Bezpečný francúz

31.01.2014 11:47

Spisovateľ Ľubomír Feldek si zaveršoval na modeli  Peugeot 2008

 

Pán Feldek, máte za sebou spoluprácu s Jánom Ďurovčíkom na muzikáli Rómeo a Júlia, Princ a Večernica. Čo nové pripravujete, čo diváci môžu uvidieť?

S Jankom Ďurovčíkom robím veľmi rád a verím, že naša spolupráca bude naďalej pokračovať.V SND ma čaká v júni premiéra rodinnej rozprávky  "Ako sa Lomidrevo stal kráľom." Trojhlavého draka bude hrať 21 hercov, je to zaujímavý projekt a verím, že toto predstavenie pritiahne mnohé rodiny do divadla. Vyšla mi aj čiernobiela kniha rozprávok, ktorú som robil s Mirom Cipárom.

Máte ešte nejaké sny, ktoré chcete premeniť na skutočnosť?

Nemám žiadne sny, lebo mám takú skúsenosť, že sa mi stanú dobré veci, keď ich  neplánujem. Ak plánujem, tak sa mi to obyčajne nepodarí.

Pamätáte si ešte na začiatky vášho šoférovania, keď ste absolvovali prvýkrát autoškolu?

Bolo to dosť dávno, ak sa dobre pamätám, tak v roku 1967.  Vtedy som bol mladý chlapec a nebol taký problém urobiť autoškolu. Inštruktor bol môj priateľ a cvičné jazdy boli pokojné. Pekný zážitok mám, keď sme mali cvičnú jazdu v ten deň ako mali policajti. Autoškoly nezastavovali, ale nás náhodou zastavili, vraj či som nepožil alkohol za volantom. No ale ja som si v ten deň vypil a zabudol som na to. Nastal strach, keď sa policajt pýtal inštruktora či sme pili. Na inštruktorov súhlas sme sa začali smiať hoci mne do smiechu nebolo. Vrátili nám doklady, že môžeme pokračovať v jazde. Padol mi vtedy kameň zo srdca tak, že by ste ho aj vy počuli.

Za ten váš motoristický život ste mali skôr ťukesy alebo važnejšie dopravné nehody?

Malé ťukesy za môjho života som mal. Buď do mňa narazili, alebo som nabúral ja, ako v jednom prípade, keď som si neočistil zadné okno. Parkoval som pred malým Baťom pri Sovietskej knihe. Chcel som cúvať, kým prejde auto a narazil som doňho. Zhodou okolností to bola autoškola, ktorá tam zastavila.

Dá sa povedať, že vaša žena Oľga jazdí lepšie alebo má len menej nehôd?

Moja žena krúti volantom hocijako. Ak jej poviete doľava, tak ona krúti doprava a naopak. Veľa žien má tento problém. Oľga sa orientuje podľa spodnej časti volantu. Smejem sa a neviem jej to vysvetliť, ale v živote ani raz neťukla, jazdí bez jediného škrabanca! Klobúk dolu, je naozaj dobrá ako aj iné ženy v mojom okolí. Postrehol som však, že ženy rozmýšľajú s nohou na plyne a muži s nohou na brzde.

Bývate v centre mesta a veľakrát chodíte peši. Ako sledujete vašimi očami bratislavských vodičov?

Bratislavskí vodiči si nenavykli, že chodcov by mali púšťať na prechode pre chodcov. V Nemecku a v Rakúsku je to samozrejmosť, ale u nás?

Nadávate na drzých a netrpezlivých vodičov?

Nenadávam za volantom a ani nemôžem, lebo nemám ľavé oko. V detstve som si ho vypichol, tak moje reakcie nie sú ako u zdravého človeka s dvomi očami. Musím byť opatrnejší. Vraj je  pre mňa vymyslené auto, ale zatiaľ som v ňom nesedel. Často sa mi stávalo, že trúbili na mňa po ľavej ruke, lebo nie vždy som si všimol všetky reakcie a vtedy ma môj anjel strážny zachránil. V dnešnej dobe však mrtvý uhol už automobilky vedia v späťákoch eliminovať. Aj preto mám radšej v aute spolujazdca. V mojom prípade je tiež dôležitý.

Dovolenkové moto zážitky sa vám vynoria ešte v pamäti?

Mali sme viac áut, ale spomínam si na Škodu 1203, keď sme s tým autom išli do Juhoslávie. Radosť nás prešla, keď sa nám auto pokazilo a my v cudzine. Boli sme na úplnej samote, kde stáli tri domy a v jednom býval automechanik. Naše šťastie! Autá vedia, kde sa majú pokaziť, keď urobia svoju prácu.

GPS, navigáciu v aute nepotrebujete?

Navigáciu nepotrebujem, lebo vždy sme prišli, kam sme potrebovali. Mali sme žiguláky, Hyundai, Moskvič 407, Renault a navigácia nechýbala. Posledné auto Renault Scénic sme kúpili našej dcére Katke, ktorá má kapelu a viac to ho potrebuje. Ja sa už nechávam voziť. Buď na ňom jazdí manželka alebo dcéra.

Pán Feldek, ako sa vám páčil nový Peugeot 2008 1,6 Vti?

Je to jednoznačne rodinné auto, ktoré by sme využili aj v našej rodine. Hneď ako som tento Peugeot 2008 uvidel, som zbadal francúzsky šarm, ale aj dynamický temperament. Do mesta, na diaľnicu aj do terénu - to je skutočne všestranné využitie auta!

Vo vnútri je všetko na mňa príliš elegantné v koži, čo ja už veľmi nepotrebujem. Dobré nastupovanie, sedenie, výhľad von je aj pre starších pánov. Prehľad o prístrojoch na palubovke mi stačil, nepotrebujem príliš veľa gombíkov. Volant vyhovoval, ale vyhrievané sedadlá sú pre mňa príliš komfortné. Najviac sa mi páčil priestor. Kufor je taký veľký, že moja dcéra Katka by tam odviezla celú svoju hudobnú aparatúru. Dobrá prevodovka a dobrý motor, dokonca sme vyliezli do takého kopca v ťažšom teréne, že som bol prekvapený, s akou ľahkosťou Peugeot vyšiel. Nečudujem sa, že auto má 5 hviezdičiek v rámci bezpečnosti. Mať tak menej rokov, vedel by som si riadne užiť jazdné vlastnosti tak skvelého auta!

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode