Bezpečné autá mám rada...

26.09.2020 14:41

Majiteľka baby klubu Aqua Mobik Monika Zemanová o tom, ako sa je rozbehlo auto v centre mesta, o doprave v Londýne, výmene kolesa a pomoci pánov policajtov a testovaní nového Fordu Kuga vo videu.

Ako dlho sa venuješ plávaniu dojčiat a batoliat predškolského veku?

 

Už je to veru 25 rokov a z toho 11 rokov riadim vlastnú firmu. Som bývala závodná plavkyňa, pretože pri vode som odmalička a tak sa mi stala osudnou. Som aj členom veteránskeho klubu plávania. Prednášam, zúčastňujem sa rôznych školení a školíme budúce inštruktorky.

Máme aj ďaľšiu prevádzku v Šamoríne a nedávno sme začali kurzy morských panien tzv mermaiding, čo bude zážitkové plávanie pre deti. Okrem toho robíme pilates pre tehotné mamičky s cvičením v bazéne.

Po autoškole si nemala problém sama jazdiť alebo si mala v niekom podporu?

 

V autoškole som jazdila viacmenej po mimomestských cestách, ale, keď som mala ísť do centra, tak som auto odstavila na parkovisku a išla elinou. Mala som veľký stres, ale zlomilo sa to vtedy, keď som mala chorého psa a bolo treba ísť k lekárovi, lebo naši boli na dovolenke. Do oranžového žiguláka som dala psa a vyrazili sme. Ako som odbočovala na Prievozskú ulicu a v späťákoch som videla kolónu, tak ma zalial pot a krvi by sa mi nedorezali, ale dala som to. Na prvú svoju jazdu určite nezabudnem.

Nacestuješ sa do dnešného dňa viac než dosť a nehody sa ti vyhýbajú?

 

Nemala som žiadnu vážnu dopravnú nehodu, len také drobné škrkance. Naposledy som takto v Prahe buchla do stĺpika, ktorý som nejako včas nezaznamenala. Nastala rana a vybehli sme s kamoškou von z auta a nechápala som, že na karosérii som nemala absolútne nič! Možno aj preto, že mám bezpečné auto.

Tvoja dcéra žije a pracuje v Londýne a keď ju ideš pozrieť, vidíš rozdiel v dopravnom systéme tam a u nás?

 

V Anglicku je drahšie vozenie v autách ako u nás. Platia snáď za všetko, emisný poplatok, exhaláty do ovzdušia a iné. Viac využívajú MHD a metro, ktoré zase my nemáme. Viezla som sa aj lodným taxíkom po vode, ktorý zastavoval na zastávkach, kde ľudia nastupovali a vystupovali. Prekvapilo ma, že tak ako je u nás aplikácia na kolobežky, tak u nich je podobná na autá. Ťuknete apku, cez ktorú sa auto otovrí a kľúče nájdete v kastlíku. Ak chceš nakúpiť, tak je to super. A mohlo by to byť aj u nás...

Máš niečo netradičné z tvojho šoférskeho života?

 

Myslela som si, že budem v Novom čase alebo vo večerných správach, keď som mala pracovné stretnutie v centre mesta. Mali tam vykolíkované miesta a vedela som, že musím poprosiť vrátnika, aby dal tie kužele preč nech môžem zaparkovať. Išla som do banky a len som očkom chcela ešte skontrolovať auto a to tam už nebolo! Vybehla som von a auto si pomaly išlo smerom na námestie SNP. Podarilo sa mi doňho nastúpiť bez nehody, ale doteraz mám zimomriavky, keď si spomeniem, čo sa mohlo stať.

Skúsenosti s policajtami a prípadné vyriešenie priestupku dovorom sa ti podarilo?

 

Išla som z divadla a podarilo sa mi prejsť na červenú a zastavili ma policajti. Nakoniec ma odprevadili predo mnou do Vajnor, pretože som vraj nebezpečný jazdec a musia ma odprevadiť. Inokedy som nahrávala hlasovú správu ako sa odbočuje na Ikeu a stopli ma policajti, ale pokutu mi nedali a tiež ma odprevadili s tým, že mi uvoľnia cestu.

 

Si technický typ alebo voláš priateľovi na telefón, keď treba vymeniť koleso?

 

Vymením koleso ak treba, ale mala som úsmevnú historku, že som v zime nabehla do jamy a dostala som defekt. Volala som už neviem komu a zrazu predo mnou sa ocitli policajti a vymieňali mi koleso. Chlapci, že chrániť a pomáhať, tak vás poprosím. Bolo to veľmi milé...

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová


 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode