Biele žihadielko

15.01.2017 11:03

Ako to býva, už pomaly každá automobilka má vo svojom repertoári motor o objeme jedného litra. A ani značka Audi nie je výnimkou. Nová A3-ka dostala s novým motorom aj facelift a musíme povedať, že vyzerá naozaj úžasne. Prvú zmenu sme objavili na prednom nárazníku, ktorému dominovali nové tvary LED svetlometov s denným svietením.

Za príplatok dostanete Audi Matrix LED svetlomety s oveľa jasnejším osvetlením, kde sa jednotlivé diódy zapínajú alebo vypínajú od závislosti počasia. Neprehliadli sme ani zadné trojrozmerné svetlá či široký difúzor, ktorý dáva autu športový look. K výrazným prvkom karosérie patrili ostré prelisy pod oknami a nad prahmi dverí. Interiér svojím spracovaním patrí k pýche tejto nemeckej automobilky. Všetko je vyšperkované k dokonalosti a kvalita spracovania na najvyššej úrovni. Vo vnútri kokpitu bolo naozaj dostatok priestoru vpredu a to platilo aj vzadu. Ergonomické a pohodlné sedadlá poskytovali parádny luxus a ani pri dlhšej jazde chrbát neprotestoval. Novučičký je aj trojramenný multifunkčný volant s ideálnou veľkosťou. Vysúvací 7-palcový stredový displej ostal zachovalý, ale stále patrí k špičke so svojou premakanou grafikou a precíznym ovládaním. Displej sa dá zasunúť pomocou tlačidla, ak by vás rušil. Aj veľkosť batožinového priestoru ostala rovnaká. Objem 380 litrov je postačujúci a po sklopení zadných sedadiel narastie na vynikajúcich 1220 litrov.

Ako sme už spomínali novinkou bol benzínový trojvalec s výkonom 85 kW a 115 koňmi. Motor s označením 1.0 TFSI mi vôbec nepripadal ako trojvalec. Mal pekný kultivovaný chod, priadol tichúčko ako mača a aj pri vyšších otáčkach vydával primeraný zvukový prejav. Možno to bolo dobrým odhlučnením kabíny. Asi by málokto čakal variáciu automatickej prevodovky s najslabším možným motorom. Kto má rád pohodlie a komfort určite nebude sklamaný. Sedemstupňový automat bol tou najsprávnejšou voľbou. Radenie bolo neskutočne presné a stalo sa, že niekedy som ho ani nepostrehol. Priam dokonalý súlad s motorom. Na podvozok u tejto značky sa dá vždy spoľahnúť. Auto sedí na ceste ako prikované a ani prudké zjazdy zákrut mu nerobia problém. Skvelo drží stopu a nakláňanie do strán je mu cudzie. Každý výtlk alebo nerovnosť dokonale filtruje a do kabíny sa neprenáša žiadny zvuk.

A čo na záver?

Audi A3 Sportback znovu nesklamalo s ani tak malým agregátom. Stačí sa pozrieť na tie dokonalé tvary s nádhernými dynamickými líniami zo štyrmi kruhmi na prednej maske a pochopíte, že Audi je vrchol bezpečného, spoľahlivého auta s ktorým budete navždy spokojný.

Text a foto: Ľubomír Feckanín

 

Audi A3 Sportback 1.0 TFSI  
Zdvihový objem cm3       999
Max. výkon v kW (k) pri 1/min       85/5 000-5 500
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min     200/2 000-3 500
Maximálna rýchlosť v km/h          206
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h         9,9
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)      4,7
Základná cena modelu                   24 200 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode