Autoškolu som neurobila na prvýkrát

16.03.2024 11:02

Generálna riaditeľka spoločnosti LUMINIA Patrícia Rojčeková sa s nami podelila o zaujímavé zážitky z Číny, kde žila 6 rokov a prezradila nám veľa o ich doprave a kedy sa tam začala rozvíjať elektromobilita. A prečo neurobila autoškolu na prvýkrát? Všetko sa dozviete v našom rozhovore a z testovania modelu Alfa Romeo Giulia, si dojmy pozrite vo videách. :)

 

Vyrábate svetovo unikátne krištáľové sviečky ručne z prírodných voskov. Okrem toho sú to aj vône do auta-difúzory a parfumy, ktoré sú zaujímavé...čím?

 

Základom sviečok z dielne LUMINIA je kokosový vosk a vosk z marhuľového jadierka, vône s esenciálnymi olejmi, s exotickými koreninami a vzácnymi drevinami. Trblietavý vosk vlievame do ikonických nádob z ručne fúkaného Bohemia krištáľu s krásnym a praktickým viečkom. Luxusné parfumy vyrábame s použitím spomínaných esenciálnych olejov, preto majú omnoho vyššiu intenzitu v každej kvapke a veľmi dlhú výdrž. Excelentné vonné zážitky si môžete už dopriať̌ aj pri cestovaní́ autom. Elegantný auto difuzér premení čas strávený́ v aute na výnimočný́ zážitok. Pre našich klientov vyrábame vône aj na mieru. Niekedy s jedným klientom trvá výroba jednej vône na mieru aj 6 mesiacov, s iným je to menej. Každý rok máme vždy novú jednu alebo dve vône. Snažíme sa priniesť klientom tú najlepšiu kvalitu, a preto paličky do difuzérov objednávame z Francúzska, pretože u nás sa taký typ nevyrába. Sviečky neobsahujú žiadne stabilizátory a konzervanty, takže sú vhodné pre alergikov, astmatikov, senzitívnych ľudí a deti.

 

Patrícia, šesť rokov si žila v Číne, precestovala si veľa krajín, ale v rámci práce aj veľa cestuješ. Pochádzaš z Liptova, takže asi tam si naberala zručnosti za volantom?

 

Prvý zážitok som mala v autoškole, ktorú som neurobila na prvýkrát. Na záverečných skúškach som vychádzala z parkoviska pri Tescu u nás v Liptovskom Mikuláši, a zadným ľavým kolesom som prešla cez plnú čiaru, keď som sa zaraďovala do pruhov. Na ceste bolo asi pol metra snehu a čiaru som nevidela. V aute som bola asi 2,5 minúty a policajti ma zastavili, že som skúšky neurobila, na druhýkrát som ich už urobila. Potom som sa ako 20 - ročná odsťahovala do Prahy na výšku a o pár rokov neskôr som odišla študovať a pracovať do Číny. Každých sto metrov sú na čínskych cestách bežné fotobunky, ktoré vás môžu zmerať, takže na rýchlosť radšej zabudnite. 

 

 

V Číne je množstvo áut a skútrov na cestách... Ako by si nám niečo z dopravy priblížila?

 

Všade je veľmi čisto. Vodiči tam jazdia pomaly na autách čínskych značiek, ktoré sa podobajú našim európskym. Sú tam vysoké importné clá a preto sa im neoplatí doviezť auto zo zahraničia. Všade sú tam mýtnice, cestné kontroly a musíš sa legitimizovať. Stalo sa, že nás zastavili v horách za dopravný priestupok, ale nevedeli sme sa dohovoriť, lebo nevedeli po anglicky, tak nás pustili. Nikto nechodí cez prechod pre chodcov, jednoducho ideš plynulo, nezastavíš a autá či motocykle sa prispôsobia. Je tam veľký chaos, a napriek tomu som tam videla minimálny počet nehôd. 

 

Sú Číňania ekologickí? Videla si tam elektromobily?

 

V rokoch 2014-2018 tam už mali elektrické bicykle, potom elektrické autá s dotykovým displejom. Dokonca boli aj autobusy na elektriku. Kvôli veľkých zápcham jazdia pomaly a tak mnoho vodičov pozerá filmy počas šoférovania. V Chengdu, v meste, v ktorom som bývala, bolo všetko eko. Stačilo zoskenovať kód, vzala som si auto a odviezla som sa, kam som potrebovala. Potom som auto nechala na parkovisku. Majú tam rôzne aplikácie a ani peniaze som tam nepotrebovala, lebo som platila všetko elektronicky. Nič som nemusela nosiť so sebou, len mobil. 

 

Dal ti policajt niekedy fúkať a musela si platiť pokutu za alkohol?

 

V Petržalke ma zastavil policajt za telefonovanie, pretože som mala v ruke mobil. K tomu všetkému mi dal ešte fúkať, ale všetko bolo ok. Zaplatila som pokutu 20 eur a ponáhľala som sa ďalej. Vtedy sme mali v Auparku pop-up store s našimi produktami a musela som tam byť na čas, aby sme ho otvorili, lebo inak by sme dostali pokutu aj tam. Rada jazdím rýchlo, takže pokuty za rýchlosť nie sú žiadnym prekvapením. V Čechách, kde som dávnejšie bývala, sa v tej dobe pokuty za rýchlosť riešili len na mieste, nie ako teraz, že vám môže prísť „prekvapenie“ poštou. Vyhovovalo mi to viac…

 

Ako sa ti jazdí v zime?

Táto zima bola strašná. Keď som išla pred Vianocami z Bratislavy do Liptovského Mikuláša cez Donovaly, celá cesta trvala asi 6 hodín. Po hodine čakania, Donovaly uzavreli, tak som to riskla cez Čertovicu. Stále snežilo a bola to čistá kaša. K tomu ešte všade skrížené kamióny, všade zvieratá a to naozaj nepridalo na nálade. V Číne, keď sme išli do Sichuanských hôr snowboardovať, sme si požičali auto. Na cestách bolo minimálne snehu, no aj tak som to celé musela odšoférovať ja. Moji pasažieri v aute boli z Panamy, Zambie, Kene a Dominiky, a aj napriek tomu, že dvaja z nich mali vodičský preukaz, ani jeden nevedel šoférovať manuál. :)

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode