Banka lásky

11.04.2021 15:42

Ľúbostný príbeh Maríny a Sládkoviča je omnoho silnejší ako napríklad príbeh Rómea a Júlie.

Najdlhšiu ľúbostnú báseň sveta začal Andrej Sládkovič písať na jeseň roku 1844, keď sa dozvedel, že jeho milú chcú vydať za iného. Posledné verše dopísal v lete roku 1846, keď jeho Marína bola už takmer rok vydatá za iného. MARÍNA má 291 strof a 2900 veršov. Je to už 173 rokov Najdlhšia ľúbostná báseň sveta.
Od roku 2017 je zapísaná ako oficiálny svetový rekord vo World Record Academy, najväčšej organizácii na certifikáciu svetových rekordov.

Banka Lásky vznikla v rodnom dome Maríny Pischlovej, ktorá v ňom prežila väčšinu života a tajne tu uchovávala rukopis najdlhšej ľúbostnej básne od Andreja Sládkoviča.

Do hlavnej atrakcie budovy, ktorou je Trezor Lásky sa uschováva láska. Ako? Samotný trezor je tvorený zo špeciálnych malých schránok, v ktorých si môžete odložiť nejakú vec, ktorá má pre vás význam. Schránok tu nájdete toľko, koľko písmen, znakov a medzier má báseň Marína.

Táto schránka v trezore sa dá prenajať na rok za 50€ alebo doživotne za 100€. Je to na každom z vás...a obdržíte 2 vstupenky ročne, ktoré môžete darovať rodine, priateľom alebo prídete o rok znovu do Banskej Štiavnice.

Ďaľším lákadlom je celosvetovo unikátny LÁSKOMER. Dvojiciam, jednotlivcom, ale aj celým rodinám meria lásku. Vašej láske priradí krásny verš z básne MARÍNA, Najdlhšej ľúbostnej básne priradí krásny verš zbásne.

Prehliadku ocenia nelen zaľúbené páry, ale aj rodinky. Celé sa to točí okolo lásky a expozícia je urobená veľmi zaujímavo a každý si odnesie veľa príjemných zážitkov. Stretnete sa tam s hovoriacimi obrazmi, ktoré reprezentujú členovia SND, ale ktorí, tak to vám neprezradíme, pretože to je prekvapenie, ktoré vás očakáva...množstvo zaujímavých podnetov vás rozpáli a každý jeden návstevník odchádza s úsmevom na tvári.

Vstupné do expozície je 12€ pre dospelých,

10€ pre mladých vo veku 13-17 rokov,

8€ pre deti vo veku 6-12 rokov

deti do 6 rokov majú vstupné zdarma.

Otvorené je každý deň od 9:30 do 18:00 a vstupy sú každú hodinu. V lete odporúčame zarezervovať si vstup vopred online priamo na stránke Banky Lásky.

https://bankalasky.sk/ 

www.satur.sk/blog/top-10-zazitkov-ktore-ponuka-iba-banska-stiavnica/

 

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode