z jadra značky BMW

25.04.2018 20:00

Spoločnosť BMW Group napreduje so svojou stratégiou elektrifikácie zavádzaním elektrickej mobility aj do vozidiel hlavnej značky. Štúdia BMW Concept iX3, ktorá sa prvý raz predstaví na autosalóne Auto China 2018 v Pekingu, ponúkne pohľad na budúce rozširovanie modelovej ponuky práve v tejto oblasti. Prvým modelom značky BMW s čisto elektrickým pohonom bude plnohodnotné Sports Activity Vehicle (SAV). V oblastiach ako využiteľnosť a komfort sa nerobili žiadne kompromisy.

Súčasťou inovácií predstavených v štúdii BMW Concept iX3 je piata generácia technológie pohonu BMW eDrive. Hlavou výhodou tohto elektrického pohonu budúcnosti je zjednotenie elektromotora, prevodovky a výkonovej elektroniky do nového samostatného pohonného celku. Súčasťou piatej generácie sú aj nové a výkonnejšie batérie. Nový technologický celok prináša jednoznačné výhody v oblastiach ako priebeh výkonu, dojazd, hmotnosť, priestor na zabudovanie a flexibilita. Toto všetko sa prvý raz predstaví v čisto elektricky poháňanom SAV.

Pri vývoji piatej generácie elektrického pohonu zohrávali významnú rolu aj neoceniteľné skúsenosti značky BMW i, pričom práve značka BMW i bude niečo ako nervové centrum ďalšieho vývoja trvalo udržateľnej mobility. V tomto prípade sa otvára nová dimenzia technologických transferov pohonného systému vyvinutého pôvodne pre vozidlá BMW i do vozidiel jadra značky BMW Group

Vozidlá hlavnej značky s plne elektrickým pohonom budú v budúcnosti niesť aj logo značky BMW i. Na štúdii sa nachádzajú na bokoch a na zadnej časti. Technológia BMW eDrive je dnes súčasťou nabíjateľného plug-in hybridného pohonu, ktoré používajú modely s označením BMW iPerformance ako aj vozidlo MINI Cooper S E Countryman ALL4. O elektrický pohon štúdie BMW Concept iX3 sa stará nový, mimoriadne kompaktný vývojový stupeň tejto technológie. Budúca sériová verzia elektrického SAV tak bude využívať technologický základ pohonu modelu BMW iNext, ktorý sa predstaví v roku 2021.

BMW Concept iX3 s elektromotorom s výkonom 200 kW (270 k) a s dojazdom 400 km podľa normy WLTP.

Štúdia BMW Concept iX3 predstavuje ďalší míľnik na ceste k mobilite bez lokálnych emisií, ktorá je súčasťou elektrifikačnej stratégie spoločnosti BMW Group. Vozidlo z kategórie Sports Activity Vehicle (SAV) tak opäť vytvára cestu k novému a prelomovému druhu nezameniteľnej radosti z jazdy, ktorou sa preslávila značka BMW. Aktuálny model BMW X5 xDrive40e iPerformance (kombinovaná spotreba benzínu: 3,4 – 3,3 l/100 km; kombinovaná spotreba elektrickej energie: 15,4 – 15,3 kWh/100 km; kombinované emisie CO2: 78 – 77 g/km) sa predstavil v roku 2015 ako prvý nabíjateľný plug-in hybridný model hlavnej značky BMW. A model BMW ActiveHybrid X6 predstavený v roku 2009 bolo prvé Sports Activity Coupé na svete s plne hybridným pohonom.

Štúdia BMW Concept iX3 predstavuje spojenie výnimočnej radosti z jazdy, ktorou sa preslávili modely BMW X a pohonu, ktorý nevypúšťa lokálne emisie. Pracuje v ňom piata generácia elektromotora vyvinutého pre SAV s výkonom viac ako 200 kW (270 k). Špeciálne upravená vysokonapäťová batéria má kapacitu viac ako 70 kWh, čo je dosť na to, aby sa elektrické SAV podľa normy WLTP dostalo do vzdialenosti 400 kilometrov.

Ďalším špecifikom vysokonapäťových batérií vyvinutých pre piatu generáciu technológie eDrive je upravený spôsob nabíjania. Zásobníky energie majú novú riadiacu jednotku a môžu sa nabíjať aj z rýchlonabíjačiek s výkonom až do 150 kW. Prostredníctvom nich sa vysokonapäťové batérie nabijú za 30 minút.

Spolu so štúdiami BMW Concept iX3 a BMW i Vision Dynamics, ktoré sa predstavia v Pekingu, bude ťahákom expozície spoločnosti BMW Group aj ukážka dizajnových rozdielov medzi vozidlami značiek BMW a BMW i. Vzhľad štúdie BMW i Vision Dynamics predstaví prelomový dizajnový jazyk vyvinutý špeciálne pre modely BMW i. Typický vzhľad modelov BMW i naznačí aj dizajnové smerovanie ostatných modelov značky. Štúdia prvého plne elektrického vozidla značky sa jasne vyznačuje robustným a premysleným univerzálnym charakterom vozidla kategórie SAV, na ktorý nevplýva prítomnosť pohonu bez lokálnych emisií, ktorý sa nachádza pod kapotou.
Elektrický pohon vizuálne pripomenú iba vyššie spomínané dizajnové prvky prevzaté od značky BMW i.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode