“Balet” na štyroch kolesách

04.02.2023 10:05

Bývalá baletka Viktoria Gyepes Árvová prezradila, ktorý balet je pre ňu najkrajší, aký zažila, keď sa točila na ceste. Koľko pokút zaplatila za šoférsky život a vyskúšala si nový model MG ZS v automate, ktorý po prvýkrát šoférovala…zážitky si môžete pozrieť vo videách.

 

22 rokov si odtancovala v zbore SND a momentálne ešte nie si v dôchodku, ktorý vám od roku 2004 vzali, ale dostávaš iba osobitný príspevok, ktorý vám schválili v roku 2014, ale vráťme sa k baletu. Povieš nám, aký je rozdiel medzi tancom sólistky a baletky v zbore?

 

Primabalerína alebo prvá sólistka robí náročnejšie prvky, čo sa týka skoku, piruet a má obrovskú zodpovednosť. V zbore je to zase ťažšie v tom, že oči musíš mať nielen vpredu, ale aj vzadu, dokonca i do strán. Je to podobne ako pri šoférvaní. Ak nie si prvá, tak musíš robiť všetky pohyby

ako ten prvý pred tebou pôjde. Musíte sa zladiť, byť jedno telo. Je to náročnejšie, lebo musím po technickej stránke splynúť s ostatnými baletkami, aby to bol jeden zladený tím a ešte dbáš aj na dokonalosť choreografie.

Spomínala si, že po konzervatóriu si pokračovala ďalej na tanečnej škole baletu v Gyori v Maďarsku. Na čo tam kládli dôraz, čo sa týka tanca? Mala si dobrého pedagóga?!

 

Oni tam smerujú viac do moderného tanca, ale samozrejme aj do klasiky. Mali sme veľmi dobrého pedagóga Wiliama Fomina bývalého ruského tanečníka ktorý nás veľa naučil a mnohé som využila v profesionálnom živote baletky. Ruský balet je síce špičkový, ale mne sa viac páči francúzsky, ktorý je elegantnejší a dáva dôraz na detaily a noblesu. Majú krajšie ruky a je mi bližší k srdcu práve pre tú eleganciu a jemnosť, ktorú vytvárajú na javisku.

Začínala si jazdiť na dedkovej Lade, ale vodičák si robila na škodovke. Priebeh záverečných skúšok si mala hladký?

 

Bola som posledná na záverečných skúškach. Mali sme dobrého a vtipného inštruktora na skúškach, ktorý bol zároveň aj šéf autoškoly Ficker. Všetkým nám pomáhal, ale na skúškach som bohužiaľ nedala prednosť na hlavnej ceste, lebo som si nevšimla dopravnú značku. Tŕpla som, že vodičák na prvýkrát nedostanem, ale našťastie mi to dali s napomenutím, že to v praxi nesmiem urobiť, lebo ma pokuta neminie. Mala som skrátka dobrý deň aj pán policajt…:)

Aj si zažila “balet” na štyroch kolesách?

 

Na ceste do Mošonmagyarováru som sa pošmykla a začal “balet” na štyroch kolesách, pretože som sa točila viackrát a veru …krvi by sa mi nedorezal, čo som tŕpla, ako to dopadne. Rozmýšľala som, či to dám do priekopy alebo do brány, čo tam stál jediný dom. Ďalej bolo jedno nové auto a práve doňho ma to od tej brány odrazilo a trošku som ho nabrala. Svoju feliciu som mala viac poškodenú. No a potom som tu moju feliciu už nechcela a predala som ju, lebo som v tom poverčivá a nechcela som si to auto nechať. Auto som už vic nevlastnila, ale jazdila na autách, ktoré patrili iným. Aj mi svokor daroval auto, rada ho šoférujem, ale som si ho vôbec neprepísala. 

Vtedy si zaplatila pokutu 150 eur, keďže to bolo z tvojej viny. To bola tvoja jediná pokuta?

 

To bola moja prvá pokuta a potom v Petržalke som nezastavila na Stopke a hneď ma zastavili policajti. Najprv mi chceli dať pokutu 300 eur, ale to sa mi zdalo veľa, ani som toľko nemala, tak som povedala, že mám iba 50 eur a dohodli sme sa. Ďalší zážitok bol, keď sme išli do Budapešti a chcela som nechať auto na Račianskej, ale nenašla som parkovacie miesto. Zavolali sme taxík, s ktorým sme chceli ísť na hlavnú stanicu a ten mi poradil, kde mám zaparkovať auto. Večer sme sa vrátili domov a už tam bol lístok od mestských policajtov. Mala som zaplatiť 78 eur, ale ak sa to zaplatí do 15 dní, tak len 52 eur. Celá moja štatistika pokút bola2 52 eur za 22 rokov. 

Urobila si taký priestupok, za ktorý si nebola potrestaná a mala šťastie?

 

Polroka dozadu v Ružinove opravovali niečo na ceste a ja som išla pozrieť moju kamarátku a behom týždňa som tam išla druhýkrát. Nevšimla som si, že zmenili druhý smer a už tam bola jednosmerka! Teraz je to už opäť obojsmerná cesta, ale vtedy nebola. Mne sa podarilo zdržať celú premávku, lebo som tam vbehla a vodič oproti mi začal vulgárne nadávať. Pochopila som, že som v protismere a rýchlo som sa otočila a nabehla na ten správny smer. Mala som šťastie, nakoľko o chvíľku som stretla policajtov, ale už som bola v správnom smere.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode