Berlingo a Kmeťoband na cestách!

25.02.2017 08:34

Igor Kmeťo si vyskúšal nový Citroen Berlingo! Dozviete sa ako robil autoškolu na nákladných autách, žiguláky v rodine museli byť a v červenej farbe, lebo tú cigáni milujú...a všeličo zaujímavé z automobilového sveta!

Viem o vás, že Kmeťoband robí ročne veľa koncertov a vášmu synovi Igorovi Kmeťovi ml. vyšiel najúspešnejší funkový album pod názvom Ja som Funky koncom roka 2015, ktorý je stále veľmi úspešný, o čom svedčia mnohé platne a ocenenia...

Môj syn vydal najlepší album funkových sklatieb za posledných 30 rokov, ktorý bol ako inak aj ocenený. Určite boli časy, keď sa predávalo viac nosičov, ale keď je niečo dobré, tak sa to aj teraz  predáva. Okrem toho máme ročne 140 koncertov, čo nás teší, že nás ľudia chcú a majú radi. Veď koncertujeme v mnohých krajinách či už sú to Čechy, Belgicko, Nemecko, Anglicko, Maďarsko a dokonca aj Kanada.

Stalo sa vám, že ste sa stretli na koncertoch s nenávisťou voči rómom?

Hral som na jednej akcii, kde boli vážení ľudia a v tom jeden opitý človek nás nahlas urazil nevhodnými slovami, kde bolo dvesto ľudí. Neuvedomil si, že tým zhodil sám seba, lebo my rómovia sa urážať nenecháme, máme svoju hrdosť a patrične sme mu to dali najavo. Musím povedať, že najväčší rasizmus je v Čechách a na Slovensku, v iných krajinách to nie je.

Tak to mi je ľúto...spomínate veľa krajín, kde ste koncertovali a mňa by zaujímalo, aké boli začiatky vašej éry šoférovania, keď ste bol mladý osemnásťročný chlapec. Robili ste si vtedy vodičák?

Kdeže! Až v roku 1979 som si robil autoškolu, čo je už dosť dávno...mal som 21 rokov. To už som mal dcéru a testy na vodičák som sa musel učiť na WC, aby som sa vedel sústrediť a mal kľud. Dokonca som si robil trojku na nákladiaky, jazdil som na V3Ske.

To vážne!? Povedzte nám, aký to bol adrenalín na takých autách?

Jazdili sme na tých V3skách a išli sme kolónach. Ja za kamošom som išiel, keď zrazu on z ničoho nič zastavil v strede cesty a vyskočil von z auta. Všetci za ním sme nechápali, čo robí a len, že sme ubrzdili a nebola havária. No on zbadal na ceste päťdesiatkorunáčku a zastavil celú premávku, tým, že sa na ňu vrhol. Zaparkovali sme v garáži a musel som mu pripomenúť, že ideme na polovičku, veď som bol za ním druhý, tak mi dal 20 korún.

Po absolvovaní vodičáku ste nejaký čas ešte čakali, kým ste si zarobili na prvé auto?

Vedel som si už vtedy ako kelner zarobiť a hneď som si kúpil upravenú škodovku 110 LS s čiernou strechou...bol som najväčší frajer v Bratislave. Potom som mal Volgu, ktorú som kúpil od kamoša, síce žrala 12l na 100 km, ale ten komfort! Aj dievčatá v tom aute plakali...od radosti. J V roku 1986 som si kúpil novú Ladu na ministerský poukaz, ktorý som si tiež zohnal za 15000 korún. My rómovia sme na červenú farbu a „náš“ Mercedes bola v tej dobe červená Lada! A teraz je to Mercedes, majú ho tí, ktorí sa uchytili a niečo v živote dokázali. Okrem žigulákov som mal Tatru 603 a v roku 1989 som si kúpil Favorita.

Vraj ste si aj z Ameriky v deväťdesiatych rokoch doviezli autá?

V LA som bol v roku 1992 a kúpil som tam Toyotu Celiccu, ktorú som si sem priviezol a ešte taký malý džíp Suzuki a Ford Probe, ktoré som potom predal a nechal som si len Toyotu.

Rýchlo sa presúvate, keď musíte byť všade na čas, aby ste stíhali to množstvo koncertov... tak mi povedzte, či sa sem tam podarí nejaká pokuta?

Ponáhľal som sa smerom na Trnavu do Žiliny a na tachometri mi ručička ukazovala asi 170 km/h, zozadu ma stále tlačilo auto, tak som pridal na 210! Aj keď mám Mercedes, tak zrazu ma predbehol Passat so zapnutými majákmi pred trnavskou benzínkou. Smerovali ma na pumpu a začali mi nadávať. Našťastie mali dobrú náladu a dali mi pokutu iba sto eur. Štve ma, že merajú na takých úsekoch, kde si to každý trochu pustí a to sa mi nepáči. Platil som aj viac pokút za rýchlosť, ale po meste idem predpisanou rýchlosťou.

Čo dopravné nehody a riskantní vodiči, ktorí vás ohrozovali v cestnej premávke?

Raz mi jedna pani nacúvala do auta a ešte mudrovala. Tak som jej povedal nech radšej ide, lebo keď chytím amok, bude zle a nepomôže ani polícia. Vraj som zle stál, nie aby si uznala, že nevedeka cúvať...skoro ma porazilo. Čo ma vážne ohrozilo?! Viem, išiel som v ľavom pruhu dosť rýchlo a zrazu okolo mňa prefrčala yamaha. Zľakol som sa, keď ma motorkár predbehol z ľavej strany blízko plota. Vtedy by sa mi krvi nedorezal, ak by som trošku stočil, tak ten chlapec je mŕtvy na mieste. Musel som zastaviť na parkovisku a rozdýchať to. To sú tí darcovia orgánov a ja viem prečo. Poznal som osobne človeka, ktorý si v pondelok kúpil motorku a v piatok sa zabil.

Veľa žien nevie parkovať, cúvať, ale s radosťou za volantom smskujú. Ako to vidíte vy?

Mnohé ženy sú najviac nebezpečné pri parkovaní a cúvaní, tam vedia urobiť poriadny zmätok. Zbadám to hneď a už viem, že je to žena. Niektoré sú opatrnejšie, zodpovednejšie vodičky a niektoré vidím ako sa maľujú, smskujú a to z duše neznášam. Aj synovi vynadám, keď smskuje, on to dokáže aj vo vysokej rýchlosti, ale ja som na to alergický.

Zaujal vás model Citroen Berlingo 1,6 HDI so svojimi úžitkovými vlastnosťami, ktoré ako muzikant by ste možno využili. Prijali by ste takého do rodiny?

Samozrejme! Dokonca som tušil, že je to diesel, veď ucho muzikanta počuje. Prijal by som ho, lebo je to praktická dodávka, ktorá vyzerá perfektne a je na všestranné využitie. Možno len strieborná farba splýva s cestou, tak by som volil ostrejšie alebo tmavšie farby, aby ma bolo viac videť na ceste... veď jazdí Igor Kmeťo! Pekné zvonku a praktické s prehľadnou palubovkou vo vnútri. Všimol som si, že interiér ladí s vonkajšou farbou. Detaily, ktoré potešia, ale mňa najviac upútal priestor, ktorý je na sedadlách, vzadu, v kufri, tam by som šupol celú aparatúru aj s klavírom! A poďme ako páni! Má to všetko, čo má praktická dodávka mať a tým, že je to diesel, je to aj úsporné a na dlhé trasy, ktoré robím, by sa Berlingo určite hodilo. Manuál v pohode, len som zhýčkaný a automat je pre mňa lepšia voľba. Dieselový motor nebol lenivý a vedel vystrčiť pazúriky, takže z každého uhla je tento typ auta pre mňa zaujímavý. Úsporné Berlingo s dobrou výbavou ma prekvapilo, ale keď som zbadal, odkladací priestor nado mnou a všade naokolo, tak si ma naozaj získalo. Malým stredným podnikateľom a muzikantom ako som ja by sa Berlingo šiklo. Uznajte ako to dobre znie, Berlingo a Kmeťoband na cestách!

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode