Autosalón Ženeva 2016 Citroën C4 Cactus Rip Curl: 100 % outdoor verzia

23.02.2016 09:42

Citroën C4 Cactus je novátorský crossover, ktorý prináša do automobilového sveta nové nápady. Jedným z nich je aj spolupráca so značkou Rip Curl, ktorá patrí medzi svetových lídrov v oblasti surfov. Výsledok ich spolupráce sa verejnosti po prvý raz predstaví na autosalóne v Ženeve.


Pre Citroën je spolupráca so značkou Rip Curl, ktorá sa surfom venuje už od roku 1969, dôkazom, že C4 Cactus má výrazného outdoorového ducha, ktorý sa prejavuje aj v radikálnej a expresívnej verzii. Citroën tak priaznivcom tohto modelu ponúka originálnu verziu, ktorá sa odlišuje výkonom aj použitými technológiami. Zameriava sa na oddych, voľný čas a radosť. Rovnakú filozofiu vyznáva aj značka Rip Curl, ktorá vznikla v austrálskom Torquay, iba pár hodín jazdy autom od mýtického surfárskeho miesta Cactus Bay.

 

Obe značky vyznávajú rovnaké hodnoty ako kreativita a inovatívnosť, ale aj rovnaké nadšenie pre dobrodružstvo (v Rip Curl tomu hovoria "The Search", čiže neustále hľadanie dokonalej vlny), ktoré zvádza vyraziť kedykoľvek a kamkoľvek. Potvrdením spoločného dobrodružného ducha značiek Rip Curl a Citroën je premiéra systému Grip Control, ktorý sa tak po prvý raz dostáva do modelového radu C4 Cactus.

 

Grip Control, pohon, ktorý zvádza vyraziť za dobrodružstvom

 

Najväčšou novinkou modelu Citroën C4 Cactus Rip Curl, plne zameraného na outdoor, je zlepšenie jazdných schopností. Pod kapotou pracujú najvýkonnejšie motory modelového radu C4 Cactus spojené s manuálnou prevodovkou (PureTech 110 S&S BVM Euro6 alebo BlueHDi 100 S&S BVM Euro6). Citroën C4 Cactus Rip Curl exkluzívne získal systém Grip Control doplnený o špeciálne celoročné pneumatiky Mud & Snow, ktoré preukážu svoje schopnosti najmä v náročnejšom teréne (pneumatiky Goodyear 205/50 R17 89V - Vector 4Seasons).

Systém Grip Control umožňuje využiť zlepšené jazdné vlastnosti počas jazdy v teréne. Je súčasťou ESP a v závislosti od zvoleného režimu ovláda preklzovanie predných kolies, čím posúva limity jazdy v teréne. Ovládač Grip Control sa nachádza v strede palubnej dosky a umožňuje voľbu piatich rôznych jazdných režimov:

 

- STANDARD: na jazdu po slnečných pobrežných promenádach, horských zákrutách, hlavných ťahoch diaľnic či po úzkych uličkách v centrách miest . Tento režim sa zameriava na bežné podmienky, kedy sa nevyžaduje preklzovanie kolies. Systém Grip Control sa však vždy môže prispôsobiť aktuálnym jazdným podmienkam;

- PIESOK: keď sa treba priblížiť k najkrajším miestam na surfovanie. Tento režim umožňuje súčasné preklzovanie oboch predných kolies, aby zabránil zapadnutiu do mäkkého povrchu. Funguje do rýchlosti 120 km/h, následne sa prepne do režimu Standard;

- TERÉN: pre pokojnú jazdu na klzkých povrchoch (blato, mokrá tráva, poľné cesty). Správa sa ako diferenciál s obmedzenou svornosťou a umožňuje vozidlu, aby sa pohlo aj v náročných podmienkach, pričom posiela výkon na koleso s najlepšou priľnavosťou. Funguje do rýchlosti 80 km/h, následne sa prepne do režimu Standard;

- SNEH: na cestu do najkrajších zimných stredísk. Režim ovláda preklz každého poháňaného kolesa samostatne, aby zabezpečil bezpečnú a pokojnú jazdu na zasnežených cestách. Funguje do rýchlosti 50 km/h, následne sa prepne do režimu Standard;

- ESP OFF: umožňuje vypnúť ESP (do rýchlosti 50 km/h).

 

Citroën C4 Cactus Rip Curl umožňuje vďaka zlepšenému pohonu pokojnú jazdu za každých podmienok. Vodičovi a posádka tak pripraví potešenie z jazdy bez ohľadu na ročné obdobie a bez ohľadu na cieľ. Pri tom ešte stanovuje nové hranice v segmente kompaktných SUV!

 

 

Funkčný a moderný dizajn

 

Citroën C4 Cactus Rip Curl sa spolieha aj na svoj esteticky výnimočný a zároveň aj mimoriadne funkčný dizajn. Táto špeciálna séria prináša moderné dynamické prvky, ktoré pochádzajú zo sveta surfov. Dostala viacero exkluzívnych elementov, ktoré sa nachádzajú na exteriéri aj v interiéri. Špecifický vzhľad modelu Citroën C4 Cactus Rip Curl obsahuje: biele vonkajšie spätné zrkadlá, biele strešné lišty a biele lesklé nálepky s geometrickými motívmi loga Rip Curl vrátane špeciálnych prvkov na predných blatníkoch. Zadné veko dostalo biele horizontálne grafické prvky vyjadrujúce logo Rip Curl. Vozidlo s týmito grafickými prvkami dokonale zapadne do sveta surferov.

 

Sivé hliníkové ochranné lišty vpredu aj vzadu umocňujú dobrodružného a cestovateľského ducha modelu Citroën C4 Cactus Rip Curl. Súčasťou dizajnu sú aj čierne (sériovo) prvky Airbump®, ktoré zabezpečujú dokonalú ochranu karosérie. Pre Citroën C4 Cactus Rip Curl sú k dispozícii aj ďalšie farebné verzie tohto jedinečného prvku (Dune, Chocolate a Grey). Na začiatku predaja modelu Citroën C4 Cactus Rip Curl bude k dispozícii päť lakov karosérie: zelená Olive Brown / čierna Noir Obsidien / červená Rouge Aden / sivá Gris Aluminium alebo biela perleťová Blanc Perle Nacré. Koncom roka by mala prísť ďalšia špeciálna farba: modrá Baltic Blue, ktorá ešte viac zvýrazní línie modelu Citroën C4 Cactus Rip Curl.

 

Interiér modelu Citroën C4 Cactus Rip Curl dostane detaily v energickej a dynamickej oranžovej farbe Pulp Orange. Do tejto farby sa oblečú napríklad bezpečnostné pásy, ktoré budú v kontraste so sivými poťahmi sedadiel Mica Grey (v sérii) alebo za príplatok s kombináciou čiernej kože a látky. Oranžová farba sa nachádza aj na podlahe. Sú ňou prešité koberce a vyníma sa aj na logu surfárskej značky. Oranžové rámy okolo reproduktorov modelu Citroën C4 Cactus Rip Curl sú v kontraste aj so sivou palubnou doskou vo farbe Stone Grey. Cestovateľský duch sa prejavil v interiéri aj v podobe vzdušného postu vodiča. Všetky ovládacie prvky sa nachádzajú na 7-palcovej dotykovej obrazovke a priehradka pred vodičom sa uzatvára pomocou špeciálneho kovania.

 

Bohatá výbava špeciálnej edície C4 Cactus Rip Curl vychádza z úrovne Shine sériového modelu Citroën C4 Cactus. Preberá hlavné prvky výbavy a v závislosti od trhu ich rozširuje o viaceré technológie (parkovacie snímače vzadu, automatická klimatizácia, automatické zapínanie svetiel a spúšťanie stieračov, navigácia, audiosystém MP3 6HP, tempomat s obmedzovačom rýchlosti, tmavé okná). Pre dokonalý kontakt s okolitým svetom má Citroën C4 Cactus Rip Curl (v závislosti od trhu) sklenenú panoramatický strechu s vynikajúcou teplotnou izoláciou a schopnosťou absorbovať teplo.

 

Citroën C4 Cactus Rip Curl sa po prvý raz predstaví v hale 6 počas ženevského autosalónu, ktorý potrvá od 1. do 13. marca 2016. Predaj sa začne v prvom polroku 2016.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode